• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos kariniai laivai trukdo tiesti „NordBalt“ kabelį

Lietuva kviečiasi Rusijos ambasadorių

Rusijos kariniai laivai šiemet jau tris kartus trukdė tiesti elektros liniją su Švedija „NordBalt“, pranešė „Litgrid“. Be to, elektros kabelis, Baltijos jūroje tiesiamas virš Rusijos ir Vokietijos „Nord Stream“ dujotiekio, šiemet pirmą kartą kirto dujų vamzdį.

Rusijos kariniai laivai šiemet jau tris kartus trukdė tiesti elektros liniją su Švedija „NordBalt“, pranešė „Litgrid“. Be to, elektros kabelis, Baltijos jūroje tiesiamas virš Rusijos ir Vokietijos „Nord Stream“ dujotiekio, šiemet pirmą kartą kirto dujų vamzdį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kol kabelis guli Baltijos jūros dugne neįgilintas ir nepaslėptas po smėliu, prie jungties trasos nuolatos budi specialus laivas, turintis įspėti kitus laivus, jei šie prisiartina per daug arti ir savo žvejybos įranga ar inkarais galėtų kliudyti kabelį. Ketvirtadienį šis laivas turėjo nukrypti nuo kabelio trasos, kai tą įsakė pasirodę Rusijos kariniai laivai“, - pranešė „Litgrid“.

REKLAMA

Pasak įmonės, šiais metais tai jau trečias toks atvejis.

Pasak bendrovės, specialiam laivui „Topaz Installer“ tiesant pirmąją šiemet 50 kilometrų kabelio atkarpą, buvo kirstas „Nord Stream“ dujotiekis, ir tai buvo pirmas atvejis, kai kabelis turėjo kirsti dujų vamzdį. Šiuo metu laivas baigia tiesti antrąją tokio pat ilgio atkarpą.

„Siekiant jį apsaugoti, buvo sukonstruota speciali betoninė apsauga“, - teigiama pranešime.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius BNS ketvirtadienį sakė, kad Rusija darbus trikdo, kai per karines pratybas Baltijos jūroje ragina laivus keisti kursą. Ministro teigimu, taip Maskva pažeidžia Jungtinių Tautų konvenciją, todėl Lietuva kviečiasi Rusijos ambasadorių išreikšti protestą.

REKLAMA
REKLAMA

Iš viso nutiesta apie 350 kilometrų „NordBalt“ kabelio, kurio visas ilgis jūroje sieks 410 kilometrų.

Lietuva kviečiasi Rusijos ambasadorių dėl trukdymo tiesti elektros kabelį į Švediją

Lietuva kviečiasi Rusijos ambasadorių išreikšti protestą dėl trukdymo tiesti elektros kabelį į Švediją Baltijos jūros dugnu.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius BNS ketvirtadienį sakė, kad Rusija darbus trikdo, kai per karines pratybas Baltijos jūroje ragina laivus keisti kursą. Ministro teigimu, taip Maskva pažeidžia Jungtinių Tautų konvenciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Artimiausiu metu bus iškviestas Rusijos ambasadorius ir mes išreikšime protestą“, - BNS sakė ministras.

Pasak L.Linkevičiaus, Lietuva Rusijai jau yra išsiuntusi tris panašias notas, tačiau atsakymo nesulaukė.

„Tai, deja, kartojasi ne pirmą kartą nuo kovo mėnesio. Rusijos Federacijos jūrų pajėgos, mūsų požiūriu, pažeidžia Jungtinių Tautų konvenciją dėl jūrų teisės, pažeidžia tarptautinės laivybos teisę ir trikdo ekonominę veiklą ekonominėje zonoje“, - kalbėjo L.Linkevičius.

Premjeras Algirdas Butkevičius žurnalistams sakė, kad saugumą kabelio tiesimui užtikrinantis laivas buvo „Rusijos laivo išvarytas iš tos zonos“.

REKLAMA

„NordBalt“ elektros kabelio tiesimo darbai yra vykdomi nuo praeitų metų. Numatoma, kad elektros jungtis bus pradėta eksploatuoti šių metų gruodį. Ši jungtis yra leis Lietuvos elektros rinką integruoti į bendrą Baltijos jūros regiono valstybių rinką.

Pastaraisiais metais Lietuva daugiau kaip pusę elektros energijos importuodavo iš Rusijos.

Rokas Masiulis: incidentas nepadarė žalos „NordBalt“ projektui

Energetikos ministras Rokas Masiulis sako, kad incidentas, kai prie Baltijos jūroje klojamo elektros kabelio „NordBalt“ trasos budintis laivas turėjo nuo jos nukrypti, nepadarė jokios žalos projektui. Premjeras taip pat tikina, kad tai nepakenkė darbams, tačiau sukėlė nereikalingos įtampos.

REKLAMA

„Laiko prasme ar finansiškai toks incidentas nepakenkė, tačiau buvo sukelta nereikalinga įtampa, ir manome, kad tai daroma turint kažkokių paskatų, nes incidentai kartojasi“, - BNS per atstovę spaudai sakė Algirdas Butkevičius.

„Šios dienos įvykis, kai prie „NordBalt“ jungties trasos budintis specialus laivas turėjo nukrypti nuo kabelio klojimo trasos, nepadarė jokios žalos „NordBalt“ projekto eigai“, - pranešime sakė energetikos ministras Rokas Masiulis.

Anot jo, kabelio tiesimo darbai bus baigti iki vasaros pabaigos, kaip ir planuota.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų