REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bendrovės „Klaipėdos nafta“ vadovas Mantas Bartuška „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ sakė, kad, atvykus laivui – saugyklai „Independence“, prasidės kitas labai svarbus Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas etapas – testavimo, derinimo ir paleidimo darbai. Tačiau, anot M. Bartuškos, yra iškilę tam tikrų sunkumų, kuriuos artimiausiu metu tikimasi pašalinti:

REKLAMA
REKLAMA

 

„Apie pačią dujų kainą man būtų sunku pasakyti ką nors konkretaus, nes dujų tiekimu užsiima Lietuvos kontroliuojama bendrovė „Litgas“. Bet svarbu pažymėti, kad pats terminalas užtikrina tiekimo saugumą. Ir matant visus tuos geopolitinius įvykius, sudėtingą situaciją Ukrainoje, tampa dar akivaizdžiau, kad alternatyvus dujų šaltiniai turi didelę reikšmę ne tik Lietuvai, bet ir visam Baltijos regionui. Europos Komisijos atliktoje saugumo analizėje pažymima, kad SGD terminalas Klaipėdoje – pirmoji ir reali galimybė tiek Latvijai, tiek Estijai, esant krizinei situacijai, apsirūpinti alternatyviu šaltiniu“.

REKLAMA

 

Pašnekovas pabrėžė, jog, vertinant perspektyvą, labai svarbu, kad SGD terminalas būtų vystomas ir suprantamas, kaip regioninis:

 

„Pats verslo modelis nusako, kad SGD terminalas veikia pagal trečiųjų šalių prieigą. Ir visi norintys terminale gali rezervuotis pajėgumus. Atvykus laivui, mes pradėsime kitą labai svarbų etapą – testavimo, paleidimo ir derinimo darbus. Tai numatoma lapkričio mėnesį. Dujotiekis jau yra nutiestas žemyninėje dalyje, tačiau rangovas susidūrė su techninėmis problemomis, gręžiant ir atliekant kitus darbus po Kuršių mariomis. Šis etapas techniškai yra vienas sunkiausių. Pagal savo sudėtingumą ir apimtis jis galėtų pretenduoti į Europos rekordą. Techninių problemų kelią pats dujotiekio ilgis. Bet rangovas tęsia darbus, dirba ištisą parą. Pirmosios fizinės molekulės Lietuvos sistemą pasieks jau lapkričio mėnesį. Atlikus testavimą, jau gruodžio mėnesį terminalas bus pasiruošęs priimti kitus dujovežius. Bendrovė „Litgas“ su įmone „Statoil“ yra pasirašiusi 5 metų kontraktą ir jau nuo 2015 metų tieks dujas Lietuvos vartototojams“, – kalbėjo M.Bartuška.

 

SGD terminalas oficialiai bus atidarytas gruodžio 3 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų