REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad pedagogų streikus inicijuojančioms švietimo darbuotojų profesinėms sąjungoms įtaka daro Rusija. Tačiau šiandien Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė susipažinusi su pažyma paneigė šią informaciją.

Vakar premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad pedagogų streikus inicijuojančioms švietimo darbuotojų profesinėms sąjungoms įtaka daro Rusija. Tačiau šiandien Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė susipažinusi su pažyma paneigė šią informaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė trečiadienį „Žinių radijo“ eteryje patikino, kad po premjero pareiškimo jis susipažino su atlikta žvalgybine informacija, tačiau joje nei truputėlio nebuvo užsiminta apie profsąjungų ryšius su Rusija.

REKLAMA

„Aš kaip Seimo pirmininkė neturėjau tokios informacijos, tačiau teko padirbėti tuo klausimu ir dabar turiu tą pažymą bei ja pasidalinau su kitais pareigūnais, kurie turi teisę su ja susipažinti. Mane patikino, kad tai ta pati informacija, kuri buvo pateikta premjerui, tačiau turiu nuraminti mokytojus, kad nei vieno žodžio apie pedagogų profsąjungas tenai nėra“, - teigė Seimo pirmininkė.

Trečiadienį Seime žurnalistams parlamento vadovė sakė nevertinanti premjero elgesio.

„Bet aš turėjau pareigą informuoti visuomenę, kad ji buvo suklaidinta. Jeigu bus kitokios informacijos, atitinkamai bus reaguojama kitaip“, – teigė L.Graužinienė.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras švelnina poziciją dėl Rusijos įtakos profsąjungoms

Premjeras Algirdas Butkevičius, antradienį pareiškęs apie švietimo darbuotojų profesinėms sąjungoms Rusijos daromą įtaką, trečiadienį savo poziciją sušvelnino.

„Ne paslaptis, kad demokratiniais procesais Lietuvoje – galimybe laisvai reikšti savo nuomonę, protestuoti – atidžiai domisi priešiškos propagandos jėgos, informacinių karų kūrėjai ir planuotojai. Tai liudija kai kurios užsienio žiniasklaidos, žvalgybų atidus dėmesys mūsų valstybėje vykstantiems įvykiams, stengiantis išpūsti esamas problemas ar nesutarimus. Tą patvirtina ir mūsų specialiųjų tarnybų pateikiama operatyvinė medžiaga bei analizės“, - sakoma trečiadienį išplatintame premjero pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Siekiama užmegzti ryšius su mūsų visuomeninėmis organizacijomis, įtraukti į bendras veiklas ir bandyti daryti poveikį, taikant vadinamosios minkštosios galios priemones. Tačiau tikrai nemanau, kad švietimo darbuotojų profsąjungos, juo labiau pedagogai, galėtų pasiduoti svetimoms įtakoms“, - teigia A.Butkevičius.

Premjeras kartu ragina profsąjungas pasirašyti susitarimą dėl streiko nutraukimo.

„Kviečiu pedagogų profsąjungas įvertinti drauge nuveiktą darbą ir pasirašyti susitarimą, kurio reikia ir mokytojų bendruomenei, ir ministerijai. Čia pralaimėtojų nebus – nebent tie, kurie tikisi ilgam kurstyti kategoriškas ir priešiškas nuotaikas“, - teigia jis.

REKLAMA

Švietimo profesinės sąjungos pirmadienį neterminuotą streiką pradėjo reikalaudamos didesnių algų ir kitų pertvarkų. To reikalaudami pedagogai dar gruodį rengė įspėjamuosius streikus, o praėjusią savaitę Vilniuje vyko mitingas.

Trečiadienį Vyriausybėje pedagogų profsąjungoms bus pristatytas mokytojų algų kėlimo variantas, dėl kurio antradienį susitarė valdančiųjų partijų politinė taryba. Planuojama siūlyti 3 metų pedagogų atlyginimų didinimo programą. Pagal ją nuo šių metų rugsėjo visų pedagogų darbo užmokestis kiltų vidutiniškai 1,5 proc., ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų – 6,5 procento. Maždaug 5 mln. eurų tam turėtų rasti Švietimo ir mokslo ministerija iš švietimo sričiai jau skirtų asignavimų.

REKLAMA

2016–2018 metais mokytojų atlyginimai vidutiniškai padidėtų 13 proc., o ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų - 31 procentu.

Streikuojantys mokytojai iki šiol reikalavo nuo rugsėjo ne tik pradėti įgyvendinti algų kėlimo programą, bet ir atsisakyti per krizę įvestų vadinamųjų atlyginimų žirklių. Būtent dėl pastarojo reikalavimo iki šiol strigo pedagogų ir Vyriausybės atstovų derybos, nes jam įgyvendinti reikia apie 18 mln. eurų. Trečiadienio derybose bus siūloma šias žirkles panaikinti nuo 2017 metų sausio - tuomet tarnybinių koeficientų riba būtų pakelta iki maksimalios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atlyginimai mokytojams pastarąjį kartą šiek tiek didinti nuo 2016 metų sausio.

Ministerijos skelbiamais Statistikos departamento duomenimis, vidutinis Lietuvos mokytojo atlyginimas, neatskaičius mokesčių, siekia 823,4 euro per mėnesį. Tačiau trečdalis mokytojų dirba nepilnu krūviu.

tv3.lt primena, kad A. Butkevičius antradienį apkaltino profsąjungas dėl sąsajų su Rusija.

„Yra tam tikra Rusijos įtaka“, – antradienį Seime susitikęs su opozicinėmis frakcijomis teigė Vyriausybės vadovas, kalbėdamas apie pedagogų profsąjungas. Jis tvirtino pirmadienį gavęs „informacijos iš tam tikrų tarnybų“.

REKLAMA

A.Butkevičiaus teigimu, dar penktadienį su pedagogų profsąjungų atstovais Vyriausybėje buvo suderėta praktiškai dėl visų klausimų ir pirmadienį ketinta pasirašyti susitarimą, tačiau po savaitgalio profsąjungos pateikė naujus reikalavimus.

„Keičiasi pozicija ir tai yra tam tikra įtaka ir iš išorės, nebijau pasakyti, kad Rusijos (įtaka) kai kurioms profsąjungos yra didelė, detalių neminėsiu“, – sakė jis.

Premjeras žurnalistams teigė, kad Lietuvos profesinių sąjungų atstovai turi ryšių su Rusijos profsąjungomis, vyksta į konferencijas Maskvoje, Sankt Peterburge.

„Kas gali paneigti, kad tai paskui nėra jų pasiūlymai ir norai čia, Lietuvoje, įgyvendinami“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Jis teigė negalįs atskleisti daugiau informacijos, nes tai slapta medžiaga.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų