• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyrų ir moterų lygybės idėjos Europoje jau smarkiai įsišaknijusios – Skandinavijoje vyras, praleidęs pro duris moterį, gali būti ir apšauktas, tačiau Lietuvoje yra kitaip: čia daugelį merginų žavi vyrų džentelmeniškumas, kuomet jie padeda panešti sunkius krepšius ar sumoka kavinėje už jas. Tačiau ne visi vaikinai nori mokėti už merginas – čia ir įsižiebia konfliktas.

Vyrų ir moterų lygybės idėjos Europoje jau smarkiai įsišaknijusios – Skandinavijoje vyras, praleidęs pro duris moterį, gali būti ir apšauktas, tačiau Lietuvoje yra kitaip: čia daugelį merginų žavi vyrų džentelmeniškumas, kuomet jie padeda panešti sunkius krepšius ar sumoka kavinėje už jas. Tačiau ne visi vaikinai nori mokėti už merginas – čia ir įsižiebia konfliktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bendravau su tokiu, atrodė, nuostabiu vaikinu ir galiausiai išsirutuliojo kalba apie pasimatymus. Tuomet šis pareiškė, kad esą nelikę pas moteris vertybių, dauguma dabar nori, kad už jas visur mokėtų, o jis iš principo nemoka, esą mokės tik už savo merginą/moterį. Aš pasibaisėjau: nusirito jis man labai žemai – į pasimatymą, aišku, neisiu. Bet jis man sako: argumentuok, kodėl turėčiau mokėti už moters maistą pirmo, antro ar trečio pasimatymo metu..? Net nežinau, ar paaiškinti „dundukui“, ar negaišti laiko..“ – rašė tv3.lt skaitytoja Irma.

REKLAMA

Ubagas arba liurbis

Etiketo specialistas, žurnalistas ir rašytojas Giedrius Drukteinis tv3.lt sakė, kad vaikinas turi sumokėti ir už merginą – taip yra susiklostę ir evoliuciškai, ir tradiciškai.

„Šiais laikais būtina suvokti vieną dalyką – vaikinas, susitinkantis su mergina ir neturintis pinigų, yra arba ubagas, arba toks nepatikimas, kad nesugeba susiveikti pinigų ar jų pasiskolinti, arba liurbis, kuris nesugeba tų pinigų kažkokiais būdais užsidribti. Kita vertus, mergina, kuri dėl to pyksta, yra arba barakuda, arba kvaiša arba labai kaprizinga lepūnėlė, su kuria nebūtina turėti reikalų, kad išvengtum sudėtingesnių bėdų ateityje“, – nurodė jis.

REKLAMA
REKLAMA

G. Drukteinis taip pat nurodė, kad, jeigu vaikinas ateina į pasimatymą be pinigų, o mergina dėl to supyksta, santykiams galima „dėti kryžių“ ir abiems judėti toliau į skirtingas puses.

Etiketo specialistas nurodo, kad vyro kaip gynėjo ir moters išlaikytojo modelis nuo senų laikų yra išlikęs mūsų ląstelėse – tik vieniems daugiau, kitiems mažiau.

drukteinisInfographic

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Istoriškai tai yra paaiškinama taip: vyras visada buvo tiekėjas ir gynėjas, jis visada buvo tas, kuris atnešdavo maistą ant stalo, pastatydavo stogą virš galvos arba gindavo nuo skandinaviškų vikingų ir t.t. Niekur tai iš mūsų neišnyko, tai yra mumyse, tik klausimas, kiek tai užslėpta ir kiek to norime pabrėžti.

Kad ir ką bedarytume, moterys į mus, vyrus, žiūrės taip: kad mes turime apmokėti, kad turime bulvių maišą pakelti ir nunešti, o jeigu mums stovint troleibusų stotelėje iš dangaus nukristų žmogaus galvos dydžio meteoritas, visi tikėtųsi, kad vyras jį pakels ir įmes į šiukšlių dėžę“, – nurodė pašnekovas.

REKLAMA

G. Drukteinis taip pat pažymėjo, kad moteris, supykusi už tai, kad vyras už ją nesumoka, yra „kvaiša“ dėl to, kad neatsižvelgia į galimas aplinkybes: gal vyras pamiršo piniginę, o gal jo banko kortelė užblokuota? O jeigu vyras ir tyčia nenori mokėti, pašnekovo teigimu, dėl to neverta pykti ir eikvoti neuronų.

Pirmasis konfliktas

Individualiosios psichologijos instituto psichologė Daina Kremensienė tv3.lt nurodė, kad tokioje situacijoje nėra vienareikšmio atsakymo, kaip turėtų būti ir ar vaikinas turėtų mokėti už merginą – tai lemia daug veiksnių.

REKLAMA

„Visa tai priklauso nuo mūsų tradicijų. Vokietijoje, pavyzdžiui, nekiltų net toks klausimas, nes kiekvienas moka už save. Ten būtų retas atvejis, jei vaikinas sumokėtų už merginą. Mūsų kultūra kitokia – turime tradiciją, kad vaikinai už merginas moka.

Visgi tai dar priklauso nuo amžiaus – jeigu vaikinas dar išlaikomas tėvų, ar jūs norėtumėte, kad jūsų sūnus už jūsų pinigus vaišintų merginas kavinėse? Jeigu žmonės tėvų nebeišlaikomi, yra kitas dalykas. Čia galima pamatyti dviejų žmonių susitikimą ir kad kažkas pas juos nesiklijuoja. Turime patį pirmąjį konfliktą“, – nurodė psichologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Kremensienė nurodė, kad tuomet, kai vaikinas pakviečia merginą puodeliui kavos ir už ją sumoka, jis parodo gražų gestą. Į Irmos klausimą, ar jai derėtų dar paaiškinti vaikinui, ar nebegaišti laiko, psichologė atsako:

„Mergina labai gražiai pasako – „dundukas“. Ar jūs norėtumėte draugauti su „dunduku“? Jeigu ne, eikite ramiai savo keliu, ir nieko jam neaiškinkite“, – kalbėjo psichologė.

Reikia suklusti

Santykių ABC.lt konsultantas Šarūnas Mažuolis sakė, kad, jei vaikinas nevaišina merginų per pirmuosius pasimatymas, vargu, ar jis norės tai daryti ateityje. Dosnumas, pasako jo, yra savybė, kuri visur pasireiškia arba niekur.

REKLAMA

„Nepaisant to, kad tai kultūrinio susitarimo klausimas, kai treniruoju vyrus, iš karto perspėju – geriau, jei nenorite mokėti, nelįskite į situacijas, kur jūs susimokėsite daug. Kitas dalykas – visas mokėjimo ir nemokėjimo klausimas atspindi ateities modelį, kaip pora tvarkysis pinigus. Jei moteris norėtų, kad ją labiau išlaikytų vyras, o vyras nemoka, tai yra signalas suklusti, ar tai iš tikro atitinka tos poros modelį. Šiuo atveju reikia džiaugtis, kad mergina supyko, nes tas vyras yra jai netinkamas“, – kalbėjo Š. Mažuolis.

REKLAMA

Jis nurodė, kad tokioje situacijoje mergina turėtų tiesiai šviesiai iškelti klausimą, kaip vyras, nemokantis už ją per pirmuosius pasimatymus, elgsis ateityje, už ką jis pasiruošęs mokėti ir už ką ne – toks nepatogus klausimas, pasak santykių eksperto, padės išsiaiškinti vyro elgesio modelį.

Santykių ekspertas taip pat nurodė, kad tai, jog vaikinas nemoka už merginą, nereiškia, kad poros santykiai bus blogi. Š. Mažuolis pabrėžia, kad nereikia maišyti žmonių laimės ir susibendravimo klausimų.

„Klasikinis modelis, kuomet vyras moka, o moteris ne, neiššauks laimės. Laimė iššaukiama ne iš modelių – modelis yra tik tam, kad pora bendriau sugyventų. Modelis suteikia porai susidirbimo, leidžia išvengti konfliktų“, – nurodė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyro stuburas

Santykių ekspertas taip pat pažymėjo, jog tai, kad vyras nenori mokėti už moterį, nereiškia, kad jis yra liurbis.

„Kiekvienas vyras visų pirma yra žmogus, ir jis gali turėti tokią taisyklę. Merginai reikėtų suklusti, todėl vaikinas nemoka, bet nenurašyti jo, o aiškintis toliau. Gal tai tikrai yra tik įsitikinimas, kad per kelis pirmus pasimatymus vaikinas nemoka, kol vaikinas nėra užtikrintas dėl merginos – tai rodo ir tam tikrą vidinį stuburą, kad jis laikosi tam tikros nuomonės, nepataikauja. Tas stuburas yra tai, ko moteris ieško vyre“, – nurodė Š. Mažuolis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų