REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos prezidentas viešai pasiskundė dėl Rusijos taikomo spaudimo energetikos srityje, bei pažadėjo „nesileisiąs stumdomas“. Vietos žiniasklaida taip pat atkreipė dėmesį, kad šiais metais 62-ąjį gimtadienį švenčiantis Baltarusijos lyderis nesulaukė jokio V. Putino sveikinimo šia proga.

Baltarusijos prezidentas viešai pasiskundė dėl Rusijos taikomo spaudimo energetikos srityje, bei pažadėjo „nesileisiąs stumdomas“. Vietos žiniasklaida taip pat atkreipė dėmesį, kad šiais metais 62-ąjį gimtadienį švenčiantis Baltarusijos lyderis nesulaukė jokio V. Putino sveikinimo šia proga.

REKLAMA

Aliaksandro Lukašenkos teigimu, Rusija specialiai vilkina dujų kainos derybas. Anot jo, Maskva ir Minskas jau keletą mėnesių „krapštosi“ ir negali rasti bendro sprendimo.

„Mes krapštomės, jau keletą mėnesių negalime susitarti dėl dujų kainos. Dėl to Rusija sumažino naftos tiekimą Baltarusijai. Mes tai priimame kaip spaudimą Baltarusijai, tačiau spaudimo aš nepakęsiu, ir baltarusiai taip pat,“ – pareiškė Baltarusijos prezidentas susitikimo su Rusijos atstovu Grigorijumi Papota metu.

Stringa ir eksportas

Išsakęs kritiką dėl nenoro mažinti dujų kainas, A. Lukašenko priminė ir apie kitas problemas. Jo teigimu, prekės iš Baltarusijos pasienyje su Rusija yra „blokuojamos, ypač maisto produktai, kuriuos perka Europos Sąjunga ir toliau pirks, o Rusijoje kažkodėl pripažįstamos nekokybiškomis“.

REKLAMA
REKLAMA

„Visiškai suprantama, kad jeigu mes tiekiame kokybišką prekę priimtinomis kainomis Rusijos Federacijai, mes kertame per kišenes Rusijos žemės ūkio oligarchams. Jie spaudžia valdžią… o ši duoda komandą „fas“ įvairaus plauko Rosselchoznadzoro valdininkams ir taip toliau… Jau pabodo, jau virš visko. Toliau taip tęstis nebegali,“ – įprastu sau stiliumi komentuoja A. Lukašenko. Dar rugsėjo 11-ąją A. Lukašenko džiugiai pranešė, kad Rusija ir Baltarusija jau netrukus pasieks sutarimą dėl dujų kainos. „Praktiškai susitarėme, pasirašėme šiokį tokį dokumentą,“ – pasakojo jis, pažymėdamas, kad „Rusijos pusė, matyt, siūlys tam tikrus savo variantus“. Anot Baltarusijos prezidento, dokumento projektas jau svarstomas Rusijos vyriausybėje. „Manau, artimiausiu metu mes išspręsime šį klausimą,“ – tuomet teigė Baltarusijos lyderis.

REKLAMA

Baltarusija siekia iš Rusijos gauti nuolaidų dujoms ir sąžininga kaina laikytų 73 dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų dujų. Tuo pačiu Minskas pradėjo mažinti mokėjimus, o Maskva – tiekimo apimtis. Šiuo metu baltarusiai moka 132 dolerius, neoficialiais duomenimis, Rusija sutinka kainą mažinti iki 100 dolerių už 1 tūkst. kub. metrų dujų.

Nepasveikino su gimtadieniu

Baltarusijos žiniasklaida pastebėjo dar vieną neįprastą Maskvos ir Minsko tradiciškai gerų santykių aspektą: daugiametė prezidentinė tradicija sveikinti vienas kitą buvo sutrikdyta. A. Lukašenko, rugpjūčio 30-ąją šventęs savo 62 metų gimtadienį, taip ir nesulaukė sveikinimo telegramos iš Kremliaus, skelbiama baltarusių leidinyje naviny.by.

REKLAMA
REKLAMA

Viešai prieinamuose šaltiniuose leidiniui nepavyko rasti užsiminimo apie sveikinimą. Nei oficialiame Rusijos prezidento puslapyje, nei tokiame pačiame Baltarusijos prezidento portale, kaip įprasta kasmet, taip ir neatsirado sveikinimo telegramų tekstai.

Naviny.by pastebi, kad Rusijos prezidento kanceliarijos tinklapis pastaruoju metu yra reguliariai atnaujinamas. Ten yra skelbiamos naujienos apie V. Putino darbinius susitikimus – net iki tokių smulkmenų kaip susitikimas su Rostovo srities gubernatoriumi Vasilijumi Golubevu ar jo kolega iš Užbaikalės.

Baltarusijos prezidento A. Lukašenkos tinklapyje taip pat yra įvairiausių jo veiklos pranešimų, tačiau apie sveikinimą iš „broliškos Rusijos“ neužsiminta nė žodžiu.

Apie V. Putino sveikinimą tyli ir abiejų šalių valstybinė žiniasklaida. Nors dar prieš metus buvo viešinamas telegramos tekstas, kuriame Kremliaus vadas linkėjo baltarusių kolegai sėkmės, neišsenkančios energijos ir sveikatos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų