• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Didžiausia dujų vartotoja Lietuvoje, koncerno „Achemos grupė“ valdoma Jonavos trąšų gamykla „Achema“ ketina pirkti suskystintas gamtines dujas (SGD) iš Norvegijos „Statoil“, kuri jau tiekia dujas Lietuvai per Klaipėdos SGD terminalą.

 Didžiausia dujų vartotoja Lietuvoje, koncerno „Achemos grupė“ valdoma Jonavos trąšų gamykla „Achema“ ketina pirkti suskystintas gamtines dujas (SGD) iš Norvegijos „Statoil“, kuri jau tiekia dujas Lietuvai per Klaipėdos SGD terminalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

BNS šaltinių duomenimis, bendrovės sausio pabaigoje ketina pasirašyti vienerių metų trukmės dujų tiekimo sutartį, pagal kurią „Achema“ šiemet įsigytų apie 500 mln. kubų dujų, už kurias mokėtų mažiau nei iš „Statoil“ perka valstybės kontroliuojama dujų prekybos bendrovė „Litgas“.

REKLAMA

Kainų skirtumas aiškinamas tuo, jog „Achema“ pirks dujas pagal trumpalaikes sutartis iš esmės tik šiltuoju metų laiku, kai SGD kainos yra mažiausios, o „Litgas“ aprūpina šilumos gamintojus ir žiemą, kai kainos yra aukštesnės.

„Achemos“ atstovė spaudai Janina Sabaitė Melnikovienė BNS teigė negalinti patvirtinti šios informacijos, tačiau vėliau žadėjo ją pakomentuoti.

Šiemet „Achema“ atsigabentų 6 laivus SGD per Klaipėdos terminalą - dėl to, pasak šaltinių, preliminariai jau kalbama su terminalo operatore „Klaipėdos nafta“.

REKLAMA
REKLAMA

„Klaipėdos nafta“ yra atvira trečiųjų šalių pasiūlymams ir pokalbiai su visomis šalimis, kurios išreiškia pageidavimą ir nori pasinaudoti prieiga prie SGD terminalo, nuolat vyksta“, - BNS teigė „Klaipėdos naftos“ atstovė spaudai Indrė Milinienė.

Energetikos ministras Rokas Masiulis BNS teigė neturintis konkrečios informacijos apie „Achemos“ ir „Statoil“ ketinimus.

„Įvairių gandų yra, bet nieko konkretaus nežinome. (...) Matote, „Klaipėdos nafta“ pastoviai informuoja, kad „Achema“ pastoviai domisi terminalo veikimo būdu, kaip veikia terminalo taisyklės, tais dalykais, bet kol neatplauks krovinys, nežinosime, kad viskas vyksta, kaip jie kalba. Faktinės informacijos neturime“, - BNS pirmadienį sakė R.Masiulis, paklaustas, ar Jonavos įmonė užsisakė SGD terminalo pajėgumų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas sausio pradžioje BNS teigė, kad įmonė šiemet nusprendė diversifikuoti dujų tiekimo šaltinius ir perka dujas tiek iš „Gazprom“, tiek iš kitų - neįvardijamų tiekėjų. Neoficialiomis BNS žiniomis, šiuo metu „Achema“ perka dujas tik iš „Gazprom“.

Rusijos koncernas trims pirmiems šių metų mėnesiams visiems Lietuvos dujų pirkėjams pasiūlė naują kainos formulę, kuri neleidžia dujoms pigti taip greitai kaip nafta. Pagal ją dujų importo kaina sausį siekia apie 19 eurų už megavatvalandę (gruodį ji buvo 16,5 euro).

REKLAMA

Lietuvoje mažėjant dujų vartojimui, „Litgas“ šią savaitę taip pat turėtų pasirašyti 2014 metų sutarties su „Statoil“ pakeitimus, pagal kuriuos ji bus pratęsta dar 5 metams, numatant mažesnį metinį dujų kiekį (dabar jis yra 540 mln. kubų) bei kiek mažesnę jų kainą. Įmonės 2014 metų rugpjūtį pasirašė penkerių metų trukmės sutartį dėl 2,7 mlrd. kubų SGD tiekimo - tiek dujų vienai Lietuvai yra perdaug, kol jų dėl trukdžių Latvijoje negali pirkti šios šalies bei Estijos įmonės.

„Litgas“ nuo pat 2015-ųjų pradžios, kai pradėjo veikti SGD terminalas, tarpininkavo, kad „Statoil“ tiektų SGD „Achemai“ pagal trumpalaikes sutartis - tokiu atveju terminalas veiktų maksimaliai ir taip palengvėtų SGD išlaikymo našta kitiems gamtinių dujų vartotojams.

Šiemet „Achema“ turėtų suvartoti apie 1,2 mlrd. kubų dujų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų