REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė mokytojų profesinių sąjungų planuojamą įspėjamąjį streiką sako vertinanti teigiamai - demokratinėje valstybėje visi turi teisę išsakyti savo poziciją.

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė mokytojų profesinių sąjungų planuojamą įspėjamąjį streiką sako vertinanti teigiamai - demokratinėje valstybėje visi turi teisę išsakyti savo poziciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Švietimo profesinės sąjungos sveikina ministrės poziciją tikindami, kad planuojamas streikas nukreiptas ne prieš ją, o prieš Vyriausybės politiką.

REKLAMA

„Aš manau, kad normalu, visose demokratinėse valstybėse kiekvienas turi teisę išsakyti savo nuomonę. Aš manau, kad streikas daugiau parodomasis dalykas, daugiau viešumo akcija, tai gali būti susiję ir su artėjančiais rinkimais, bet kiekvienas žmogus turi tokią teisę. Tai vertinu pozityviai, žmonės dirba savo darbą, profesinės sąjungos dirba savo darbą“, - žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė ministrė.

Klausiama, ar dėl mokytojų planuojamo streiko nenukentės moksleiviai, A.Pitrėnienė pabrėžė, jog šių mokslo metų prioritetas - nei vienos be priežasties praleistos pamokos, tad profesinės sąjungos turėtų šio siekio laikytis.

REKLAMA
REKLAMA

„Pažiūrėsime, kaip tai bus atliekama. Šių metų prioritetas yra nei vienos be priežasties praleistos pamokos, vadinasi, jie (profesinių sąjungų atstovai) apie tai galvoja ir sutvarkys visus dalykus tvarkingai“, - sakė ministrė.

Mokytojų profesinės sąjungos gruodį planuoja rengti įspėjamąjį streiką. Kaip BNS sakė Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius ketvirtadienį oficialiai bus įsteigtas jungtinis streiko komitetas.

„Streiko procedūras pradėjo visos organizacijos, nė viena nuošaly nelieka. Formaliai šiandien bus įkurtas jungtinis streiko komitetas, procedūros visos pradėtos“, - sakė jis. Anot A.Jurgelevičiaus, preliminariai streikas vyks gruodžio 8 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes negalime tiksliai pasakyti datos, nes nežinome, kiek gali užtrukti taikinimo procedūros, jeigu tokios bus, bet preliminari data yra gruodžio 8 diena. Tai būtų įspėjamasis (streikas), po to, jeigu neduotų rezultatų, vasario - kovo mėnesiais būtų nebe įspėjamasis“, - sakė A.Jurgelevičius.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Andrius Navickas ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje išreiškė viltį, kad prie streiko prisidės ugdymo įstaigos visose 60-yje savivaldybių - mokyklų, palaikysiančių protestą, sąrašą tikimasi turėti likus savaitei iki streiko. Jis sakė, jog profesinės sąjungos džiaugiasi P.Pitrėnienės pozicija ir mato ministrės pastangas siekiant įgyvendinti švietimo darbuotojų reikalavimus.

REKLAMA

„Pernai buvome (siejami) su Rusijos agentais, kad organizuojame. Bijodami tų priešpriešų, kartais reikalaujame mažiau, nei priklauso. Bet mes džiaugiamės, kad ši ministrė neina į konfrontaciją, neaiškina ir nekomentuoja žiniasklaidai, kad tai neteisėta (...). Mūsų streikai nėra nukreipti prieš ministrę, jie tikrai yra prieš Vyriausybės vykdomą politiką“, - žurnalistams sakė A.Navickas.

Anot jo, per protesto akciją planuojama, jog pedagogai neves dviejų pamokų - jis neatmetė, jog net ir protestą palaikančiose įstaigose ne visi mokytojai ryšis streikui dėl to, jog nevestos pamokos gali būti pripažintos praleistomis be pateisinamos priežasties.

REKLAMA

„Bet manome, kad dvi pamokos yra tikrai mažesnė žala, nei mes toleruosime sistemos žlugdymą“, - pareiškė jis.

Profesinių sąjungų skaičiavimais, moksleivio krepšelio lėšos nuo 640 mln. eurų 2009-aisiais sumažėjo iki 560 mln. eurų 2014-aisiais.

„Tad kai klausia mūsų, iš kur paimti lėšų, atsakome paprastai - Bendras vidaus produktas gerokai viršija ikikrizinį, juo labiau 2011-ųjų metų lygį. Tai atsakymas būtų toks: kur į kokią sritį padėjote, tai iš ten ir grąžinkite, juk vaikai, ugdymo procesas to laukia“, - konferencijoje kalbėjo LŠDPS pirmininko pavaduotoja Vytautas Silvanavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto profesinių sąjungų atstovai pripažino tiksliai neskaičiavę, kiek biudžetui galėtų kainuoti jų reikalavimai ir tai esą paprastai operatyviai padaro Švietimo ir mokslo ministerija.

„Bet mes manome, kad tai yra labai nedidelės lėšos“, - neabejojo A.Navickas.

Spalio pabaigoje vykęs mokytojų kongresas priėmė manifestą, reikalaujantį kelti atlyginimus. Anot Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos, pagrindiniai streikui besiruošiančių mokytojų reikalavimai yra atkurti mokinio krepšelio dydį iki buvusio 2009 metų sausio 1 dieną, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų atlyginimus palaipsniui prilyginti bendrojo ugdymo mokytojų atlyginimams, palaipsniui didinti kitų pedagoginių darbuotojų tarifinių (tarnybinių) atlygių koeficientus, 2016 metais valstybės biudžete numatyti 3,56 mln. eurų išeitinėms kompensacijoms pensinio amžiaus mokytojams, kurie savo noru palieka švietimo sistemą, bei mažinti mokinių skaičių klasėse ir grupėse.

Pastarąjį kartą A.Navicko vadovaujama profsąjunga streiką rengė prieš metus - 2014-ųjų gruodį. Tuomet dauguma profsąjungų prie streiko neprisidėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų