REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Virginija Motiejūnienė, LRT Televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Šiemet korupcijos suvokimo indekso tyrime Lietuva pakilo keturiais laipteliai į viršų ir užėmė 39-ą vietą tarp 175-ių pasaulio šalių. Tačiau Tarptautinės antikorupcijos dienos išvakarėse politikai pastebi, kad Lietuvoje didele problema vis dar išlieka viešųjų ir privačių interesų derinimas bei smulkioji korupcija.

REKLAMA
REKLAMA

Korupcijos mastą Lietuvoje tiriantys specialistai sako, kad korupcijos suvokimo indeksas yra labai svarbus pasaulinis tyrimas, nes, į jį atsižvelgdamas verslas, sprendžia, ar į tos šalies rinkas ateiti, ar ne. Ir nors šiais metais pakilo keturiais laipteliais į viršų, pasak ekspertų, vis dar išliekame Europos Sąjungos (ES) vidutiniokai.

REKLAMA

„Vasarą buvo atliktas naujas Lietuvos korupcijos žemėlapis. Jis, deja, parodė, kad gyventojų kyšininkavimo mastai nesikeičia, nors pati visuomenė geriau supranta, jog kyšiai yra blogai, jų geriau neduoti, yra pasiryžusi to nedaryti, tačiau patenka į situacijas, kai už geresnę, greitesnę paslaugą vis dėlto tenka duoti“, – pastebi „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas.

Politikai pastebi, kad represinėmis priemonėmis smulkiosios korupcijos neišnaikinsime, tam esą svarbu ugdyti visuotinio nepakantumo atmosferą, kuri šiuo metu yra labai pasiteisinusi policijoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Pradedami beveik 1000 ikiteisminių tyrimų dėl piktnaudžiavimo tarnyba. Tarp jų – 70 proc. dėl bandymo papirkti. 90 proc. iš visų pradėtų tyrimų – inicijuoti pačių pareigūnų dėl bandymų juos papirkti. Prieš gerą penkmetį tokias iniciatyvas skaičiuodavome vienetais“, – rezultatais džiaugiasi Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius.

Priėmė naują programą

Vyriausybė pirmadienį priėmė naują Nacionalinės kovos su korupcija programą 2015–2025 metams ir teiks ją tvirtinti Seimui. Pasak teisingumo ministro, Seimui programą priėmus, ministerija kurs konkrečias antikorupcines priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šioje programoje, be kitų dalykų, didelis dėmesys skiriamas stiprinti teisėsaugos gebėjimus atskleidžiant korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas, mažinti ir šalinti korupcijos pasireiškimo galimybes sveikatos priežiūros ir socialinės apsaugos srityse, kurios labai jautrios mūsų žmonėms“, – trumpai programą apibūdina teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Politikai pastebi, kad vienas iš esminių iššūkių yra suprasti, jog kova su korupcija yra kiekvieno iš mūsų reikalas ir ji prasideda nuo tėvų, auginančių jaunąją kartą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų