• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
BMW apgadino du stovinčius VW nuotr. Broniaus Jablonsko

Artėjant mokslo metų pradžiai, posakį „moteris už vairo – avarija už kampo“ derėtų kiek pakoreguoti: į didžiuosius Lietuvos miestus ima plūsti vairuoti intensyviame eisme neįgudę, jauni, mažai atsakomybės jausmo teturintys vairuotojai.

25

Artėjant mokslo metų pradžiai, posakį „moteris už vairo – avarija už kampo“ derėtų kiek pakoreguoti: į didžiuosius Lietuvos miestus ima plūsti vairuoti intensyviame eisme neįgudę, jauni, mažai atsakomybės jausmo teturintys vairuotojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po vasaros sezono klevo ženklu pažymėtų automobilių keliuose kasmet padaugėja – jaunimas skuba iki rudens įgyti vairuotojo pažymėjimą. Deja, nepatyrę vairuotojai tiek sąmoningai, tiek nesąmoningai keliuose dažnai elgiasi neadekvačiai.

REKLAMA

Vienas iš didelį pavojų saugiam eismui sukėlusių įvykių – rugpjūčio 11 d. (antradienio) naktį Vilniuje, Rinktinės gatvėje užfiksuota avarija, sukelta neatsakingo girto dvidešimtmečio, vairavusio draugo automobilį. BMW tikrasis savininkas sėdėjo greta vairuotojo, kuriam buvo nustatytas vidutinis girtumo laipsnis (1,83 pro. alkoholio). Viršijus leistiną greitį (40 km/h), BMW automobilis tapo nebevaldomas ir jam užlėkus ant pėsčiųjų perėjoje įrengto kalnelio, transporto priemonė pašoko ir orą ir skrido į šoną. Taip buvo sumaitoti du VW automobiliai. 

REKLAMA
REKLAMA

Automobilio savininkas mėgino teisinti girtą už automobilio vairo sėdusį draugą sakydamas, jog „Į gatvę išbėgo kačiukas ar šuniukas, bandė jo nesuvažinėti draugas, tai todėl taip ir gavosi“. Tačiau įvardinta autoavarijos priežastis galimai yra neteisinga, nes eismo įvykiui nutikti pakanka dviejų aplinkybių – girtumo ir viršyto leistino greičio. Kelių eismo taisyklių pažeidėjas ir keleivio sėdynėje įsitaisęs draugas liko gyvi, tačiau ši avarija galėjo turėti daug skaudesnių pasekmių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jauni vairuotojai pervertina savo galimybes“

Kauno kelių patrulių kuopos vadas, laikinai einantis Kauno kelių policijos valdybos viršininko pareigas, Ramūnas Kemzūra sako, jog jauni vairuotojai pervertina savo galimybes ir taip rizikuoja savo ir kitų eismo dalyvių saugumu ir netgi gyvybėmis:  „Vasaros metu mes užfiksuojame pakankamai daug kelių eismo taisyklių pažeidimų, ypatingai grubių: užfiksuojame greičio viršijimus, kai vairuotojui leidžiama važiuoti 90 km/h, o mes užfiksuojame netgi 170 ar netgi 190 km/h greitį. Jaunas vairuotojas leidžia sau važiuoti ekstremaliai ir rizikuoti savo bei kitų gyvybėmis.

REKLAMA

Ne veltui, neturintiems vairavimo stažo, yra numatyti apribojimai greičio – juk jauni vairuotojai dar neturi reikiamų įgūdžių. Deja, nepatyrę vairuotojai dažnai net du ar tris kartus viršija leistiną greitį.“

Rugsėjo mėnesį avaringumas ypatingai padidėja

Į didmiesčius atvykstantys studentai nėra pratę prie intensyvaus eismo, tad tai, Kauno kelių patrulių kuopos vado Ramūno Kemzūros, yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl padidėja eismo įvykių skaičius: „Pirmomis rugsėjo dienomis visuomet pastebimas padidėjęs transporto kiekis, susidaro spūstys, keliuose pilna nepasitenkinusių vairuotojų dėl pailgėjusios kelionės į bet kurį miesto tašką. Tačiau studentai, neturintys pakankamai vairavimo didmiestyje įgūdžių ir nepratę prie intensyvaus eismo, patenka į įvairias keblias eismo situacijas. Jokia paslaptis, kad pabėgę nuo tėvų studentai elgiasi ir ganėtinai drąsiai.

Beje, rugsėjį užfiksuojama net 50, 60 eismo įvykių daugiau nei kitais mėnesiais. Sunku greitai pasakyti, kiek jaunų vairuotojų patenka į eismo įvykius, tačiau akivaizdu, jog nepatyrę vairuotojai taip pat prisideda prie keliuose padidėjusio avaringumo. Sustabdytų neblaivių jaunų vairuotojų taip pat gana daug.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų