REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas vakar priėmė pataisą, ribojančią galimybę KGB rezervininkams tam tikrą laiką dirbti valstybės tarnyboje. Tuo tarpu socialliberalų lyderis Artūras Paulauskas perspėja, kad Lietuvai už tai gali tekti skaudžiai sumokėti, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Nors pataisos priešininkai tvirtino, esą ji taikoma tik dviem rezervininkams – Valstybės saugumo departamento vadovui Arvydui Pociui ir Seimo nariui Antanui Valioniui, tačiau iš tiesų ši pataisa pakutens padus ir daugiau valstybės tarnyboje įsitaisiusių KGB rezervo karininkų. Archyvuose yra išlikę apie 300 KGB rezervininkų bylų, rašo dienraštis.

REKLAMA

Tiesa, kol kas neaišku, kas tvarkys KGB karininkų registrą. Šią funkciją numatyta pavesti Liustracijos komisijai, kuri įpareigota registruoti slaptuosius KGB bendradarbius, tačiau naujo Liustracijos įstatymo paketo priėmimas vakar Seime socialdemokratų pastangomis buvo užblokuotas.

Apribojimai KGB rezervininkams bus taikomi tik iki 2009 m. pradžios, nes tokia data numatyta priimant įstatymą 1999 m.

Todėl A. Valioniui be darbo valstybės tarnyboje gali tekti praleisti vos kelis mėnesius.

Kiek liūdnesnė ateitis laukia KGB rezervo leitenanto A. Pociaus. Jeigu jis būtų atleistas iš VSD vadovo pareigų, naujo darbo valstybės tarnyboje jam gali tekti laukti daugiau nei metus. Teisininko diplomą turintis A. Pocius negalės verstis ir advokato praktika ar vadovauti privačiai apsaugos tarnybai. Jis negalės būti skiriamas net valstybinės įmonės vadovu, jeigu įmonė turi strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau KGB rezervo karininkai turi slaptą viltį, kad valstybės vadovas Seimo priimtą įstatymo pataisą vetuos.

A.Paulauskas, kurio partijai priklauso A. Valionis ir kuris KGB rezervininką A. Pocių paskyrė VSD vadovu, užsiminė, kad jeigu pataisa įsigalios, Lietuvai tai gali skaudžiai atsirūgti. Jis tvirtino net neabejojąs, kad KGB rezervininkai skųsis Europos Žmogaus Teisių Teismui.

Jis priminė, kad vienas buvęs KGB pareigūnas jau yra laimėjęs bylą prieš Lietuvą už tai, kad jam buvo apribota teisė dirbti privačiame sektoriuje, rašo „Respublika“.

Anot A. Paulausko, ribojimai KGB rezervininkams pažeidžia Konstituciją. „Teisinė valstybė reziumuoja, kad bus laikomasi Konstitucijos, nesvarbu, ar esi liaudies priešas, ar kas kitas“, sakė A. Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų