REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmosiomis sausio savaitėmis vyksta tam tikras sąmyšis tarp pirkėjų ir prekybininkų. Šie pagal euro įvedimo įstatymą privalo visuomet grąžą atiduoti eurais, tačiau į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą kreipėsi apie 160 vartotojų ir skundėsi Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymo pažeidimais prekybos bei paslaugų teikimo vietose.

REKLAMA
REKLAMA

Vartotojai dažniausiai skundėsi, kad perkant prekes didiesiems prekybos tinklams priklausančiuose prekybos centruose pasitaikė atvejų, kai sumokant litais kasose grąža atiduodama ne eurais, bet litais. Apie tai informuoja euro.lt.

REKLAMA

Vieni kalbinti prekybos centrai pripažįsta, kad taip yra nutikę, tačiau sako esą taip buvo dėl eurų trūkumo ir žmonių piktnaudžiavimo, kai prekybos centrais imta naudotis kaip pinigų keityklomis. Taip pat prekybos tinklų atstovai tikina, kad su šia problema jau susitvarkyta, ir nors žmonės vis dar plūsta į prekybos centrus keistis litų į eurus, euro banknotų prekybininkai turi pakankamai.

Dar sausio 2 dieną finansų ministras Rimantas Šadžius paragino Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą imtis visų reikiamų priemonių, kurios užtikrintų, kad prekybos centrai nepiktnaudžiautų grąžą atiduodami ne tik eurais, bet ir smulkindami stambias litų kupiūras.

REKLAMA
REKLAMA

„Atvejai, kai grąža litais pirkėjams atiduodama didžiuosiuose prekybos centruose, nebus toleruojami. Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai suteikti įgaliojimai per savaitgalį stebėti grąžos atidavimo litais didžiuosiuose prekybos centruose mastą ir prireikus imtis visų teisės aktuose numatytų priemonių, kad būtų užkirstas kelias piktnaudžiauti šia išimtimi“, – sakė finansų ministras Rimantas Šadžius.

Eksperimentas prekybos vietose

Šią savaitę atlikus eksperimentą ir apsilankius didžiosiose Lietuvos prekybos tinklų parduotuvėse nebuvo pastebėta, kad kasininkės stambias litų kupiūras smulkintų į smulkesnes ir tik tada atiduotą grąžą eurais. Be to, perkant nedidelės vertės pirkinius ir mokant 100, 200 litų kupiūromis, grąža buvo gaunama eurais. Tačiau eksperimento metu išaiškėjo kita pusė – pirkėjai, kurie akivaizdžiai piktybiškai prekybos centrais naudojasi kaip pinigų keityklomis. Vienas vyriškis, atsiskaitęs už prekes litais ir gavęs grąžą eurais, – nieko nelaukęs suko pro parduotuvės duris ir vėl kasoje mokėjo didelėmis kupiūromis. Tokių veikėjų, prekybos centre pasėdėjus ilgiau, galima pamatyti ne vieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, pilna ne visai blaivių, gal dar nuo švenčių nespėjusių išsiblaivyti asmenų, tempiančių polietileninius maišelius baltų ir geltonų centų, kuriuos kasininkės priverstos kantriai skaičiuoti, o už tokių pirkėjų susidaro eilės. Tačiau nors eilėje stovintys kiti pirkėjai trypčioja – niekas nieko nesako: žmonės dažniau išsiskirsto po kitas kasas, kai pamato eilinį pirkėją su „aukso puodu“.

Taip pat centus neša vyresnio amžiaus žmonės, namų šeimininkes su vaikais.

„Šitie prekybos centrai tik iš tokių paprastų žmonių ir gyvena. Jei jiems nereikia mūsų pinigų, mes čia išvis galime nesilankyti. Pažiūrėsim, ar tada dar kils problemų dėl mūsų, pirkėjų, atnešamų centų“, – kodėl maišą centų atnešė ne į pinigų keityklą, o į prekybos vietą, aiškino viena kalbinta mama. Kita pašnekovė, 71 metų vilnietė Vanda, tikina, kad jai per sunku eiti į banką keistis pinigų, be to, ji pripažįsta bankais nepasitikinti.

REKLAMA

„Aš jau sena esu, ne taip gerai matau, o ir vaikščioti vis sunkiau man darosi, todėl į parduotuvę išsiruošiu tik tada, kai šaldytuve baigiasi produktai. Nors kartais sūnus atveža, tai tada irgi namie būnu, nes dabar šalta, slidu, baisu pargriūti. Tai negi dėl duonos kepaliuko ir sviesto dabar eisiu į banką, o paskui vėl į prekybios centrą, – labai jau vargina tokie dalykai, o dar jei banke eilę tektų atstovėti – tai man nei tos duonos nebereikės jau“, – kodėl už mažaverčius pirkinius atsiskaito didele kupiūra, aiškino vilnietė Vanda. Išjungus diktofoną Vanda pripažįsta, kad bankais irgi nepasitiki, todėl bijo, kad ten ją nuėjusią apgaus ir iškeis litus į eurus bankui palankesniu kursu.

REKLAMA

Euro.lt svetainė prašo gyventojų neversti prekybos vietų, ypač smulkesnių, valiutų keityklomis – skubėti keisti litų į eurus neverta, nes tam bus pakankamai laiko: Lietuvos bankas litus į eurus keis neribotą laiką, visi komercinių bankų skyriai – pusę metų, dalis – ir visus metus, o Lietuvos paštas bei kredito unijos – du mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų