• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Olimpiadoje laimėti medalius gali būti lengviau nei Europos krepšinio čempionate. Tą pripažįsta ir nemažai specialistų.

Olimpiadoje laimėti medalius gali būti lengviau nei Europos krepšinio čempionate. Tą pripažįsta ir nemažai specialistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atrodo, ką tik visa galva buvome panirę į Europos krepšinio čempionato aistrų sūkurį, o jau netrukus ir Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės. Lietuvos rinktinė žemyno pirmenybėse atliko žygdarbį – daug kam netikėtai iškovojo sidabro medalius ir tiesiogiai pateko į 2016-ųjų olimpiadą.

REKLAMA

Į Lietuvos krepšinio rinktinės aktualijas pažvelgė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto žurnalas "Olimpinė panorama".

Tai, kad Lietuvos krepšininkams nereikės eikvoti jėgų olimpiniame atrankos turnyre, yra labai riebus pliusas. Prieš 2012-ųjų žaidynes mūsų šalies nacionalinė krepšinio komanda turėjo belstis už jūrų marių – net į Venesuelą, ten vykusiose atrankos varžybose išlieti ne vieną prakaito kibirą ir tik tada, pelnius tokią teisę, krautis lagaminus į Londoną. O jau ten mūsų vyrams pristigo fizinių jėgų. Tą pripažino ir tuometis rinktinės vyriausiasis strategas Kęstutis Kemzūra.

REKLAMA
REKLAMA

Dabartinė Lietuvos rinktinės padėtis kur kas palankesnė. Žaidynėms bus galima ruoštis ramiai ir nekvaršinti galvos dėl atrankos turnyrų. Be to, olimpiadoje laimėti medalius gali būti lengviau nei Europos čempionate. Tą pripažįsta ir nemažai specialistų.

Taip, Rio de Žaneire bus beveik nenugalima JAV rinktinė, bet ten žais ir tokios komandos, kaip Nigerija, Venesuela, Kinija. Visas jas lietuviai pajėgūs sudoroti be didesnio vargo. Tikrai įkandamos ir Australijos, Brazilijos, Argentinos ekipos, kuriose vyksta kartų kaita ir žaidžia gausus būrys veteranų. Su ispanais taip pat galima kautis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į tris dar likusius olimpinius kelialapius realiausiai pretenduos europiečiai – prancūzai, serbai, graikai, italai. Visi jie Senojo žemyno čempionate liko už Jono Kazlausko auklėtinių nugarų.

Rinktinės branduolys išliks

Lietuvos krepšininkai Europos pirmenybėse driokstelėjo net ir neturėdami savo gretose Donato Motiejūno, Lino Kleizos, Darjušo Lavrinovičiaus, Martyno Pociaus. Rio de Žaneire bus ypač reikalingas D.Motiejūnas. Tiesa, neaišku, kaip klostysis Donato reikalai po traumos ir ar jį į Braziliją išleis „Houston Rockets“ klubo vadovai.

REKLAMA

Vis dėlto net ir be D.Motiejūno mūsų vyrai olimpiadoje gali užsikabinti medalius. Sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje žaidžiantis Paulius Jankūnas tikrai dar nepasens, tikėtina, kad per metus dar labiau patobulės Domantas Sabonis, neatmestina, jog į aikštę sugrįš L.Kleiza, savo paskutinio žodžio galbūt dar netarė D.Lavrinovičius. Be to, ir Jonas Mačiulis sugeba efektyviai rungtyniauti vadinamuoju ketvirtuoju numeriu.

Taigi rezervų čia netrūksta.

Svarbiausia, kad traumų nepatirtų Jonas Valančiūnas ar Mantas Kalnietis. Jie, įskaitant J.Kazlauską, yra pagrindiniai rinktinės žmonės. Jei, neduokdie, šie žaidėjai iškristų iš rikiuotės, jų pakeisti deramai nebūtų kuo.

REKLAMA

Rio de Žaneire nacionalinės komandos branduolys, žinoma, turėtų išlikti. Realu, kad rinktinę galbūt papildys Artūras Gudaitis, Rokas Giedraitis, gal dar vienas kitas krepšininkas. Sprendžiant pagal pasirodymą Europos čempionate kyla abejonių, ar į Braziliją vyks veteranas Robertas Javtokas.

2016-ųjų žaidynėse mūsų ekipai tikriausiai atstovaus pusė ar net daugiau krepšininkų, dalyvavusių praėjusioje olimpiadoje. Rinktinėje tikrai jau nebus tik Rimanto Kaukėno ir karjerą baigusių Šarūno Jasikevičiaus bei Dariaus Songailos. Kiti svarbūs krepšininkai komandoje, ko gera, liks, o jie yra neblogai susižaidę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Brokas nesutrukdė patekti į finalą

Grįžkime į šių metų Europos čempionatą. Nors lietuvių galutinė užimta vieta įspūdinga, ne viskas buvo taip gražu. Net šešeriose laimėtose rungtynėse iš septynerių mūsų rinktinė varžovus palaužė tik pačioje pabaigoje – paskutinėmis sekundėmis ar paskutinę minutę. O priešininkai, ypač tekę grupėje, toli gražu nebuvo patys galingiausi. Sunkiai vargome net ir su estais bei ukrainiečiais. Vadinasi, Lietuvos komandą iš dalies lydėjo sėkmė. Nedidelį kartėlį paliko ir finalas su ispanais, kur varžovai buvo visa galva aukštesni. Kokios didžiausios lietuvių bėdos? Mūsų krepšininkai dažnai klydo (vid. 14,2). Tarp 24 ekipų tik keturios padarė daugiau klaidų. Mūsiškiai negalėjo pasigirti dvitaškių taiklumu (46,9 proc.) – pagal šį rodiklį užimta tik 19 vieta. Apskritai puolimas šlubavo (74,4 taško). Lietuvius šioje srityje aplenkė 10 rinktinių.

REKLAMA

 

Nė vienoje statistikos kategorijoje Lietuvos krepšininkai nepateko į pirmąjį trejetą. Mūsų komandą gelbėjo solidi gynyba, patikima kova dėl atšokusių kamuolių (vid. 38,8, 4 vieta), darnūs komandiniai veiksmai, puikus fizinis pasirengimas, stiprūs žaidėjų nervai kritiškais momentais, sumanus J.Kazlausko vadovavimas.

Lietuvos rinktinės strategas, priešingai nei ankstesniais laikais, suteikė krepšininkams kur kas daugiau laisvės – leido nutraukti derinius, improvizuoti, ragino savo auklėtinius žaisti greitai, nors netrūko ir lėto, statiško puolimo.

REKLAMA

Mūsų šalies ekipoje labiausiai nustebino J.Mačiulis. Daug kas jį vadina gynybinio stiliaus žaidėju, tačiau puolėjas įrodė, kad sugeba būti monstras ir puldamas. J.Mačiulis rinko po 13,8 taško ir pagal rezultatyvumą nusileido tik J.Valančiūnui. Be to, Madrido „Real“ žaidėjas atkovojo 6,3 kamuolio, o tritaškius metė net 53,8 proc. taiklumu. O juk Jonas niekada negarsėjo kaip stabilus snaiperis.

Optimistų pergalė prieš skeptikus

Per daugumą susitikimų efektyviai rungtyniavo J.Valančiūnas, M.Kalnietis, P.Jankūnas, Mindaugas Kuzminskas. Šiek tiek daugiau tikėjomės iš Renaldo Seibučio, Antano Kavaliausko. Vertinant visumą Lietuvos rinktinės žaidimas nebuvo idealus, bet pasiektas rezultatas – tiesiog fantastiškas. O kiek buvo skeptikų prieš šį čempionatą! Turbūt tik patys didžiausi optimistai tikėjo, kad prasibrausime į finalą. Juk mūsų nacionalinė komanda dabar neturi tokio lygio asų, kaip Šarūnas Jasikevičius, Ramūnas Šiškauskas, Arvydas Macijauskas, Artūras Karnišovas, o ką jau kalbėti apie Arvydą Sabonį ir Šarūną Marčiulionį. J.Valančiūnas – kol kas tik žvaigždutė, dar tikrai ne žvaigždė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mūsiškių gretose nėra tokių aukščiausio kalibro puolimo meistrų, kaip Pau Gasolis, Tony Parkeris, Milošas Teodosičius, Vassilis Spanoulis, Danilo Gallinari, Andrea Bargnani. Tačiau mūsų rinktinė įrodė, kad ir be individualiai itin pajėgių krepšininkų galima klupdyti komandas, kurios popieriuje atrodo galingiau. Viliamės, kad tą mūsų krepšininkai įrodys ir Rio de Žaneire.

Taip, Rio de Žaneire bus beveik nenugalima JAV rinktinė, bet ten žais ir tokios komandos, kaip Nigerija, Venesuela, Kinija. Visas jas lietuviai pajėgūs sudoroti be didesnio vargo. Tikrai įkandamos ir Australijos, Brazilijos, Argentinos ekipos, kuriose vyksta kartų kaita ir žaidžia gausus būrys veteranų. Su ispanais taip pat galima kautis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų