REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Donatas Brimeris, Žinios.lt

Donatas Brimeris, Žinios.lt

REKLAMA

Gegužę važinėti užmiesčio keliais tampa itin pavojinga. Atšilus orams itin aktyvūs pasidaro laukiniai gyvūnai, o susidūrus su jais kelyje gresia mirtis ir žmonėms. Kelininkai su aplinkosaugininkais ginčijasi – kas geriau – visus kelius apjuosti tvoromis ar gyvūnus tiesiog iššaudyti.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus pakraštyje temstant į judrų plentą išbėgęs briedis sukėlė skaudžią avariją. Susidūręs su miško galiūnu žuvo vairuotojas, sužeista keleivė, sugadintas automobilis, nugaišo ir gyvūnas. Tokių avarijų pastaruoju metu nutinka vis dažniau. Prasidėjo gegužė ir vieni gyvūnai jau augina jauniklius, kitiems – padidėjusio aktyvumo ir migracijos metas. Laukiniai žvėrys mažiau bežiūri, kad išeina į kelią. Kelininkai ir gamtininkai vairuotojus perspėja vairuoti itin atidžiai, o temstant ar tekant saulei bei naktį važiuoti lėčiau.

REKLAMA

„Visi bereikalingi darbai vairuojant: valgymas kalbėjimas telefonu turi būti atidėti į šalį. Greičio mažinimas turi labai didelę reikšmę, reik ženkliai mažesnio greičio“, - sako Automobilininkų sąjungos direktorius Grąžvydas Smetonis.

O čia prie Vilniaus magistralėje į Panevėžį autobusas susidūrė su briedžiu. Suniokotas autobuso priekis, sužeistas autobuso vairuotojas, nugaišo žvėris. Kelyje itin pavojinga susidurti su briedžiu, mat jo ilgos kojos ir po susidūrimo jis dažnai užvirsta ant lengvojo automobilio kėbulo, sužalodamas vairuotoją ir keleivius.

REKLAMA
REKLAMA

Briedžiai į kelią išeina dažniausiai jau saulei nusileidus. Kelininkai sako negalintys užtverti visų šalies kelių, kur vaikštinėja laukiniai gyvūnai, mat vos vienam metrui tvoros įrengti reikia 30 € ir siūlo leisti medžiotojams jų daugiau sumedžioti. Tačiau tam priešinasi aplinkosaugininkai.

„Valstybinės reikšmės kelių yra 21 tūkst km. Norint aptvert iš abiejų pusių – dvigubai daugiau tvoros, tai neįgyvendinama“, - teigia Automobilių kelių direkcijos vadovas Egidijus Skrodenis.

„Žvėrių tankis Lietuvoje dabar priimtinas. Jei didelės bėdos, galima nustatyti papildomus limitus, bet turi būti savivaldybių sprendimai“, - teigia Aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Pastebėję laukinį gyvūną ant kelio arba šalia jo, sumažinkite greitį ir spustelėkite garso signalą. Tai galite gyvūną nuvaryti nuo kelio. Tačiau neprivažiuokite labai arti – išgąsdinti gyvūnai gali bėgti bet kuria kryptimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų