REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeimos gydytoja per dieną kartais priima ir 30 pacientų. Dalis užsirašiusiųjų – neateina.

Šeimos gydytoja per dieną kartais priima ir 30 pacientų. Dalis užsirašiusiųjų – neateina.

REKLAMA

„Visada pasitaiko pacientų, kurie galbūt negali, galbūt kažkas įvyko, jie neatvyksta, nebūna labai daug. Pastaruoju žmonės pradėjo pranešti, nes vertina ir daktaro laiką“, - pasakoja šeimos gydytoja Ingrida Bertulienė.

REKLAMA
REKLAMA

Skaičiuojama, kad kai kuriose įstaigose apie trečdalį laiko medikai praleidžia dykai, arba užsiimdami ne tiesioginiu darbu, mat pacientai tiesiog neateina. Tad eilės pas gydytoją reikėtų laukti kur kas trumpiau, jei visi pacientai elgtųsi sąžiningai. Dėl tų, kurie pas medikus neateina, kenčia ne tik kiti pacientai, bet ir gydymo įstaigos.

REKLAMA

Vilniaus savivaldybė eiles bando mažinti automatizuodama trumpųjų žinučių siuntimą. Jei į žinutę neatsakei – tavo vieta atiteks kitam laukiančiajam. Kol kas tokia tvarka bandoma tik vienoje poliklinikoje. Jei tokia sistema sutrumpins eiles, ji bus įdiegta visose miesto poliklinikose. Galiausiai, esant patogiai veikiančiai sistemai, piktybiniams pacientams gali tekti už pakartotinę registraciją susimokėti.

„Ši visa informacija patektų į bendrą duomenų bazę. Ir jei atsiranda laisvas laikas, tai būtų perskirstyta ir pasiūlytą artimiausiam žmogui laukiančiam eilėje ir panašiai. Iki šiol ši sistema veikė rankiniu būdu, tai yra, kai kuriose poliklinikos informuojama apie laiką, tačiau nepriimamas automatinis atsakymas. Siūloma skambinti į registratūrą, aišku prisiskambinti į registratūrą yra nepaprastai sunku, ir tie dalykai lemia, kad kai kuriose įstaigose tas neišnaudojamas laikas siekia nuo 5 iki 25 proc“, - sako Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš pusę metų priimtas net įstatymas, kuris įpareigoja pacientus pranešti, jei jie neketina atvykti į gydymo įstaigą sutartu laiku. Tačiau to nepadarę niekaip nebaudžiami.

Kai kurie Seimo nariai siūlo: jei eilės netrumpės, pradėti neklusnius pacientus bausti. Sveikatos apsaugos ministras ne toks griežtas – žmones reikia šviesti.

Pasak medikų, dažniausiai žmonės pas juos neatvyksta, jei vizitas numatytas ilgiau nei po dviejų savaičių. Dalis žmonių vizitą pamiršta, kiti per tą laiką tiesiog patys pasveiksta. Yra ir dalis, kurie žaidžia tarsi loterijoje, užsiregistruoja pas 5 specialistus ir eina pas tą, kuris juos gali priimti greičiausiai. Taip eilės ir ištįsta.

Plačiau apie tai – TV3 reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų