REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Komercinis bankas „Rossija“ buvo naudojamas galimai pinigų plovimo schemoje, į kurią galėjo būti įsitraukęs Rusijos prezidento Vladimiro Putino artimų draugų ratas, teigiama Tarptautinis tiriamosios žurnalistikos konsorciumas (ICIJ). Savo ataskaitoje žurnalistai remiasi „beprecedenčiu milijonų dokumentų nutekinimu“ iš „Mossack Fonseka“ duomenų bazės.

Komercinis bankas „Rossija“ buvo naudojamas galimai pinigų plovimo schemoje, į kurią galėjo būti įsitraukęs Rusijos prezidento Vladimiro Putino artimų draugų ratas, teigiama Tarptautinis tiriamosios žurnalistikos konsorciumas (ICIJ). Savo ataskaitoje žurnalistai remiasi „beprecedenčiu milijonų dokumentų nutekinimu“ iš „Mossack Fonseka“ duomenų bazės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žurnalistų rankose atsidūrė Panamos juridinės bendrovės dokumentai, kuri, anot tyrimo autorių, dažnai padėdavo savo klientams plauti pinigus, vengiant mokesčių mokėjimo ir apeinant įvairias sankcijas. Bendrovės dokumentuose minimi 72 buvę ir dabartiniai įvairių šalių vadovai, o taip pat žinomos bendrovės ir žmonės.

REKLAMA

Dokumentuose paminėtos keturios įmonės, kurios vienaip ar kitaip yra susijusios su Rusija – „Sonnette Overseas“, „International Media Overseas“, „Sunbarn“ ir „Sandalwood Continental“. Visos šio bendrovės yra registruotos ofšoruose, ir, kaip tikinama, susijusios su banku „Rossija“ bei Rusijos prezidentui artimais žmonėmis.

Šios bendrovės dalyvavo sandoriuose, kuriuos ekspertai, susipažinę su dokumentais, laiko įtartinomis.

REKLAMA
REKLAMA

„Mossack Fonseca & Co.“ bendrovė yra ketvirta pagal dydį pasaulyje ofšorinė juridinė bendrovė.

Anot paviešintų duomenų, vienas V. Putino draugų, muzikantas Sergejus Rolduginas, yra susijęs su keliomis ofšorinėmis bendrovėmis, per kurias buvo sudaromi milijardų dolerių vertės sandoriai.

Sergejui Rolduginui priklauso keturios bendrovės: dvi iš jų tiesiogiai, dar dvi – per su juo susijusius asmenis. Dviejose ofšorinėse bendrovėse violončelininko interesus atstovavo su „Rossija“ banku susiję verslininkai Olegas Gordinas ir Aleksandras Plechovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekviena ofšorinė bendrovė turėjo savo vaidmenį. Vienos buvo buvo naudojamos gauti kiprietiškų lengvatinių kreditų (RCB bankas iš dalies priklauso rusiškajam VTB), kiti buvo skirti stambių akcijų paketų valdymui Rusijos įmonėse.

Vien tik suskaičiavus vienos ofšorinės bendrovės, „Sandalwood Continental“, apyvartą, ji sudarytų apie 2 mlrd. dolerių. Sandorių kitose bendrovėse apimtys buvo mažesnės, teigia ataskaitos autoriai, tačiau taip pat yra matuojamos šimtais milijonų dolerių.

Pinigai į ofšorus patekdavo iš šių šaltinių: užbiržinės rinkos sandoriai su didžiųjų Rusijos valstybinių bendrovių akcijomis, stambiųjų Rusijos verslininkų „aukos“, ir lengvatinis skolinimasis iš Kipro RCB banko.

REKLAMA

Žurnalistai, išanalizavo kelis akcijų sandorius, kuriuos įvykdė S. Roldugino bendrovės. Akcijos buvo perkamos, o kitą dieną parduodamos gaunant didžiulį pelną. Kita ofšorinės bendrovės sandorio šalimi dažnai buvo brokerių bendrovė „Troika dialog“, o vėliau – „Sberbank“. Kiekvienas sandoris su S. Roldugino bendrovėmis buvo joms nuostolingas.

Dar vienas pajamų šaltinis jiems buvo verslininkų „aukojimas“. Pavyzdžiui, 2007 metais kitas ofšoras S. Roldugino bendrovei paskolino 6 mlrd. dolerių. O praėjus porai mėnesių šis kreditas buvo „atleistas“ už simbolinį 1 dolerį.

REKLAMA

„MF duomenų bazėje yra ir kitų panašių atvejų dokumentai. Pavyzdžiui, 2011 metais bendrovė, priklausant S. Rolduginui, už tą patį 1 dolerį „nusipirko“ teisę į dar 200 mln. dolerių iš kito ofšoro – „Ove Financial Corp“. Deja, mums taip ir nepavyko nustatyti, kas stovi už šios struktūros“, – teigiama tyrime.

Bendrovėms pinigus pervedinėjo stambūs Rusijos verslininkai, pavyzdžiui, Aleksejaus Mordašovo ar Suleimano Kerimovo finansinės struktūros.

Likus kelioms dienoms iki OCCRP tyrimo publikacijos, juridinė bendrovė „Mossack Fonseca & Co“, registruota Panamoje, savo klientams išsiuntinėjo laišką, kuriame pranešė apie įsilaužimą į savo serverius ir įmonės konfidencialios informacijos nutekinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laiške taip pat buvo rašoma, kad duomenys, kuriuos gavo įsilaužėliai, buvo perduoti keliems leidiniams, kurių darbuotojai „ištraukė duomenis iš konteksto“ ir dėl to buvo padarytos netinkamos išvados apie bendrovės veiklą.

OCCRP tyrimas buvo vykdomas beveik metus, jame dalyvavo 400 žurnalistų iš daugiau nei 80 šalių ir daugiau nei šimto leidinių.

Nors Rusijos prezidento vardas tiesiogiai ataskaitoje ir nėra minimas, pateikti duomenys įrodo, kad „prezidento draugai“ užsidirbo milijonus.

Ataskaitoje taip pat minimi tokie „Mossack Fonseka“ klientai kaip Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ar geriausiu pasaulio futbolininku tituluojamas Lionelis Messi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų