REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
49
Rūta Meilutytė (nuotr. SCANPIX)

Vis daugiau Rusijos sportininkų įkliūnant į draudžiamos medžiagos meldoniumo spąstus Lietuvos plaukimo žvaigždė devyniolikmetė Rūta Meilutytė nusprendė nelaukti ir antradienį pravėrė duris dopingo kontrolieriams. Tiesa, ne dėl to, kad turi ką prisipažinti.

49

Vis daugiau Rusijos sportininkų įkliūnant į draudžiamos medžiagos meldoniumo spąstus Lietuvos plaukimo žvaigždė devyniolikmetė Rūta Meilutytė nusprendė nelaukti ir antradienį pravėrė duris dopingo kontrolieriams. Tiesa, ne dėl to, kad turi ką prisipažinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabar 7 val. ryto, esame vėl čia, kad palaikytume švaraus plaukimo idėją ir WADA kodeksą. Kuo daugiau kartų esame tikrinami, tuo saugesnis yra mūsų sportas. Tai šimtaprocentinis plaukimo produktas. Jokių priedų. Jokių konservantų. Grynas plaukimas“, - savo socialinio tinklo paskyroje rašė olimpinės čempionės treneris Jonas Ruddas.

REKLAMA

Jis pasidalijo nuotrauka, kur R. Meilutytė su dar vienu J. Ruddo auklėtiniu su WADA kontrolieriumi pildo dokumentus. Kol lietuvė džiaugiasi švariu sportu, pagrindinė jos varžovė keturiskart pasaulio čempionė Julija Jefimova skęsta dopingo liūne.

Nuo sausio į draudžiamų medžiagų sąrašą įtraukto meldoniumo buvo rasta Rusijos plaukikės organizme vasarį. Pirmadienį plaukikė paviešino vaizdo įrašą, kur mėgino pasiteisinti dėl teigiamo dopingo testo. Antradienį paaiškėjo, kad abu jos dopingo mėginiai – teigiami. Vienas imtas vasario 15 dieną, kitas - vasario 24 dieną. J. Jefimova aiškino, kad paskutinį kartą meldoniumą vartojo gruodį, o apie draudimą vartoti šią medžiagą nieko nežinojo. Plaukikei tai jau antras kartas, kai ji įkliūna į dopingo kontrolierių rankas. Tai reiškia, kad ji gali sulaukti bausmės – diskvalifikacijos iki gyvos galvos.

REKLAMA
REKLAMA

Ar taip ir nutiks, paaiškės po bylos svarstymo. Rusė tikisi su teisininkais apginti savo argumentus ir toliau ruošiasi Rio de Žaneiro olimpiadai. Tuo tarpu Rusijoje užfiksuoti šviežiausi meldoniumo vartojimo atvejai.

Šįkart įkliuvo imtynininkai Sergejus Semionovas ir Jevgenijus Salejevas. Iš pradžių buvo teigiama, kad draudžiamos medžiagos rasta kelių dešimčių imtynininkų organizmuose, vėliau Rusijos imtynių federacijos prezidentas Michailas Mamiašvilis tikino, kad buvo ne taip suprastas.

Į draudžiamų medžiagų sąrašą meldoniumas buvo įtrauktas nuo šių sausio 1 dienos. Nuo šio termino Tarptautinė Antidopingo agentūra (WADA) šio dopingo rado daugiau nei 100 testų. Neatmestina, kad šio preparato išsivalymo iš organizmo trukmė – keli mėnesiai, o ne šešios valandos, kaip rašoma instrukcijoje. Tokiu būdu šios medžiagos gali būti randama sportininkų organizmuose, kurie meldoniumą vartojo iki draudžiamo periodo pradžios.

„Atsakomybė sportininko, tačiau daugiausiai tai jo komandos ir medikų darbas. Būdavo tokių atvejų, kai preparatas tas pats, o keičiasi jo sudėtis. Tai pamoka ir Lietuvos specialistams – skaityti anotacijas ir gilintis į chemines formules, kad nepaslystume. Draudžiamų preparatų yra visur, netgi tokiuose nekaltuose vaistuose kaip nuo peršalimo ar tokių, skirtų imunitetui stiprinti. Aukščiausio lygio sportininkas turi būti labai atsargus“, - persėja Lietuvos plaukimo federacijos generalinis sekretorius Emilis Vaitkaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų