• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Adventas – metas, kai reikėtų jausti saiką visur, bet pirmiausia valgant. Šiuo metu vertėtų retsykiais papasninkauti ar bent jau atsisakyti riebių patiekalų, o mėsą geriausia pakeisti grybais.

Adventas – metas, kai reikėtų jausti saiką visur, bet pirmiausia valgant. Šiuo metu vertėtų retsykiais papasninkauti ar bent jau atsisakyti riebių patiekalų, o mėsą geriausia pakeisti grybais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grybai – vieni seniausių planetos gyventojų. Šiandien jų suskaičiuojama daugiau kai 100 000 rūšių. Kai kurių mes nė nematome, tik galime pajusti, kai susergame. Yra grybų, kurie naikina meno kūrinius, aparatūrą, įrenginius, dėl jų griūva namai, yra tiltai, skęsta laivai. Kai kurių grybų sporoms „nebaisūs“ net 150 laipsnių Celsijaus šalčiai ir aviacinis benzinas. Kita vertus, iš grybų gaminami antibiotikai, vitaminai, augimo stimuliatoriai, fermentai, organinės rūgštys. Mums, žinoma, jie svarbūs, nes iš jų galime pasigaminti puikių patiekalų.

REKLAMA

Lietuvos miškuose auga daugiau kaip tūkstantis kepurėtųjų, maždaug pusė visų Europoje augančių grybų. Mokslininkai sako, kad valgyti galima 382 rūšių grybus, tačiau dėmesio verti tik 120–140 rūšių grybai, kitų rūšių grybai – menkaverčiai arba reti. O kiek rūšių grybų mes valgome?

Grybais įdaryti kiaušiniai

4 kietai virti kiaušiniai, 100 g marinuotų arba šaldytų grybų, svogūnas, šlakelis aliejaus, šaukštas majonezo, 5 šaukštai vištienos sultinio.

REKLAMA
REKLAMA

Virtus kiaušinius perpjaukite per pusę ir išimkite trynį. Grybus su svogūnais susmulkinkite ir apkepkite aliejuje. Sumaišyktie juos su kiaušinių tryniais ir majonezu. Įdarą sudėkite į kiaušinių baltymus, pabarstykite kapotais žalumynais.

Baravykų sriuba

Kilogramas baravykų, 100 g gero rūkyto kumpio, 4–5 skiltelės česnako, 250 ml riebios grietinėlės, ryšelis petražolių, 3 bulvės, 4 šaukštai aliejaus, 50 g sviesto, 5 šaukštai kvietinių miltų.

Baravykus smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų su sviestu, suberkite smulkiai sukapotą česnaką, suberkite pusę smulkintų petražolių, baravykus ir kubeliais pjaustytas bulves. Kepkite, kol apskrus. Tada maišydami suberkite miltus, supilkite vandenį ir troškinkite apie valandą. Supjaustykite kumpį plonomis riekutėmis ir pašaukite kelioms minutėms į orkaitę, kad apskrustų. Kai sriuba baigs virti, supilkite ją į sriubinę, suberkite likusias petražoles, įdėkite sviestą. Pagardinkite grietinėle, sumeskite kumpio gabalėlius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bulviniai blynai su grybais

6 didelės bulvės, kiaušinis, 50 g lašinių, svogūnas, 150 g grybų, prieskoniai, druska, po 2 šaukštus aliejaus ir kefyro, 2 šaukštai miltų.

Bulves nuskuskite, sutarkuokite, nusunkite skystį, pasūdykite, įberkite prieskonių, įmuškite kiaušinį, įberkite miltų ir įpilkite kefyro. Lašinius ir svogūnus supjaustykite ir pakepinkite. Įmaišykite bulves. Grybus smulkiai supjaustykite ir suverskite į bulves. Viską gerai maišykite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir iškepkite blynus. Patiekite su grietine.

REKLAMA

Omletas su voveraitėmis

250 g voveraičių, 2 kiaušiniai, 2 pomidorai, saldusis pipiras, 100 g fermentinio sūrio, svogūnas, druska, pipirai.

Voveraites, jei jos didesnės, susmulkinkite ir išvirkite. Apkepkite smulkintą svogūną, tada į keptuvę sudėkite smulkintą pipirą ir vėl pakepkite. Suberkite prieskonius, smulkintą pomidorą ir maišydami kepkite. Prieš baigdami kepti įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite. Prieš patiekdami užbarstykite tarkuotą sūrį ir smulkintus krapus.

Grybų maltiniai

0,5 kg grybų, 100 g rūkytų lašinių, svogūnas, 2 kiaušiniai, 2 šaukštai majonezo, stiklinė džiūvėsėlių, 2 šaukštai bulvių krakmolo, mėgstami prieskoniai, druska, pipirai.

REKLAMA

Grybus, jei jie šaldyti, išvirkite, tada sumalkite. Lašinius smulkiai supjaustykite. Svogūną susmulkinkite ir labai trumpai pakepinkite su lašiniais ir ataušinkite. Kiaušinius išplakite su majonezu, suberkite supjaustytus grybus, lašinius su svogūnais, prieskonius, miltus, krakmolą, keletą šaukštų džiuvėsėlių ir gerai išminkykite. Palikite pastovėti, jei galite – per naktį. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, padarykite maltinius, apvoliokite juos džiuvėsėliuose ir iškepkite. Patiekite su bulvių koše ir daržovių salotomis bei raugintais agurkais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grietinėlėje troškinti kelmučiai

0,5 kg kelmučių, 0,5 stiklinės grietinėlės, šaukštas sviesto, petražolės, krapai, žiupsnelis gvazdikėlių, pipirai, laurų lapai, druska.

Kelmučius supjaustykite, pasūdykite ir ant silpnos ugnies patroškinkite svieste. Paskui perdėkite juos į ugniai atsparų stiklinį indą, užpilkite grietinėle. Suberkite prieskonius ir troškinkite apie valandą orkaitėje. Patiekite su virtomis bulvėmis.

Kazlėkų troškinys

200 g kazlėkų, 3 bulvės, šaukštas sviesto, šaukštas grietinės, šaukštelis pomidorų tyrės, svogūnas, 0,5 šaukštelio miltų, pipirai, druska, svogūnų laiškų.

REKLAMA

Kazlėkus apkepkite svieste, apibarstykite miltais, užpilkite grietine, gerai išmaišykite, supilkite pomidorų tyrę, suberkite prieskonius ir dar kartą išmaišykite. Tada verskite į puodą ir troškinkite. Nuluptas, nuplautas bulves supjaustykite kubeliais ir kartu su supjaustytais svogūnais pakepinkite svieste. Kai bulvės bus apyminkštės, sudėkite jas į grybus, išmaišykite ir pusvalandį troškinkite orkaitėje. Tiekdami į stalą, troškinį apibarstykite supjaustytais svogūnų laiškais.

Pievagrybių padažas

Svogūnas, 100 g pievagrybių, 30 g sviesto, 4 pomidorai, 1/4 stiklinės baltojo vyno, 2 stiklinės pomidorų padažo, druska, 0,5 šaukšto sviesto, petražolės ir peletrūnas.

Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinkite svieste. Pievagrybius nuvalykite, nuplaukite šaltame vandenyje, sukapokite, pakepinkite svieste ir suberkite į svogūnus. Įdėkite skiltelėmis supjaustytus pomidorus, supilkite vyną ir uždengę troškinkite 15 minučių. Tada supilkite padažą ir pavirkite 5–10 minučių. Į pagamintą padažą suberkite druską, kapotas petražoles ir peletrūnus, išmaišykite ir pagardinkite sviestu. Padažas tinka prie mėsos muštinukų, paukštienos, avienos ir troškinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų