REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vaikai nemokamus skiepus nuo meningokoko gali pradėti gauti ne anksčiau kaip 2018 metų pavasarį, teigia Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovė Dangutė Mikutienė.

Lietuvos vaikai nemokamus skiepus nuo meningokoko gali pradėti gauti ne anksčiau kaip 2018 metų pavasarį, teigia Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovė Dangutė Mikutienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai politikė sakė po to, kai komitetas trečiadienį išklausė Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktą informaciją.

REKLAMA

„Komitete buvo pateikta informacija, kokių veiksmų ministerija ėmėsi, kad kreipėsi į ekspertus, kurie prižiūri imunoprofilaktikos programą, paprašė iki kovo 31 dienos jų nuomonės. Po jų nuomonės, jei bus teigiama nuomonė, o mes viliamės, kad bus teigiama, bus rengiamasi skiepų kalendoriaus pakeitimai. Ir tada, kaip parašė terminus ministerija, 4-5 mėnesiai viešiesiems pirkimams, ir per 12 mėnesių gali pateikti gamintojas vakciną“, – BNS sakė komiteto vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak D.Mikutienės, jei vakcina nuo meningokoko infekcijos būtų įtraukta į privalomų skiepų kalendorių, taigi ir kompensuojama valstybės lėšomis, vaikai nemokamai skiepyti galėtų būti pradėti nuo 2018 metų pavasario. „Realiai pagal kompensuojamą vakciną jie sako, kad 2018 metų pavasaris“, – sakė komiteto vadovė.

Sveikatos apsaugos ministras Juras Požela sako, kad vakcinavimas nuo meningokoko kainuotų šiek tiek per 8 mln. eurus kasmet. „Mes esame padarę skaičiavimus, tam reikėtų šiek tiek daugiau nei 8 mln. eurų, esame pasiryžę diskutuoti ir daryti veiksmus, kad meningokoko B vakcina taptų privalomų skiepų sąraše“, – po komiteto posėdžio Seime žurnalistams sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos reikalų komitetas klausimą dėl vakcinos nuo meningokoko infekcijos įtraukimo į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių komitetas apsvarstė praėjusią savaitę po kelių šios ligos atvejų, pasibaigusių mažamečių mirtimi. Šios savaitės trečiadienio posėdžiui komitetas paprašė pateikti siūlymus, kaip skubiai apsirūpinti vakcina nuo meningokoko, nes jos šiuo metu trūksta ir privačiose įstaigose, taip pat – kokių žingsnių bus imtasi dėl nemokamo skiepijimo.

Šiuo metu iš Europos Sąjungos šalių nuo meningokoko infekcijos valstybės lėšomis skiepija tik Didžioji Britanija. Lietuvoje skiepas nuo B grupės meningokokinės infekcijos kainuoja daugiau kaip 100 eurų, ir imunitetui susiformuoti priklausomai nuo vaiko amžiaus reikalingi du arba trys skiepai.

REKLAMA

Lietuvoje paprastai per metus fiksuojama apie 80 susirgimų meningokoku atvejų, iš jų apie 10 proc. vaikų miršta. 2015 metų duomenimis, Lietuvoje buvo užfiksuoti 74 meningokoko infekcijos atvejai, iš jų septyni baigėsi mirtimi. Šiais metais jau registruota per 10 meningokoko atvejų, iš jų irgi keli pasibaigė mažamečių vaikų mirtimi.

Meningokokinė infekcija – ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos yra žaibinis sepsis ar pūlingas meningitas. Meningokokinė infekcija pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų