REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo kitų metų sausio 1 dienos veiklą pradės „Lesto“ ir „Lietuvos dujų“ pagrindu įkurta nauja bendrovė – „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO). Šiai bendrovei yra iškelta tikslai pagerinti paslaugų kokybę ir mažinti sąnaudas, tačiau niekas nekalba apie konkurencijos praradimą ir kaip tai gali atsiliepti vartotojams.

Nuo kitų metų sausio 1 dienos veiklą pradės „Lesto“ ir „Lietuvos dujų“ pagrindu įkurta nauja bendrovė – „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO). Šiai bendrovei yra iškelta tikslai pagerinti paslaugų kokybę ir mažinti sąnaudas, tačiau niekas nekalba apie konkurencijos praradimą ir kaip tai gali atsiliepti vartotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu elektros vartotojai, kurie nėra prisijungę prie dujotiekio arba namuose naudoja elektrines virykles, gali gauti specialų tarifą ir už elektrą mokėti pigiau. Taip yra skatinama atsisakyti dujų vartojimo ir naudoti pigesnę elektrą.

REKLAMA

Tačiau „Lesto“ atstovas ryšiams su visuomene Martynas Burba tikina, kad jokios konkurencijos šioje vietoje nemato ir tikina, kad kol kas tokio tarifo atsisakymo dar nesvarstė.

„Elektros energija ir gamtinės dujos naudojamos skirtingiems poreikiams išpildyti ir kaip dvi kuro rūšys tiesiogiai nekonkuruoja tarpusavyje. Paprastai gyventojai gamtines dujas naudoja maisto ruošai ar šildymui. Tuo tarpu elektra daugiausia naudojama įvairių buities įrenginių veiklai užtikrinti“, - įrodinėjo M. Burba.

REKLAMA
REKLAMA

Anot pašnekovo šis tarifas šis tarifas atsirado sovietmečiu ir buvo pritaikytas tam metui, nes ne visur buvo išplėtota infrastruktūra.

„Specialus elektros energijos tarifas, skirtas elektrinėms viryklėms, atsirado dar tarybiniais laikais. Jis buvo patvirtintas, nes kai kuriuose gyvenamuosiuose rajonuose nebuvo įrengta dujų infrastruktūra. Dėl to buvo pasiūlytas specialus elektros energijos tarifas gyventojams, naudojantiems elektrines virykles“, - tikino „Lesto“ atstovas.

Energetikos ekspertas: išskaidymas ar sujungimas – brangina kainas vartotojams

Energetikos ekspertas Vygintas Sidzikauskas teigia, kad tarp „Lesto“ ir „Lietuvos dujų“ yra konkurencija, tačiau ji turi keletą aspektų. Pirmiausia tai vadinama konkurencija tiekimo pusėje apie, kurią yra kalbama ir konkurencija vartojimo pusėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vartotojams labai svarbu pasirinkti, konkurencingus paslaugų tiekėjus, nes vartotojas iš tiesų pasirinkdamas ar gamtinių dujų tiekėją, ar elektros tiekėją gali dar konkuruoti ir su centralizuotos šilumos tiekėju. Tad šiuo atžvilgiu yra labai svarbi konkurencija tarp elektros ir dujų tiekėjų, nes konkuruodami jie mažina kainas, o bet kokie susijungimai tokią konkurenciją mažina“, - aiškina V. Sidzikauskas.

Kalbant apie tiekimo pusę, tai iš tiesų pasaulinėje energetikos praktikoje dominuoja stiprios didelės kompanijos. Jeigu pažiūrėsime į tuos pačius skandinavus, tai akcininkai dažnai dalyvauja plačiame spektre kompanijų, kurios nominaliai konkuruoja.

REKLAMA

„Taigi tiekimo pusėje šita konkurenciją nėra tokia svarbi lyginant su vartotojo pasirinkimo konkurencija. Bet yra dar trečias aspektas, kad kiekviena konkurencija yra pats geriausias reguliavimo būdas, bet ji turi būti prižiūrima. Įmonės, kurios neva turėtų konkuruoti, o konsoliduoja savo finansinius srautus ir turtą, bus sunku jas prižiūrėti. Čia bus didelis iššūkis reguliavimo pusei“, - mano energetikos ekspertas.

V. Sidzikauskas teigia, kad kiekviena pertvarka ar tai būtų išskaidymas, ar sujungimas – brangina kainas vartotojams. Nes bet kokios reorganizacijos atlikimas reikalauja papildomų sąnaudų. Tai šitos sąnaudos bus padengtos ir vartotojų pusės. Bet jeigu žiūrėtumėme kaip politikai deklaruoja, į perspektyvą, tai perspektyvos visą laiką atrodo labai gražios. Tai tokie sprendimai gal ir galėtų atsipirkti, bet Lietuvos energetikos istorijoje mes tokių pavyzdžių neturime.

„Reikia nusamdyti profesionalias patarėjų kontoras, reikia atlikti darbus, vertinimus ir tai yra nepigios paslaugos. Šitą turi padaryti nepriklausomi auditoriai, kurie yra dar brangesni. Tai visos šios paslaugos ir ją turės apmokėti vartotojai. Bet jeigu tas sujungimas perspektyvoje duotų naudą, tai tada būtų gera, bet mes per 25 metus tokių atvejų nematome“, - tikino pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų