• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Privalomoji karo tarnyba – ir moterims?

Žinių radijas

Valstybės gynimo tarybai pasiūlius nuo rudens grąžinti privalomąją karo tarnybą, kasmet devyniems mėnesiams pašaukiant apie 3,5 tūkst. jaunuolių, Talino gynybos studijų centro ekspertas Tomas Jarmalavičius Žinių radijui trečiadienį teigė, kad pašauktos turėtų būti ir moterys.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirma detalė, kuri užkliuvo iš karto, yra tai, kad iš galimo šauktinių sąrašo išbraukiamos moterys. Moterys taip pat yra Lietuvos Respublikos pilietės, turinčios tokias pat teises ir pareigas, įskaitant ir šalies gynybą“, – laidoje „Dienos klausimas“ sakė T. Jarmalavičius.

REKLAMA

Jis pabrėžė, kad Lietuvos Respublikos Konstitucijoje niekur neparašyta, jog Lietuvos Respublikos piliečiai yra tik vyrai.

„139 straipsnis aiškiai sako, kad įstatymo nustatyta tvarka Lietuvos Respublikos piliečiai privalo atlikti karo ar alternatyvią krašto apsaugos tarnybą. Lygiai taip pat 29 Konstitucijos straipsnis sako, kad žmogaus teisių negalima varžyti ir teikti jam privilegijų dėl jo lyties, rasės, tautybės ir t. t.“, – kalbėjo T. Jarmalavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, juridiškai išprusę pašaukti vyrai galėtų kreiptis į teismą dėl diskriminacijos.

T. Jarmalavičius pastebi, kad yra keletas priežasčių, dėl ko laikomasi nuostatos, kad karo prievolė skirta tik vyrams.

„Karo prievolė tik vyrams yra 18–19 a. institutas, kai tik vyrai turėjo pilietines teises bei pareigas ir tik vyrai galėjo balsuoti. Antra, karinės organizacijos yra labai konservatyvios ir labai nenoriai keičiasi ta linkme, kuria nori visuomenė“, – sakė T. Jarmalavičius.

Ieva Kazlauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų