• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neišnaudoję kasmetinių atostogų turėtų suskubti

Žinių radijas

Daugiau kaip trejus metus kasmetinių atostogų neišsiruošę darbuotojai sutaupytomis poilsio dienomis gali pasinaudoti tik iki gruodžio pirmosios. Vėliau, pasak buvusio Valstybinės darbo inspekcijos vadovo Viliaus Mačiulaičio, viešajame sektoriuje dirbantiems žmonėms pasinaudoti sukauptomis atostogų dienomis bus nebeįmanoma, jos paprasčiausiai išgaruos, o privataus sektoriaus darbuotojai turės viltis į darbdavio geranoriškumą.

REKLAMA
REKLAMA

„Tos atostogos, kurios nebuvo kažkada panaudotos – 5, 7 ar 10 metų – tiesiog dingsta. Kita vertus, šalys turi galimybę susitarti dėl ilgesnės atostogų trukmės, kitokio apmokėjimo už atostogas. Tokia galimybe pasinaudoti iš esmės turėtų tik privatus sektorius“, - kalbėjo V. Mačiulaitis.

REKLAMA

Kita vertus, jis neslepia, kad per likusį laiką išnaudoti visas atostogas, ypač, jeigu jų prisikaupę itin daug – gana keblu. Čia vėlgi viskas priklausys nuo darbdavio.

„Nepasiekus susitarimo su darbdaviu iš tiesų gali atsidurti tokioje situacijoje, kad jie negalės pasinaudoti nepanaudotomis kasmetinėmis atostogomis, nes darbdavys turi pareigą suteikti 28 kalendorines dienas minimaliųjų atostogų“, - teigė V. Mačiulaitis.

Jis sako, kad kilusius ginčus ar nesutarimus su darbdaviu galima spręsti pasitelkiant Valstybinės darbo inspekcijos ginčų komisijos darbuotojus. Prieš porą metų parlamentarai patvirtino Darbo kodekso pataisas, pagal kurias nutraukiant darbo sutartį iki šių metų gruodžio pirmosios, kompensacija bus išmokama už visas nepanaudotas atostogas, o nutraukiant darbo sutartį po šios datos, pinigų galima tikėtis tik už ne daugiau kaip trejų metų nepanaudotas atostogas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų