• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jurgita Kasperavičiūtė

Jurgita Kasperavičiūtė

REKLAMA

Panevėžio centrinėje turgavietėje sodininkių ne viena ir ne dvi. Tačiau pirkti iš močiutės užaugintų naminių salotų, svogūno laiškų ar uogų ne visada saugu. Visuomenės sveikatos centro specialistai įspėja pirmųjų salotų, svogūnų, braškių sezonas Lietuvoje sutampa su askaridžių, kaspinuočių, toksokarų subrendimo dirvožemyje laiku.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagal susirgimus, kuriais užsikrečiama per neplautas daržoves, vaisius, tai būtų virusinės infekcijos, žarnyno taip pat ir įvairūs kirmėliniai susirgimai“, - sako Panevėžio visuomenės sveikatos centro atstovė Dovilė Brajinskienė.

REKLAMA

O užkrėsti dirvą kirmėliniais parazitais nesunku. Pasak daržininkų, užtenka lysves netinkamai tręšti – pavyzdžiui, tualeto turiniu. „Esu girdėjus, ir kas baisiausia sako: „oi labai gerai auga ir pan. pavyzdžiui – braškės.“ Nu tai baisu, man tai baisu ir važiuojant kartais retai, bet girdisi tokie dalykai, - sako sodininkė Genutė

Kasmet Lietuvoje užregistruojama per 2000 įvairių parazitinių susirgimų. Pastebėta, kad dažniausiai užsikrečia sodininkai ir vaikai. Pasak specialistų, dauguma parazitų žmogaus organizme gali gyventi ir jį tyliai alinti ne vienerius metus.

Daugiau žiūrėkite vaizdo reportaže:

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų