• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Mokslininkai aptiko dar nežinomą žmonių rūšį (nuotr. SCANPIX)
4

Viename urve Pietų Afrikos Respublikoje rasta kaulų fosilijų, priklausančių 15 individų, kurie, kaip manoma, yra dar nežinomos senovinių žmonių rūšies atstovai, ketvirtadienį paskelbė mokslininkai, pridūręs, kad šis radinys yra labai svarbus žmonijos evoliucijos tyrimams.

REKLAMA
REKLAMA

Apie 1,5 tūkst. fosilijų buvo rastos viename dideliame urve netoli Johanesburge, slypinčios vienoje gilioje požeminėje kameroje, kurią įmanoma pasiekti tik nusileidus keliais stačiais tuneliais ir perlipus uolų plyšius.

REKLAMA

Ekspertai tiksliai nežino, kaip ten atsidūrė naujosios rūšies – Homo naledi – atstovų liekanų ir koks yra jų amžius, bet šis atradimas gali suteikti naujos informacijos apie žmonijos šaknis.

Tie kaulai buvo rasti 2013 metais Vitvatersrando universiteto mokslininkų ir savanorių archeologų UNESCO Pasaulio paveldo vietovėje „Žmonijos lopšys“, esančioje 50 km į šiaurės rytus nuo Johanesburgo.

„Man malonu pristatyti jums naują žmonių protėvių rūšį“, – žurnalistams sakė Johanesburge įsikūrusio Vitvatersrando universiteto profesorius Lee Bergeris.

REKLAMA
REKLAMA

Senovinių hominidų liekanų toje vietovėje buvo randama nuo kasinėjimų pradžios praeito amžiaus 3-ame dešimtmetyje.

„Tokio didelio skaičiaus fosilijų, priklausančių bent 15 individų, atradimas yra stulbinamas“, – sakė Londone įsikūrusio Gamtos istorijos muziejaus profesorius Chrisas Stringeris, vienas iš pagrindinių tų radinių tyrėjų.

Naujasis atradimas pabrėžia „žmonių giminės medžio sudėtingumą ir būtinybę tęsti tyrimus, kad suprastume mūsų rūšies istoriją ir giliausias šaknis“, – pridūrė Ch.Stringeris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Faktas, kad urvas, kuriame buvo žmonių kaulų, yra giliai, rodo, kad jie galbūt buvo nunešti ten kitų žmonių, o tai byloja apie stulbinamai sudėtingą „primityvios“ žmonių rūšies elgesį“, – aiškino mokslininkas.

Pasak tyrėjų, tų hominidų rankos, riešai ir pėdos buvo panašios į šiuolaikinių žmonių, bet pagal smegenų dydį ir viršutinės kūno dalies sudėjimą jie artimesni ankstyviausiems žmonėms.

„ H.naledi smegenys buvo mažytės, maždaug vidutinio apelsino dydžio, o kūnas – labai lieknas“, – sakė Viskonsino universiteto Madisone tyrėjas Johnas Hawksas, kuris yra naują rūšį aprašančio mokslinio straipsnio vienas iš pagrindinių autorių.

Homo naledi buvo apie 1,5 m aukščio ir svėrė apie 45 kilogramus.

Pirmoji ekspedicija į tą urvo kamerą, surengta 2013 metais, truko 21 dieną; joje dalyvavo daugiau negu 60 patyrusių speleologų ir mokslininkų, dirbusių pavojingomis sąlygomis po žeme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų