• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvusios vienos didžiausių dujų tiekėjų Lietuvoje, verslininko Rimando Stonio valdomos įmonės „Dujotekana“ rinkos dalis sumažėjo iki minimalios ribos, tačiau įmonės vadovas tikisi, kad kitais metais padėtis pasikeis. Nebegaudama dujų iš Šveicarijos tarpininkės „LT Gas Stream“, šiemet ji nedaug dujų perka iš „Haupo“.

Buvusios vienos didžiausių dujų tiekėjų Lietuvoje, verslininko Rimando Stonio valdomos įmonės „Dujotekana“ rinkos dalis sumažėjo iki minimalios ribos, tačiau įmonės vadovas tikisi, kad kitais metais padėtis pasikeis. Nebegaudama dujų iš Šveicarijos tarpininkės „LT Gas Stream“, šiemet ji nedaug dujų perka iš „Haupo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dujotekanos“ prezidentas Saulius Trečekauskas pripažino, kad po to, kai „Lietuvos dujų tiekimas“ gavo nuolaidą iš Rusijos „Gazprom“, įmonė balansuoja ant išlikimo ribos, tačiau jis tikisi, kad 2017 metais, kai Latvijoje turėtų būti visiškai liberalizuota dujų rinka, situacija pasikeis. Tuo metu pirmasis įmonės vadovas prognozuoja įmonės veiklos pabaigą. „Aš manau, kad visos įmonės yra atsidūrusios vienodoje padėtyje, ta agresyvi kainodara neleis susiformuoti rinkai ir turbūt 2017 metais galėtume kalbėti apie realiai rinkos atsiradimą (...). Gal nuo 2017 metų, kai ta rinka bendresnė su latviais, estais pasidarys, kol kas mes stipriai analizuojame situaciją ir nenorime išsišokti su prognozėmis“, - BNS teigė S.Trečekauskas.

REKLAMA

Tikimasi, kad nuo 2017 metų balandžio, kai Latvijoje baigsis „Latvijos gaze“ monopolis, Lietuvos bendrovės turės galimybę tiekti dujas ir Latvijos klientams. Be to, 2017 metais baigsis „Lietuvos dujų tiekimo“ taikoma kainos nuolaida, todėl kiti tiekėjai turės galimybę konkuruoti.

„Dujotekanos“ vadovas nekomentuoja, kiek klientų vis dar turi įmonė, tačiau nurodo, kad tai „mažas kiekis“.

Neoficialiomis BNS žiniomis, bendrovės rinkos dalis pirmąjį ketvirtį nesiekė 1 proc., o pernai tuo pat metu - 2,2 proc. Pernai iš „Dujotekanos“ dujas pirkusios „Šiaulių energija“, „Panevėžio energijaa“, „Warta Glass Panevėžys“ BNS nurodė, kad šiemet dujų iš jos nebeperka.

REKLAMA
REKLAMA

Tik dvi BNS apklaustos įmonės - „Josvainiai“ ir „Unilever Lietuva ledų gamyba“ - patvirtino toliau perkančios dujas iš „Dujotekanos“.

S.Trečekauskas BNS teigė konkretaus klientų skaičiaus negalintis atskleisti.

„Mes laikomės tokios politikos, kad apie savo klientus be jų sutikimo stengiamės nekalbėti, bet tai yra pakankamai mažas kiekis“, - BNS sakė S.Trečekauskas.

2001-2004 metais „Dujotekanai“ vadovavęs dabartinis Seimo narys Raimundas Paliukas BNS teigia, kad rinkai iš esmės pasikeitus, įmonė „savo atgyveno“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabar yra SGD terminalas, yra tokia pareiga ir prievolė pirkti dujas iš terminalo ir kadangi, kaip suprantu, kainos sumažėjo, matomai ir „Dujotekana“ nėra patraukli vartotojams. (...) Šitas žaidėjas jau praktiškai savo atgyveno. Mano nuomone, „Dujotekanos“ šviesių horizontų nematyti“, - BNS sakė R.Paliukas.

Anot jo, „Dujotekana“ gali išlikti smulkia dujų prekybininke, kaip „Haupas“.

„Dujotekana“ savo tinklalapyje nurodo, kad pernai patiekė 35,4 mln. kubų dujų - 6,5 karto mažiau nei užpernai. S.Trečekauskas neatskleidė, kiek dujų įmonė patieks šiemet - anot jo, viskas priklausys nuo naujo šildymo sezono.

REKLAMA

„Tie realūs pardavimo skaičiai matysis nuo spalio mėnesio, vasarą jie pas visus nukrenta, tai iki spalio aš kažkokių padidėjimų neprognozuoju. (...) Manome, kad šie metai nelabai stabilūs bus“, - tikino „Dujotekanos“ vadovas.

Praėjusią savaitę skelbta, kad Šveicarijos „LT Gas Stream“ šiemet, tikėtina, nebeparduoda dujų „Dujotekanai“. Tačiau įmonė nedaug jų įsigyja iš „Haupo“.

„Haupas“ tikrai nepakeis „LT Gas Stream“, o maža prekyba visada vyksta tarp tiekėjų ir tai galiausiai matysis kažkada ataskaitose. Bet nėra jokių generalinių susitarimų, kurių pagrindu būtų galima teigti, kad „Haupas“ tieks labai daug. Mažiukus kiekius kelių šimtų tūkstančių kubinių metrų mes tarpusavyje dažnai prekiaujame“, - BNS sakė „Haupo“ direktoriaus pavaduotojas Donatas Motiejūnas.

„Dujotekana“ nurodo, kad pernai, palyginti su 2014 metais, jos pajamos smuko 12,2 karto iki 6,69 mln. eurų. 2001 metais įsteigta „Dujotekana“ dujas Lietuvoje tiekia nuo 2002 metų - 2003 metais ji turėjo 58 proc. rinkos, 2012 metais - 29 proc., o 2013 metais - 14 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų