REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žinių radijas

 

Lapkričio pirmosiomis dienomis Lietuvoje vyrauja susikaupimo ir rimties nuotaikos. Švenčiame dvi šventes: lapkričio 1-ąją – Visų Šventųjų pagerbimo šventę ir lapkričio 2-ąją – Vėlines – Mirusiųjų pagerbimo dieną.

REKLAMA
REKLAMA

 

Kunigas Algirdas Toliatas „Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji valanda“ teigė, kad esą sunku pasakyti, ar Vėlinės tik liūdesio diena: „Šios dvi dienos ir skirtingos, ir panašios, kaip dvi medalio pusės. Visų Šventųjų diena – linksma, džiugi šventė. Vėlinės – susikaupimo, susimąstymo diena. Gyvenime šitai visada būna greta vienas kito ir vienas kitą papildo. Vieną vertus, tai dienos, kurios primena mums brangius žmones, anapilin iškeliavusius artimuosius, tai dienos, kurios atgaivina jų atminimą mūsų širdyse. Kitą vertus, jos tarsi sako, kad esam piligrimai ir kad turėtume apsispręsti, ką iš tikrųjų norime padaryti, kad nepraleistume progoms išnaudoti tuos dalykus, dėl kurių verta gyventi. Esam trapūs, esam laikini, turime mažai laiko čia, žemėje, todėl reikėtų jį išnaudoti labai tikslingai“, – sakė kunigas.

REKLAMA

 

„Kai dėl Visų Šventųjų dienos, supraskime vieną dalyką. Bažnyčios mokymas sako, kad taip, yra tie paskelbti šventieji. Bet šventumas – tai nėra nuopelnas, tai dievo dovana. Kiekvienas iš mūsų turi tą dievo dovaną. Tik ne kiekvienas sugebame ją padauginti, išskleisti. Taigi, tie šventieji mums yra sėkmės pavyzdžiai, kuriais sekdami mes galime padauginti ir savo talentus. Viena šventoji yra pasakiusi, kad mirtis tai nėra taškas, tai tik kablelis. Juk ir skirtingos religijos į mirtį žiūri, ne kaip į katastrofą, o kaip į kažkokį dar vieną perėjimą. Mes, katalikai, tikime dvasiniu gyvenimu, neapčiuopiamu rankomis, bet mes tikime, kad mūsų siela gyvena dievo artumoje. Mirtis yra tam tikra prasme apsinuoginimas, apsivalymas. Net ir į mirtį mes galėtume pažiūrėti ne kaip į tragediją. Žinoma, tai atsiskyrimas, skaudus išsiskyrimas. Tame išsiskyrime žmogus yra labiausiai pažeidžiamas ir nelaimingas, bet kartu tą akimirką jis būna toks nuoširdus, toks tikras... Tokie dideli dalykai ir apsisprendimai vyksta mirties akivaizdoje, kad net ir sunku pasakyti, ar ši diena tik liūdesys, tik prisiminimas tos dienos, kai buvo padėtas taškas“, – kalbėjo kunigas A. Toliatas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų