• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį posėdžiausianti Trišalė taryba spręs dėl naujojo socialinio modelio, taip pat dėl minimalaus atlyginimo.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras teigė, kad daugiausiai ginčų keliantys socialinio modelio siūlymai galėtų būti svarstomi atskirai, o socialinės apsaugos ir darbo ministrė tikisi, kad taryba pritars minimalios mėnesio algos didinimui iki 325 eurų.

REKLAMA

Premjeras Algirdas Butkevičius siūlo, kad ginčų keliantys siūlymai dėl naujojo socialinio modelio būtų svarstomi atskirai. Daugiausia nesutarimų esą gali kilti dėl dviejų dalykų – darbo laiko ir atleidimo, išeitinių išmokų reglamentavimo. Antradienį turėtų paaiškėti, ar darbdaviams ir profesinėms sąjungoms pavyko susitarti.

Socialinį modelį parengė mokslininkų grupė. Juo siūloma atleidimo iš darbo apribojimus ir garantijas iš Darbo kodekso perkelti į nacionalines kolektyvines sutartis, sutrumpinti įspėjimo apie atleidimą terminą ir suvienodinti išeitinę išmoką bei sumažinti ją iki 1 mėnesio. Grupė siūlo įteisinti projektinio darbo, darbinės veiklos mokymo, nenumatytos apimties darbo, darbo keliems darbdaviams, darbo vietos dalinimosi sutartis.

REKLAMA
REKLAMA

Siūloma bedarbiams mokėti iki 50 proc. algos nedarbo išmoką pirmus tris mėnesius ir ją mažinti neįsidarbinusiems ilgesnį laiką – iki 9 mėnesių, vėliau išmoka apskritai nebūtų mokama.

Pasak specialistų, daugiau kaip pusė šiandieninio darbo santykius reguliuojančio kodekso yra sovietinių laikų reliktas, kurį būtina kuo greičiau keisti, kad šalis taptų konkurencingesnė ir pritrauktų investicijų. Tačiau oponentai tikina, kad dabar problemas bandoma išspręsti darbuotojų sąskaita, šį modelį yra sukritikavusi ir Prezidentė.

Tuo metu socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė sakė besivilianti, kad Trišalė taryba pritars ir pernai inicijuotam minimalios mėnesio algos didinimui iki 325 eurų. Pasak jos, didinimas neturi būti simbolinis, o toks, kad jį gaunantieji nepatektų į skurdo riziką patiriančiųjų gretas. Šiuo metu minimalus mėnesio užmokestis yra 300 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų