REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prancūzijos saugumo pajėgos penktadienį nukovė du brolius, laikomus atsakingais už žudynes satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje, taip pat vieną jų sąjungininką islamistą po trijų kruvinų išpuolių paženklintų dienų, nusinešusių 17 kitų žmonių gyvybių ir iki pamatų sukrėtusių šią šalį.

Prancūzijos saugumo pajėgos penktadienį nukovė du brolius, laikomus atsakingais už žudynes satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje, taip pat vieną jų sąjungininką islamistą po trijų kruvinų išpuolių paženklintų dienų, nusinešusių 17 kitų žmonių gyvybių ir iki pamatų sukrėtusių šią šalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policija šeštadienio rytą tebeieškojo vienos įtariamosios – vieno iš užpuolikų merginos, praėjus kelioms valandoms po dramatiškų apsiausčių, tapusių 12 žmonių gyvybių trečiadienį Paryžiaus centre nusinešusios tragedijos tęsiniu.

REKLAMA

Gerai ginkluoti abu broliai buvo užspeisti miestelyje į šiaurės rytus nuo Paryžiaus, o trečias vyras laikė paėmęs įkaitais išsigandusius pirkėjus košerinio maisto parduotuvėje sostinės rytiniame rajone.

Abiejose vietose temstant aidėjo šūviai ir sprogimai, policijai pradėjus šturmą. Per operaciją pardotuvėje Paryžiuje žuvo keturi žmonės, dar septyni buvo sužeisti, tarp jų trys policininkai.

Baigiantis kruviniausiai Prancūzijoje savaitei per pastaruosius kelis dešimtmečius, nuotaikos pradėjo keistis – šalis nugrimzdo į niūrius šių įvykių apmąstymus.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat buvo keliami klausimai, kaip tie trys vyrai – Cherifas Kouachi (Šerifas Kvaši) ir jo brolis Saidas, bei košerinio maisto parduotuvę užėmęs Amedy Coulibaly (Amedi Kulibali) – sugebėjo praslysti pro saugumo tinklą, kai paaiškėjo, jog jie visi buvo žinomi žvalgybos agentūroms.

A.Coulibaly mergina Hayat Boumeddiene (Hajat Bumedjen), ieškoma policijos dėl ketvirtadienį įvykusio incidento, per kurį buvo nužudyta viena policininkė, tebėra laisvėje.

Broliai Kouachi penktadienį buvo užspeisti spaustuvėje Damarten an Goelio miestelyje netoli Paryžiaus po susišaudymo su policija, per kurį, kaip sakė sostinės prokuroras Francois Molins'as (Fransua Molenas), Saidas buvo lengvai sužeistas į kaklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Broliai paėmė įkaitu tos spaustuvės vadovą, bet vėliau jį paleido, nes šis padėjo sutvarstyti Saido žaizdą. Kitas tame pastate buvęs vyras pasislėpė po kriaukle antrame aukšte, nurodė F.Molins'as.

Pasak vieno šaltinio, tas vyras sugebėjo saugumo pajėgoms siųsti SMS žinutes iš apsuptos spaustuvės ir per šturmą nenukentėjo.

Užpuolikai buvo gerai ginkluoti, turėjo Molotovo kokteilių ir užtaisytą granatsvaidį.

Vienas liudininkas papasakojo apie šiurpų susidūrimą akis į akį su vienu iš juodai apsirengusių įtariamųjų, vilkinčiu neperšaunamą liemenę ir ginkluotą Kalašnikovo automatu.

REKLAMA

Interviu radijui „France Info“ šis liudininkas perdavė vieno iš brolių žodžius: „Išeik – mes juk nežudome civilių.“

Tuo metu, kai Prancūzijos elitinės pajėgos buvo sutelktos aplink spaustuvės pastatą, ant stogų pozicijas užėmė snaiperiai, o virš miestelio skraidė sraigtasparniai, Paryžiaus rytiniame rajone prasidėjo kita drama, kai pietų metu ten pasigirdo šūvių papliūpos.

Ten A.Coulibaly įsiveržė į žydų maisto parduotuvę, likus kelioms valandoms iki šabo pradžios. Jis nušovė keturis pirkėjus, o kitus paėmė įkaitais.

REKLAMA

Tačiau maždaug penki žmonės, tarp jų trejų metų berniukas, penkias valandas išbuvo pasislėpę šaldytuve; policija jų buvimo vietą nustatė pagal mobiliųjų telefonų signalus, nurodė prokurorai ir artimieji.

Policija apsupo parduotuvę Vensano rajone ir liepė išsigandusiems gyventojams neiti į lauką.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas matė mažiausiai vieną kūną, gulintį košerinio maisto parduotuvėje „Hypercacher“, kurios slankiojančios stiklinės durys buvo sudaužytos.

„Tai karas!“ – šūktelėjo viena moteris, temdama savo dukrą tolyn nuo tos vietos.

Saulei leidžiantis po 17 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku abu broliai islamistai, anksčiau atakavę „Charlie Hebdo“ redakciją, išbėgo iš apsupto pastato, įnirtingai šaudydami, ir buvo nukauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuojau po to saugumo pajėgos pradėjo šturmą „Hypercacher“ parduotuvėje, kai A.Coulibaly tuo metu atsiklaupė vakarinei maldai.

Kaip praneša televizija BFMTV, policija sugebėjo išnaudoti jo gynybos spragas, kai užpuolikas nenutraukė ryšio, pasikalbėjęs mobiliuoju telefonu su vienu iš šio kanalo reporterių.

Vienas saugumo šaltinis sakė AFP, kad užpuolikas taip pat skambino savo draugams, ragindamas juos rengti naujas atakas.

Šiai dramai pasiekus kulminaciją, paaiškėjo, kad broliai Kouachi buvo artimi sąjungininkai su A.Coulibaly ir kad jie veikė išvien.

REKLAMA

F.Molins'as sakė, kad A.Coulibaly „grasino nužudyti visus įkaitus“, jeigu policija puls užspeistus brolius, taip pat teigė, kad užgrobta parduotuvė yra užminuota.

Visi trys užpuolikai buvo žinomi Prancūzijos žvalgybai dėl savo radikalių pažiūrų.

32 metų Cherifas Kouachi buvo žinomas džihadistas, 2008 metais nuteistas dėl priklausymo tinklui, siuntusiam kovotojus į Iraką.

Jo 34 metų brolis Saidas 2011 metais buvo išvykęs į Jemeną, kur mokėsi naudoti ginklus grupuotės „Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ (AQAP) stovykloje.

REKLAMA

Taip pat paaiškėjo, kad abu broliai „ne vienerius metus“ buvo įtraukti į JAV stebimų įtariamų teroristų sąrašus.

Cherifas sakė Prancūzijos televizijai, kad veikia Jemene įsikūrusios AQAP vardu, o A.Coulibaly teigė esantis džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“, kontroliuojančio dideles teritorijas Sirijoje ir Irake, narys.

32 metų A.Coulibaly, kuris susipažino su Kouachi kalėjime, 2013-aisiais buvo nuteistas kalėti penkerius metus dėl savo vaidmens nesėkmingame mėginime padėti pabėgti iš kalėjimo alžyriečiui islamistui Smainui Aitui Ali Belkacemui (Smainui Aitui Aliui Belkasemui).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų