• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Širdies ir kraujagyslių ligos nusineša daugiausia gyvybių, daug ligonių lieka neįgalūs. Šių ligų naštą įmanoma sumažinti pakeitus gyvensenos įpročius. Vienas iš pagrindinių veiksnių, sukeliančių širdies ir kraujagyslių ligas, yra rūkymas.

 Širdies ir kraujagyslių ligos nusineša daugiausia gyvybių, daug ligonių lieka neįgalūs. Šių ligų naštą įmanoma sumažinti pakeitus gyvensenos įpročius. Vienas iš pagrindinių veiksnių, sukeliančių širdies ir kraujagyslių ligas, yra rūkymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tabako dūmai kenkia ne tik pačiam rūkančiajam, tačiau pasklidę aplinkoje daro įtaką ir kitų sveikatai. Tabako dūmai aplinkoje kasmet nusineša maždaug 600 tūkst. žmonių gyvybę, o beveik trečdalis šių aukų, kaip teigia Didžiojoje Britanijoje leidžiamas medicinos žurnalas „The Lancet“, yra vaikai. Kitaip nei „gyvenimo būdo“ sukeliamų ligų aukos, kurių sveikatą labiausiai lemia jų asmeninis pasirinkimas, kenčiantys nuo pasyvaus rūkymo sumoka didžiausią kainą už kitų žmonių, dažniausiai šeimos narių, žalingus įpročius.

REKLAMA

Dervos

Tai grynas bevandenis nikotino neturintis dūmų kondensatas. Įkvėptuose cigaretės dūmuose yra nemažai dervų, iš kurių tik apie 30 proc. pasišalina į orą iškvepiant. Likusios nusėda ant dantų paviršiaus – dėl to jie tampa gelsvos, o kartais net rudos spalvos. Taip pat jos nusėda gerklėje bei plaučiuose ir taip žudo plaučių ląsteles. Cigaretės, turinčios mažesnį kiekį dervų, yra tik mitas. Cigarečių gamintojai filtruose padaro mažytes tuštumas, kad sumažintų įkvepiamų dervų kiekį, tačiau laikant cigaretę tarp pirštų dauguma šių tuštumų blokuojamos, o norint gauti įprastą nikotino dozę, rūkant tokias cigaretes įtraukiama stipriau ir giliau – rūkymo žala organizmui išlieka tokia pati. Dervos gali sukelti plaučių emfizemą ir vėžį.

REKLAMA
REKLAMA

Nikotinas

Tik užsirūkius, jau per pirmąsias sekundes nikotinas pradeda veikti smegenyse esančius neurotransmiterius, susijusius su malonumo pojūčiu. Tai lengvai į kraujotaką patenkanti toksinė medžiaga, prie kurios greitai priprantama. Tai pagrindinė priežastis, kodėl tampa sudėtinga atprasti nuo rūkymo. Nikotinas skatina koronarinę širdies ligą. Vienoje cigaretėje yra apie 1 mg nikotino – tokia dozė, suleista į veną, būtų mirtina. Kasdien surūkant 20 ir daugiau cigarečių, miokardo infarkto rizika moterims padidėja šešis kartus, vyrams – tris kartus. Rizika tampa didesnė didėjant tabako gaminių kiekiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anglies monoksidas

Cheminė formulė – CO, bekvapės, bespalvės ir beskonės dujos. Anglies monoksidas susidaro nevisiškai sudegus organiniams junginiams. Rūkant anglies monoksido koncentracija kraujyje padidėja 1 proc. Patekęs į kvėpavimo sistemą anglies monoksidas greitai prasiskverbia į eritrocitus ir trukdo į juos patekti deguoniui, t. y. susijungia su hemoglobinu ir sudaro glaudų junginį karboksihemoglobiną, negalintį prijungti ir pernešti deguonies. Anglies monoksidas, pakeisdamas deguonį hemoglobine, blokuoja kvėpavimo fermentą. Organizme atsiradus deguonies badui ir tiesiogiai neurotropiškai veikiant anglies monoksidui, labiausiai nukenčia centrinės nervų sistemos veikla. Sutrikimai pasireiškia galvos skausmu, svaigimu, pykinimu, vėmimu, vangumu, raumenų silpnumu, sąmonės pritemimu arba jos netekimu, cianoze. Rūkant nėštumo periodu cigaretėse esantis anglies monoksidas sumažina gaunamą deguonies kiekį, kurio reikia augančiam vaikui, – tai gali pakenkti jo raidai. Dauguma tabako gamintojų prideda į tabako gaminius kitų ingredientų, kurie suteikia ypatingą aromatą, skonį, užtikrina, kad tabakas išlaikytų atitinkamą drėgnumą ir pan. Malonus tabako gaminio kvapas panaikina kartų skonį ir aštrų kvapą, įkvepiamas dūmas tampa švelnesnis, o tai iš esmės slopina natūralų kvėpavimo takų „įspėjimą“, kad rūkymas yra pavojingas. Priedai ne tik pagerina tabako gaminių išvaizdą, bet ir suteikia dūmams baltą spalvą, kuri klaidina mūsų pasąmonę dėl dūmų „nekaltumo“.

REKLAMA

Acetaldehidas

Acetaldehidas didina priklausomybę nuo nikotino, kuri visų pirma lemia tai, kad rūkaliai yra priklausomi nuo cigarečių. Acetaldehidas pagerina skonį ar kvapą. Acetaldehidas paprastai naudojamas kitų pramoninių cheminių medžiagų gamybai – gumos ir popieriaus pramonėje, taip pat kaip vaisių ir žuvies konservantas. Be to, jis kartais naudojamas kaip kvapioji medžiaga. Rūkant į organizmą patenka vidutiniškai 1 µg acetaldehido. Acetaldehidas yra vienas iš pagrindinių komponentų cigarečių dūmuose (po dervų, nikotino ir anglies monoksido). Acetaldehidas – itin reaktyvi medžiaga, kuri reaguoja su daugeliu medžiagų organizme. Produktas sukelia kvėpavimo takų veiklos sutrikimus.

REKLAMA

Celiuliozė

Celiuliozė naudojama popieriui, į kurį tabakas ar jo produktai suvyniojami. Šis komponentas yra pagrindinė cigarečių sudedamoji dalis. Kuo daugiau celiuliozės tabako gaminyje, tuo daugiau dūmų išsiskiria. Celiuliozės pluoštas yra natūrali tabako sudedamoji dalis (5–12 proc.). Didžiausias celiuliozės pluošto papildymas sudaro apie 6 proc. viso tabako gaminio svorio. Celiuliozės pluoštai paprastai yra saugūs naudojant juos maisto produktams ir kosmetikai, tačiau tai nereiškia, kad šią medžiagą saugu įkvėpti. Degdama celiuliozė išskiria daug kenksmingų medžiagų, sukeliančių akių ir viršutinių kvėpavimo takų dirginimą.

NTAKD inf.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų