• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vykintas Pugačiauskas, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Donaldas Tuskas pirmadienį Briuselyje perims postą iš Hermano van Rompuy ir taps Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininku. Savaitgalį paskelbtame interviu dienraščiui „Financial Times“ buvęs Lenkijos ministras pirmininkas pareiškė, kad Rusija yra nebe strateginė Europos Sąjungos partnerė, bet strateginė problema.

REKLAMA
REKLAMA

Suvaldyti 28 valstybių vadovus – uždavinys, kurį pirmasis gavo buvęs Belgijos premjeras H. van Rompuy. Pirmadienį jis baigia darbą EVT pirmininko poste, įrodęs, kad turi daugiau gebėjimų, negu kalbėta prieš penkerius metus, kai jis netikėtai paskirtas į vos sukurtą postą.

REKLAMA

Jam prikaišiota, kad trūksta spalvų ir politinio svorio, tačiau H. van Rompuy, haiku rašantis politikas, pasirodė ne tik aštraus proto, bet ir puikių organizacinių sugebėjimų. Per euro krizę jam teko organizuoti net po du valstybių vadovų susitikimus per savaitę bendrai valiutai gelbėti. Per krizę Ukrainoje – rasti bendrą poziciją dėl sankcijų Rusijai. Dabar H. van Rompuy išeina dėstyti ES reikalų.

Jį pirmadienį pakeičia pirmasis Vidurio Europos atstovas – septynerius metus Lenkijos vyriausybei vadovavęs ir Donaldas Tuskas. Šių vadovų susitikimų veteranas garsėja kur kas tiesmukiškesniu kalbėjimu ir prasčiau moka anglų kalbą, bet sparčiai mokosi.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo pirmadienio bus pasikeitę visi trys pagrindiniai ES pareigūnai. Europos Komisijai jau mėnesį vadovauja Jeanas Claude`as Junckeris, o užsienio politikai – Federica Mogherini. Lenkijos atstovui postas atiteko dar ir kaip kompromisinis sprendimas, mat Varšuva norėjo matyti tuometinį užsienio reikalų ministrą Radoslawą Sikorskį vadovaujant ES išorės santykiams, bet koją pakišo pernelyg griežta pozicija dėl Rusijos.

Liberalas D. Tuskas, „Solidarumo“ aktyvistas iš Gdansko, sėdėjęs ir kalėjime, net pats neslepia, ką mano: Maskvą pavadino strategine problema, o nebe strateginiu partneriu. Tik jam palikus premjero postą, Lenkijos politika ėmė švelnėti. Bet naujajame poste jam teks ir pačiam ieškoti kompromisų. Čia turėtų padėti jo pragmatiškumas, bet jam teks mokytis, kad nėra svarbiausia figūra, kaip buvo Lenkijoje, o tik tarpininkas.

Kai euro krizė daugmaž įveikta, D. Tuskas tikriausiai kreips vadovų susitikimus į užsienio politikos sritį, nors neaišku, ar jam pavyks užtikrinti bloko vienybę. Pirmasis vadovų susitikimas įvyks po 18 dienų, bet didžiausias išbandymas laukia vasarą: baigs galioti ES sankcijos Rusijai, ir, norint jas pratęsti, D. Tuskui reikės gauti visų valstybių lyderių pritarimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų