REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas iš pajėgiausių Lietuvos ilgųjų nuotolių bėgikų „Kauno maratono klubo“ narys Remigijus Kančys ne tik pats dalyvauja aukšto lygio varžybose, bet į jas vyksta ir kaip treneris. Gruodžio pradžioje Bresto mieste Baltarusijoje vykusiose varžybose jo treniruojama Lietuvos jaunių 800 metrų bėgimo čempionė, klubo narė, Aušrinė Maurukaitė, 600 metrų rungtyje iškovojo trečiąją vietą. R. Kančys teigia, kad tokie išgyvenimai keičia požiūrį į sportą ir trenerio darbą.

REKLAMA
REKLAMA

Ar ilgai jau dirbate treneriu?

Vaikus treniruoti pradėjau kažkur prieš metus. Kad būtu smagu ir gera dirbti treneriu nusprendžiau dar 11 klasėje. Tiksliau man šią mintį pasiūlė mano kūno kultūros mokytojas. Jau tuo metu daug sportavau, bėgiojau, dalyvaudavau varžybose, tad mintis susieti gyvenimą su sportu patraukė dėmesį. Dabar jau esu baigęs treniravimo sistemų magistrą Lietuvos sporto universitete. Tiesa, studijuodamas gyvenau trigubą gyvenimą. Rytais eidavau į paskaitas, per pietus treniruotis, o vėlai vakare dirbti į logistikos centrą. Galiausiai mano trenerė subarė už tokį gyvenimo būdą ir paskatino pradėti dirbti treneriu nelaukiant kol baigsiu mokslus.

REKLAMA

Kokius sportininkus treniruojate?

Šiuo metu turiu apie 30 auklėtinių. Kadangi jie visi dar jauni, tai bėgame trumpus atstumus. Mažiausieji, 2005 metų gimimo iki 1,5 kilometrų, o vyresnieji iki 3 – 5 kilometrų distancijas. Kai treniruojami yra maži vaikai, sunku iš karto pasakyti, kuri distancija, rungtis ar net sporto šaka vaikui yra tinkamiausia. Todėl išbandome jas įvairias, o po kiek laiko pagal pasiektus rezultatus pasiūlome greitesniems bandyti sprinto ir trumpų nuotolių rungtis, lėtesniems, bet ištvermingesniems ilgesnių nuotolių.

REKLAMA
REKLAMA

Ar dažnai tenka su vaikais vykti į varžybas užsienyje kaip treneriui?

Tiesa sakant, kelionė į Baltarusiją, man buvo pirmoji išvyka į užsienį su auklėtine. Kol kas mums dar užtenka varžybų Lietuvoje (juokiasi). Per šiuos metus iš Kauno važiavome į 6 rimtas varžybas įvairiuose Lietuvos miestuose.

Tačiau kaip treniruočių partneris dar šią vasarą vykau į Italiją padėti klubo narei Rasai Drazdauskaitei ruoštis Europos lengvosios atletikos čempionatui, maratono rungties startui.

Ar nebaisu prisiimti atsakomybę už auklėtinius?

Didelės baimės tikrai nėra. Tai tikriausiai dėl to, kad pasitikiu savo auklėtiniais. Jie yra drausmingi ir be problemų randame bendrą kalbą. Turime tokia taisyklę, kad kol auklėtiniai geri, tol ir treneris geras. Kol kas sugyvename ir be išdaigų vieni kitiems. Pas mane susirinko protingi vaikai, kurie žino ko ateina į treniruotes ir varžybas bei stengiasi pasiekti savo užsibrėžtus tikslus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant to, kad esate treneris, pats aktyviai sportuojate ir net ruošiatės artėjančiai olimpiadai, ar nauja profesija pakeitė požiūrį į savo trenerius?

Po to kai pradėjau dirbti treneriu, supratau, kad būti sportininku yra paprasčiau. Anksčiau net nepagalvodavau, kad kai dalyvauji varžybose, treneris kartais jaudinasi daugiau nei pats sportininkas, o jei vienu metu varžosi keli jo auklėtiniai, tai jaudulys kyla už kelis žmones. Ankščiau atrodė, kad jei treneris kažką šaukia per varžybas, tai tik todėl, kad toks jo darbas. O dabar suprantu, kad tai dažniausiai yra grynos emocijos.

REKLAMA

Ar tai, kad sportuoji ir nuolatos lipi ant apdovanojimų pakylos daro įtaką tavo auklėtiniams?

Čia tikriausiai reikėtų klausti jų pačių (nusišypso). Bet kaip sportininkas, galiu atsakyti, kad auklėtiniui dažnai yra net tikslas aplenkti savo trenerį, pagerinti jo rezultatus, tad aukšti trenerio rezultatai tikrai skatina sportuoti dar daugiau ir stengtis labiau. Aukšti trenerio rezultatai kelia motyvaciją, pasitikėjimą tuo, ką daro treneris. Man taip pat yra labai smagu, kai dalyvauju varžybose, o mano auklėtiniai susirenka manęs palaikyti. Tai yra nuostabus jausmas.

REKLAMA

„Kauno maratono klubas“ yra privatus lengvosios atletikos klubas, vienijantis tiek profesionalus, tiek mėgėjus. Klubo gretose yra ne tik dvi olimpietės – Rasa Drazdauskaitė bei trenere dirbanti Inga Juodeškienė, o taip pat nuolat ant aukščiausių pakylos laiptelių lipantys Remigijus Kančys ir Aurimas Skinulis, bei būrys perspektyvių Lietuvos sportininkų. Vykdydamas sportinę veiklą, klubas taip pat užsiima ir visuomenine veikla: sporto entuziastams rengia viešas treniruotes, organizuoja tarptautinį renginį „Kauno maratonas“. Taip pat Spalio pabaigoje Kaune vykusį rausvojo kaspino paramos bėgimą „Pink Run“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ryškiausi R. Kančio sezono pasiekimai:

„Danske Bank Vilniaus maratonas“ –1 vieta

„Nike We run Vilnius/DNB Pusmaratonis“ - 1 vieta

„Kauno maratonas 2014“ pusės maratono distancija – 1 vieta

„Eesti oojooks“ pusės maratono distancija – 2 vieta

Nidos pusės maratono varžybos – 3 vieta

Trakų pusmaratonis – 3 vieta

„Vilniaus 10 km bėgimo su Živile Balčiūnaite“ 5 km distancija – 1 vieta

Lietuvos lengvosios atletikos čempionatas 5 km distancija – 3 vieta

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų