• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaune šį savaitgalį viešės Londono Goldsmito universiteto moksliniai darbuotojai, architektai Ann-Sofi Ronnskog ir Johnas Palmesino. Gruodžio 19 dieną 13 valandą vyksiančioje ciklo „Zooetika” paskaitoje KTU „Santakos“ slėnyje jie pristatys savo dokumentinį projektą „Antropoceno observatorija“, teigiama organizatorių pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Naujo tipo observatorija

Paskaitų ciklą „Zooetika: Tarprūšinė ekologija – daugiadisciplininės perspektyvos mene, moksle ir technologijoje“ užbaigs nepriklausoma tyrėjų organizacija „Territorial Agency“, sudaryta iš dviejų AA Architektūros mokyklos (JK) dėstytojų, architektų, urbanistų A. S. Ronnskog ir J. Palmesino. Šiuo metu abu jie yra Goldsmito universiteto Tyrimų architektūros (angl. Research Architecture) programos moksliniai darbuotojai.

REKLAMA

Šių mokslininkų tyrimo laukas – vis intensyvėjantys pokyčiai mūsų planetoje. Pasak jų, žmogaus sukelti Žemės klimato, dirvožemio, vandenynų ir biosferos pokyčiai tokie gilūs ir spartūs, kad prireikė atskiros sąvokos naujai geologinei epochai įvardyti. Antropocenas – plačiai svarstomas geologinės epochos apibrėžimas, kuris žymi veiksmų žmogaus įtakos esmingumą tolimesniam gyvybės Žemėje vystymuisi. Šio apibrėžimo genezę ir jo suvokimo istoriją tiria pranešėjų įkurta „Antropoceno observatorija“.

REKLAMA
REKLAMA

Ar kontroliuojame Žemę?

„Antropoceno observatorija“, vystoma bendradarbiaujant su kuratoriumi Anselmu Franke`u bei fotografu Arminu Linke`u, tiria antropoceno idėjos ištakas ir raidą. Observatorijoje stebima, kaip ši idėja vystėsi įvariose terpėse – institucijose, organizacijose, rinkose, taikos ir karo procesuose, mokslinėse ir intelektualinėse erdvėse. „Territorial Agency“ tiria epochą, kuomet visa Žemės planeta tapo planavimo objektu. A. S. Ronnskog ir Johnas Palmesino nagrinėja, kaip Šaltojo karo laikų tyrimai: kibernetika, lošimų teorija, modeliavimo bei administravimo procesai veikė ir veikia turimą informaciją apie visuotinį klimato atšilimą, taip pat geopolinę situaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apjungdami video ir fotografiją, interviu, erdvinę analizę ir lauko tyrimus projekto kūrėjai dokumentuoja tarptautinių agentūrų ir organizacijų darbą, kuriose sukauptų, registruojamų duomenų pagrindu vystomas sudėtingas bei kompleksiškas antropoceno epochos sprendimų priėmimo procesas.

Tyrėjai klausia, koks sudėtingas pasaulis egzistuoja už milžiniškais informacijos kiekiais „maitinamų“ mokslininių tyrimų ir administravimo modelių bei ar tikrai viskas yra kontroliuojama?

Visos paskaitos – atviros, tačiau į jas patekti galima tik iš anksto užsiregistravus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų