REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Karinė ekipuotė (nuotr. Tomo Pakalniškio)

Nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atliksiantys jaunuoliai bus aprūpinti uniformomis ir visa reikiama ekipuote. Jiems tereiks pasirūpinti asmeninės higienos priemonėmis.

5

Nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atliksiantys jaunuoliai bus aprūpinti uniformomis ir visa reikiama ekipuote. Jiems tereiks pasirūpinti asmeninės higienos priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kariuomenės naujokams devynių mėnesių tarnybai bus išduodami patentuotu Lietuvos kariuomenės raštu marginti du lauko uniformos kostiumų komplektai, kuriuos sudaro švarkas ir kelnės. Kartu jie gaus ir maskuojančiu raštu margintus marškinėlius trumpomis ir ilgomis rankovėmis, lauko uniformos kepurę, lauko uniformos striukę.

REKLAMA

Būsimiems kariams taip pat bus išdalinti apatinio trikotažo komplektai, sportiniai kostiumai ir šaltam orui skirti drabužiai – kepurė, kareivio megztinis, pirštinės, lauko uniformos šiltas komplektas, šaltam orui skirtos apatinės kelnės ir kaklamautė. Jaunuoliai bus aprūpinti ir avalyne – gaus du komplektus lauko batų, šlepetes ir sportinius batelius.

Šauktiniai gaus ir per tarnybos metu reikalingą ekipuotę – jiems bus išdalintos didelės talpos ekipuotės kuprinės, ekipuotės liemenės, palapinsiaustės, miegmaišiai vėsiam ir šaltam orui, dėklai granatoms, amunicijos dėtuvėms, gertuves, katiliukus, kariškus kastuvėlius, kilimėlius po miegmaišiais ir šviesą atspindinčias liemenes. Šauktiniai taip pat gaus ir smulkesnių ekipuotės daiktų – kompasus, slepiamųjų dažų komplektus, žibintuvėlius, antkelius, taktines atakos pirštines, ausų kamštelius, apsauginius akinius nuo saulės ir dulkių (su keičiamais stiklais), krepšius skalbimu. Jiems taip pat bus išskirti ir pagal karinę specialybę priskiriami priedai (pvz., skirti kulkosvaidininkams, ryšininkams ir pan.).

REKLAMA
REKLAMA

Naujokai gyvens kareivinėse ir maitinsis dalinių valgyklose, o pratybų metu tarnyba bus organizuojama lauko sąlygomis poligonuose ir mokymo vietose.

Keletas karių praktinių patarimų naujokams

Mokymuose ir pratybose poligonuose užgrūdinti profesinės karinės tarnybos kariai ir anksčiau vykusių bazinių karinių mokymų dalyviai būsimiems kariuomenės naujokams pateikia keletą praktinių patarimų, kurie padės jauniesiems kariams patogiau jaustis lauko pratybose ar kasdienėje veikloje.

Kariai rekomenduoja su savimi turėti užlenkiamą peiliuką, skysčio nuo vabzdžių - jų prireiks pratybose, žygio metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kariuomenės senbuviai pataria naujokams pasiimti ir 30 l maišus šiukšlėms, kurie gali pasitarnauti įvairiose situacijose – surenkant šiukšles, kuprinėje atskiriant šlapius drabužius nuo sausų. Į juos bus galima susidėti ir atsarginius daiktus, kurie padės apsaugoti nuo drėgmės, vandeniui patekus į kuprinę. Maišais , arba trumpam laikotarpiui išlaikyti sausas kojines šlapiuose batuose.

Dalyvaujant lauko pratybose labai praverčia 30 metrų tamsios spalvos virvė (3-4 mm storio). Pasak karių, ją bus galimas naudoti, kai reikės prisirišti kokį nors nutrūkusį nuo ekipuotės liemenės daiktą. Ji taip pat pravers, įrengiant patrulio bazes, ištempiant palapinsiaustes, šlapiems drabužiams pasidžiauti ir kitoms buitinėms reikmėms. Anot jų, lygiai taip pat naudingos ir drėgnos servetėlės – jomis kurs kas lengviau bus galima nuo veido nusivalyti slepiamuosius dažus, minimaliai apsiprausti per pertrauką žygio metu, atgaivinti sukaitusias ir suprakaitavusias kojas prieš maunantis naują kojinių porą ir pan. Tiesa, kariai įspėja, kad visus šiuos daiktus reikės neštis patiems, todėl vertėtų gerai apgalvoti, koks šių daiktų dydis ir svoris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų