REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
„Tiesioginė linija“ su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu (nuotr. SCANPIX)

Vladimiras Putinas paaiškino, kodėl Rytų Europos šalyse stalinizmas prilyginamas nacizmui

Pagrindiniai Rusijos prezidento konferencijos teiginiai

Maskvoje šiandien vyko kasmetinis Rusijos prezidento Vladimiro Putino televizijos tilto tiesioginės transliacijos spektaklis. Šįmet jis užtruko daugiau nei 4 valandas. Didžiąją laiko dalį Rusijos prezidentas atsakinėjo į klausimus susijusius su ekonomika ir socialinėmis problemomis. Simboliškai buvo paliestos ir Boriso Nemcovo nužudymo bei karo Ukrainoje temos.

13

Maskvoje šiandien vyko kasmetinis Rusijos prezidento Vladimiro Putino televizijos tilto tiesioginės transliacijos spektaklis. Šįmet jis užtruko daugiau nei 4 valandas. Didžiąją laiko dalį Rusijos prezidentas atsakinėjo į klausimus susijusius su ekonomika ir socialinėmis problemomis. Simboliškai buvo paliestos ir Boriso Nemcovo nužudymo bei karo Ukrainoje temos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 15.25) „Tiesioginė linija“ primena radijo šou laidą, kurioje vedančiųjų prašoma kam nors ką nors pranešti, rašoma gazeta.ru. Pavyzdžiui, V. Putino prašo įkalbėti merginą ištekėti. Televizijos laidos vedėjai šį prašymą įvardijo, tačiau pačiam prezidentui jo neperdavė. Tačiau parodė 4-metį, kuris nusprendė tapti prezidentu ir klausė, kiek šalies vadas miega. V. Putinas jį paskatino: būsi prezidentu, jeigu norėsi. O jeigu mėgsti miegoti – tai gerai, būsi sveikas prezidentas.

REKLAMA

(papildyta 14.48) Kokios lėktuvnešių „Mistral“ perspektyvos? „Atvirai pasakysiu, nereikia mums tų „Mistral“ lėktuvnešių. Strateginės reikšmės jie neturi, aišku, nemalonu, kad nesilaikoma kontraktų, tačiau nieko – išgyvensim“, – atsakė Rusijos prezidentas į klausimą apie lėktuvnešių „Mistral“ likimą.

(papildyta 14.33) V. Putino klausia apie ukrainiečių neseniai priimtus įstatymus, draudžiančius komunistinę ir nacistinę ideologiją. Rusijos prezidentas atsako, kad lyginti nacizmą ir stalinizmą „su visu juo šlykštumu“ negalima, nes nacizmas atvirai siūlė naikinti pavienius etnosus, tuo metu stalinizmo, nepaisant jo represijų ir siaubų, niekada to neleido daryti. Jis pažymėjo ir tai, kad „mūsų protėviai patys suteikė atitinkamą pagrindą tokiam prilyginimui, kai po Antrojo Pasaulinio karo primetė Rytų Europai savo vystymosi modelį“. Ir prilygino tai dabartinės JAV veiksmams, „kuriems taip pat nieko nepavyks“.

REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 14.28) Į klausimą apie Rusijos priešus V. Putinas atsakė, kad „nieko iš tarptautinės bendrijos narių tokiais nelaikome, tik tarptautinius teroristus, organizuojančius nusikaltimus ir niekam nerekomenduojame mūsų tokiais laikyti“. „Būti mūsų priešu taip pat garbinga, kaip ir sąjungininku,“ – dviprasmiškai pajuokavo Rusijos prezidentas.

(papildyta 14.23) Moteris, iš siaubingų gaisrų nusiaubto Chakasijos regiono, grąžydama rankas ir ašaromis akyse, prašo V. Putino pagalbos. Rusijos prezidentas kažkodėl nusprendžia kelis kartus paklausti, ar greitai plito ugnis. Transliacija yra nutraukiama, o šalies prezidentui yra primenama, kad tai buvo vaizdo įrašas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 14.06) „Ar bus karas? Ne, tai – neįmanoma“, – į susirūpinusios moters klausimą atsakė V. Putinas.

(papildyta 13.56) V. Putinas pareiškė, kad Ukrainos nepriklausomybė – nekvestionuojamas dalykas, nes „patys juk juos paleidome 90-ųjų pradžioje“. Kremliaus vadas akcentavo, kad šalis neturi imperinių užmačių, tačiau „negali pro pirštus žiūrėti į ginkluotą perversmą kaimyninėje šalyje“.

(papildyta 13.53) „Ne, Rusijos kariuomenės Ukrainoje nėra“, – į amžiną klausimą turi savo tradicinį atsakymą Rusijos prezidentas.

REKLAMA

(papildyta 13.52) B. Nemcovo nužudymas yra gėdingas ir tragiškas poelgis. Aš visiškai pasitikiu operatyvinių darbuotojų darbu, o ar pavyks pasiekti nusikaltimo užsakovus, jeigu šie apskritai egzistuoja, šiuo metu negaliu pasakyti“, – į klausimą, kaip vertina B. Nemcovo nužudymo bylos eigą, atsakė V. Putinas.

(papildyta 13.42) Kodėl Ukrainai tiekiamos pigesnės dujos, už kurias sutaupyti pinigai yra panaudojami šalies kariuomenės stiprinimui? „Valdžia šalyse laikas nuo laiko keičiasi, o liaudis išlieka,“ – teigė V. Putinas, kurio teigimu, rusai ir ukrainiečiai – broliškos tautos ir Rusijai svarbu, kad kaimyninė šalis išgyventų, pamiršdamas, kaip Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas prieš mėnesį grasino Kijevui pateikti sąskaitą už dujas, kurias savo naudai grobsto separatistai Donbase. Vladimiras Putinas konferencijos metu kelis sykius pakartojo, kad Ukrainos valdžia nuolat pažeidžia susitarimus ir nesiima reikalingų veiksmų.

REKLAMA

(papildyta 13.35) Rusijos prezidentas paneigė anksčiau spaudoje pasirodžiusį teiginį, kad Minske, derybų metu Ukrainos prezidentas P. Porošenka kažkuriuo momentu jam tarė – „pasiimk Donbasą, man jis nereikalingas“. „Ne, to nebuvo“, – pasakojo V. Putinas.

(papildyta 13.34) Apie šunį. Rusė, vardu Jelena, paprašė Vladimiro Putino, kaip vyriausiąjį kariuomenės vadą, liepti jos draugės vyrui - karininkui leisti žmonai nupirkti šunį. Rusijos prezidentas pasiūlė vyriškiui pačiam išsiaiškinti šeimoje, o vėliau pasiūlė kartu jo paprašyti, kad nusileistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 13.10) Rusijos nutrauktų sankcijų Iranui ir S-300 raketų sistemų tiekimas, galintis destabilizuoti regioną. „Mes iš tiesų pasirašėme tokį kontraktą dar 2007-ais, vėliau, 2010-aisiais sutartis buvo pristabdyta. Tačiau šiandien Irano partneriai demonstruoja pakankamą lankstumą, todėl mes nematome prasmės vienašališku pagrindu taikyti sankcijas, konkrečiai – S-300 ginkluotės sankcijas“, – teigia V. Putinas. Rusijos prezidentas akcentavo tai, kad JT nedraudžia Iranui tiekti S-300, o tokį sprendimą buvo priėmusi pati Rusijos Federacija. Taip pat, jo teigimu, S-300 yra išskirtinai gynybinis įrengimas, kuris niekaip nekelia pavojaus Izraeliui.

REKLAMA

(papildyta 13.01) Apie statistiką. V. Putinas: „Skaičiais, kuriuos man pateikia, aš pasitikiu.“

(papildyta 12.39) Vladimiras Kudrinas, buvęs Rusijos ekonomikos ministras, klausia: „Jūsų pirmosios kadencijos valdymo metu Rusijos BVP kilo vidutiniškai 7 proc. per metus, o šios kadencijos metu – vos 1,5 proc. Tuo labiau, kad pirmosios kadencijos metu naftos kaina buvo 30 dolerių už barelį, o dabar apie 60 proc. O tai gali paveikti Rusijos padėtį pasaulyje, kodėl nėra imamasi atitinkamų priemonių, kodėl laikomasi senų šablonų?“

REKLAMA

„Jūs ir pats, kartu su manimi, kūrėte šį projektą, kuriame numatyta Rusijos ekonominio augimo programa iki 2020-ųjų. Todėl ir pats turėtumėte, kartu su manimi, prisiimti atsakomybę. <...> Tam, kad teisingai sudėliotume ekonominę strategiją, reikia „turėti galvą“. Tačiau tam, kad žmonės patikėtų, reikia turėti širdį,“ – savo buvusiam kolegai pasakojo Rusijos prezidentas.

(papildyta 12.47) Rusai savo užklausose piktinasi, kad „importo pakeitimas vietos prekėmis“ pavirto farsu: vietoje lenkiškų obuolių dabar tose pačiose dėžėse atvežami tie patys lenkiški obuoliai, tik iš „draugiškų“ valstybių ir už didesnę kainą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos prezidentas paprašė, kad jam pateiktų tokių „išdavystės“ atvejų pavyzdžius, o kaip išeitį jis pasiūlė „pakelti savo produkcijos lygį, kad jie patys nukonkuruotų užsienio produkciją“.

(papildyta 12.25) Kalbėdamas apie galimas naujas rizikas Rusijai, V. Putinas akcentavo susilaikymą nuo neramumų šalies vidaus politikoje. „Aišku, kritikuoti prezidentą reikia, ir vyriausybę kritikuoti reikia, tačiau būtinai išlaikyti šaltą protą ir tai padės mums išvengti galimų naujų krizių“, – pasakojo Rusijos prezidentas.

REKLAMA

(papildyta 12.17) Ar iš tiesų buvo pokalbis su šalies verslininkais, kad sankcijos greitai nebus atšauktos? „Taip, iš tiesų sankcijos vargu ar bus nutrauktas ir apie tai buvo pokalbis su verslo atstovais“, – pasakojo Rusijos prezidentas.

V. Putinas pripažįsta, kad šalies ekonomika itin vienpusė – priklausoma nuo naftos kainų, tačiau akcentavo šalies verslininkų būtinybę prisitaikyti prie pasikeitusių realijų.

„Rusija vis dėlto ne Iranas. Ir esme ne tame, kiek reikės „kentėti“ sankcijas, o kaip jas išnaudoti. Be sankcijų mes nebūtume įvedę tokių atsakomųjų priemonių. O vyriausybei ir Centriniam bankui sankcijos tik padėjo“, – įsitikinęs V. Putinas, pažymėjęs, kad atsakas į sankcijas buvo pasirinktas optimalus.

REKLAMA

Tuo metu Rusijos politologas Konstantinas Kalačiovas juokauja, kad Vladimiro Putino planas yra: kas benutiktų, viskas tik į gerą!

(papildyta 12.08) Prasidėjus transliacijai „Tiesioginė linija“ gavo jau 2,4 mln. užklausų ir tai yra daugiau, negu per visą praėjusių metų teletilto laiką.

Į pirmąjį, tradicinį, Rusijos prezidentui užduotą klausimą, kaip jis vertina praėjusius sudėtingus metus, Vladimiras Putinas pasidžiaugė Krymo prijungimu, sėkmingomis Olimpinėmis žaidynėmis, taip pat stabilizuota ekonomine situacija.

(papildyta 12.00) Į studiją, įrengtą „Gostinnyj dvor“ patalpose netoli Kremliaus yra sukviesti dalyvauti politikai, visuomenės veikėjai ir žymiausių televizijos siužetų per pastaruosius metus žvaigždės. Jiems visiems bus suteikta galimybė užduoti klausimus V. Putinui.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, įvairiuose šalies regionuose bus įrengtos kilnojamosios studijos, kurios suteiks galimybę vietos gyventojams užduoti jiems rūpimus klausimus tiesioginiame eteryje.

„Tiesioginės linijos“ organizatoriai gyventojų klausimus pradėjo registruoti prieš savaitę, balandžio 9-ąją. Šiuo metu yra užregistruota 2 mln. užklausų, o jų registracija tęsis iki pat transliacijos.

Pasak Rusijos prezidento atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo, žmones neramina socialinės sferos problemos, komunalinės paslaugos, vietos valdininkų savivalė, situacija Ukrainoje ir sankcijos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų