REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Velykos jau ant nosies ir šeimininkės skuba rūpintis, ką dėti ant šventinio stalo. Kai kas laikosi tradicijų ir ruošia senovinius patiekalus, o kai kas daugiau dėmesio skiria dekoracijoms. Tačiau kone visuose namuose ant šventinio Velykų stalo puikuosis ne kas kitas, o visiems pažįstama baltoji mišrainė. Dietologai jai dega žalią šviesą ir sako, kad baltasis daržovių rinkinys nebus toks kenksmingas mūsų skrandžiui, jeigu paskaninsime mišrainę ne majonezu.

Velykos jau ant nosies ir šeimininkės skuba rūpintis, ką dėti ant šventinio stalo. Kai kas laikosi tradicijų ir ruošia senovinius patiekalus, o kai kas daugiau dėmesio skiria dekoracijoms. Tačiau kone visuose namuose ant šventinio Velykų stalo puikuosis ne kas kitas, o visiems pažįstama baltoji mišrainė. Dietologai jai dega žalią šviesą ir sako, kad baltasis daržovių rinkinys nebus toks kenksmingas mūsų skrandžiui, jeigu paskaninsime mišrainę ne majonezu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilnietė Rita Marmienė kartu su šeima jau planuoja, kas stovės ant šventinio stalo. Moteris sako, kad dažniausiai Velykų stalą puošia ne tik dailesne staltiese, bet ir tik šiai pavasario šventei būdingais tradiciniais patiekalais. „Žinoma, bus varškės pyragas kažkoks, vaisiai, ir žinoma, mėsytė. Arba kumpį kepsim, arba vištieną kažkokią tai. Dar neapsisprendėm, kažką tokio. Ir žinoma, tradiciškai – silkutė“, – kalbėjo R. Marmienė.

REKLAMA

Ir būtinai, kaip šeimininkę papildo vyras, ant stalo puikuosis baltoji mišrainė. Ji, kaip sako šeimininkė, bus be jokių „mandrybių".

Žirneliai, virtos morkos ir bulvės, marinuoti ar rauginti agurkėliai, virtas kiaušinis – dėl šio daržovių rinkinio dietologai neprieštarauja. Priešingai, sako, bijoti tokios mišrainės nevertėtų, ji tikrai netaps priešu mūsų skrandžiui, tik štai kuo ją pagardiname, gali gerokai ją pačią ir sugadinti. Ypač, jeigu dedame majonezo.

REKLAMA
REKLAMA

„O tai yra klaida. Juk būtų galima paimti tą patį aliejų. Alyvuogių aliejų, ir tam, kad gerai suteptų, išmaišytų, tą masę, ir būtų skanu, galima įdėti to majonezo. Tai suteiktų lyg ir tą spalvinį, malonų daržovių vaizdą, sumažintume ir visų e raidyčių kurios ten yra, sumažintume riebalų kokybę, kuri yra majoneze“, – aiškino gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

Ir priduriama, kad klaidinga manyti, jog baltoji mišrainė tik sovietinė atgyvena. Tarpukariu ši mišrainė į Lietuvą atėjo iš Prancūzijos. Jos autorius – devynioliktame amžiuje gyvenęs prancūzų virėjas Liusjenas Olivjė. Tiesa, ant senovės lietuvių stalo mišrainei vietos nebuvo. Senovės lietuvių patiekalus tyrinėjantys mokslininkai sako, esą svarbiausia, kad ant šventinio stalo būtų tai, ko per pasninką trukdavę labiausiai – kiaulienos.

Plačiau apie tai – TV3 reportaže.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų