• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Molėtų rajono Videniškių seniūnijos ūkininkė Irena Dabužinskienė ne vienus metus savo privačioje žemėje kentė medžiotojų savivalę. Pasak ūkininkės, gražiame gamtos kapelyje medžiotojai ne tik važinėjo, kur norėjo, bet ir darė, ką norėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Jolita Žurauskienė

„Šią vasarą jie peržengė visas ribas: be leidimo ganykloje pasistatė bokštelį, šalia jo nuolat berdavo masalus. Kilus grėsmei mano gyvuliams, informavau Molėtų rajono savivaldybę. Tikėjausi, kad medžiotojai su manimi pasikalbės ir išspręsime problemas. Nesulaukusi geranoriško bendradarbiavimo, ėmiausi drastiškų priemonių: bokštelį likvidavau, o keliuką, esanti mano valdose, užtvėriau“, – sakė ūkininkė.

REKLAMA

Šių metų rugsėjo mėnesį Molėtų rajono Steponavos medžiotojų klubo narys Algimantas Boratinskas, pastebėjęs, kad Dabužinskų ganykloje nėra jo pastatyto medžioklės bokštelio, kreipėsi į policiją. Kriminalinės policijos skyriaus pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl turto sunaikinimo padegant.

Išdygo bokštelis

Videniškių seniūnijos ūkininkė pasakojo, kad medžioklės bokštelis jos ganyklose buvo pastatytas gegužės mėnesį. „Ryte, kai išvedėme gyvulius į ganyklą, dar nieko nebuvo, o po pietų gražiausioje vietoje išdygo medžioklės bokštelis. Galvojau, kas čia dabar bus? Kodėl šis statinys atsirado be leidimo?“ – pasakojo I.Dabužinskienė. Ūkininkė sakė, kad medžiotojai ne vienus metus automobiliais važinėjo po jų valdas, tačiau konfliktų su jais iki šiol nebuvo. „Ar galima medžioti, jei šalia ganosi gyvuliai? Kas bus, jei koks pašautas gyvūnas blaškysis ganyklose?“ – šie ir kiti įvairūs klausimai kirbėjo ūkininkės galvoje. Nors ji nerimavo dėl gyvulių gerovės, kantriai kentė. Galbūt ir ilgiau moteris būtų kentusi, jei ganyklose nebūtų mėtoma įvairių masalų: druskos, grūdų, sužėlusių bulvių. „Gyvuliai nutrūksta, vaikšto, masalus ėda. Šias „gėrybes“ susėmėme ir sukrovėme prie bokštelio. Taip pat medžiotojams parašėme įspėjamąjį raštą ir prikabinome prie bokštelio, kad taip nesielgtų, kad tokie veiksmai nesikartotų, nes gyvuliai, prisiėdę „gėrybių“, gali ir nugaišti. Tačiau rugpjūčio pradžioje ganyklose ir vėl atsirado krūvos obuolių. Kenkėjiški darbai ir toliau buvo vykdomi“, – dėstė pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Prašė pagalbos

I.Dabužinskienė pabrėžė, kad šalia miško yra dar vienas medžioklės bokštelis, tačiau šernų medžiotojai nenaikina. „Būtų juokinga, jei nebūtų graudu. Šernai varpo mūsų sklypus, tačiau jų niekas nešaudo. Bokštelį medžiotojai pasistatė tam, kad galėtų šaudyti stirnaites, kiškius, elniukus. Mano sklypas atokioje vietoje, niekas šios veiklos vykdyti jiems netrukdė. Čia nuolat važinėdavo Molėtų rajono savivaldybės ir kitų aukštus postus užimančių pareigūnų automobiliai“, – pridūrė ūkininkė. Pasak pašnekovės, neapsikentusi medžiotojų savivalės ir nelegaliai vykdomos veiklos, rugpjūtį ji kreipėsi į Molėtų rajono savivaldybę. Išvardijusi problemas, moteris prašė pagalbos. Taip pat klausė, ar jų privati žemė priklauso medžioklės ploto vienetui. „Norėjau išsiaiškinti, kas šeimininkauja mūsų sklypuose. Ar nereikėjo mūsų rašytinio sutikimo bokštelio statybai? Tikėjausi, kad savivaldybės darbuotojai atsakys į mano klausimus, kad atsilieps medžiotojų būrelio vadovas ir taikiai išspręsime šiuos klausimus“, – dėstė ūkininkė. Nesulaukusi pagalbos ir bendradarbiavimo, moteris ėmėsi drastiškų priemonių ir likvidavo bokštelį. „Tęsiantis ikiteisminiam tyrimui, A.Boratinskas važinėja po mano sklypą keliu, padarytu be mano leidimo. Todėl kelią užtvėriau medine užkarda. Jis kartu su dar vienu asmeniu gaisravietės vietoje smulkino nesudegusias bokštelio liekanas. Įtariu, kad tokie veiksmai vykdomi bandant pakeisti sudeginto bokštelio stovėjimo vietą. Praėjusią savaitę A.Boratinskas, atvykęs į mano ganyklą, iš manęs šaipėsi, demonstravo savo galią, grasino panaikinti kelio užkardą, įžeidė mane. Todėl visas minėtas aplinkybes išdėsčiau pareiškime ir įteikiau Molėtų policijos pareigūnams“, – sakė I.Dabužinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patarė kreiptis į kitas institucijas

Molėtų rajono savivaldybės administracijos direktorius Vaclovas Seniūnas ūkininkei neatsakė, ar Dabužinskų privati žemė priklauso medžioklės ploto vienetui. Valdininkas minėjo, kad savivaldybėje sudaryta medžioklės plotų vienetams sudaryti bei jų riboms pakeisti komisija, kuri nenagrinėja asmenų skundų dėl medžioklės pažeidimų. „Dėl jūsų rašte galimai padarytų pažeidimų jūs turite kreiptis į Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos inspekciją arba Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Molėtų agentūrą“, – rašė V.Seniūnas.

REKLAMA

Molėtų rajono savivaldybės medžioklės plotų vienetams sudaryti bei jų riboms pakeisti komisijos pirmininkas Egidijus Baronas sakė, kad medžioklės plotų naudotojai turi teisę vykdyti biotechnines priemones, statyti ir eksploatuoti medžioklės įrenginius tik susitarę su žemės sklypų savininkais ir valdytojais. „Jei žemės sklypo savininkai nepageidauja, kad jiems priklausančiuose žemės sklypuose būtų medžiojama, jie privalo raštu kreiptis į komisiją. Tuomet žemės sklypo plotas, kuriame jo savininkas uždraudžia medžioti, išskaitomas iš medžioklės plotų vieneto“, – sakė E.Baronas. Komisijos pirmininkas priminė, kad ūkininkai turi pateikti žemės nuosavybės dokumentus ir tada iš medžiotojų klubui priklausančių vienetų žemė bus eliminuojama. „Jei tokio prašymo ūkininkai nėra pateikę, jų žemės priklauso medžioklės plotams“, – pridūrė E.Baronas.

REKLAMA

Reiškė pretenzijas

Molėtų rajono Steponavos medžiotojų klubo narys A.Boratinskas aiškino, kad Videniškių kaime prie miško jau seniai buvo pastatytas vienas medžioklės bokštelis. „Pavasarį, kai atvažiavau prie bokštelio, Dabužinskai man pradėjo reikšti pretenzijas, kad jų pievas išknisa šernai, kad mes jų nemedžiojame. Sakė, kad kreipsis į teismą ir prašys atlyginti žvėrių padarytą žalą. Aš pasiūliau pastatyti bokštelį ir juos pastebėti. Šeimininkai sutiko. Tada I.Dabužinskienės vyras parodė, kurioje vietoje galima statyti bokštelį“, – sakė A.Boratinskas. Pasak Steponavos medžiotojų klubo nario, praėjus keliems mėnesiams po pokalbio, jis pastatė bokštelį. „Šeimininkams viskas buvo blogai. Jie sudaužydavo šalia bokštelio paliktą druską, surinkdavo masalus. Jie gal galvojo, kad mes taip į pievas priviliojame šernus. Vieną dieną bokštelio neberadau, maniau, kad kuris nors mūsų medžiotojas nuėmė. Tačiau paaiškėjo, kad jis nuverstas ir sudegintas“, – pasakojo medžiotojas. Pasak A.Boratinsko, medžioklės bokštelis jam kainavo daugiau nei 1,5 tūkst. litų. Jame buvo įstatyti langai ir durys, atvežta kėdė. „Pateikiau policijai prašymą. Pradėtas ikiteisminis tyrimas. Aš pageidauju, kad Dabužinskai man atlygintų padarytą žalą“, – pridūrė A.Boratinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ginčus būtina spręsti

Molėtų rajono Steponavos medžiotojų klubo vadovas Virginijus Andrikonis sakė, kad medžioklės plotas, esantis Dabužinskų žemėse, priklauso jų klubui. Iš viso klubui priskirta apie 7 tūkst. ha. „Jei būdavo kokių nors nesusipratimų su žemės savininkais, visada juos išspręsdavome. Į mane nesikreipė nei I.Dabužinskienė, nei A.Boratinskas. Nors jis ir yra mūsų klubo narys, dėl planuojamo ganykloje statyti bokštelio neinformuotas nei aš, nei ūkininkė“, – sakė V.Andrikonis. Pasak klubo vadovo, jei I.Dabužinskienė būtų šią problemą išsakiusi, ji būtų taikiai išspręsta. „Jei medžiotojai ir ūkių savininkai problemų neišsprendžia taikiai, reikia surinkti bokštelius ir eiti iš ten. A.Boratinskas irgi žino tvarką, kas ir kaip daroma. Visi medžiotojai, kurie turi bokštelius, žino, kad jų statybą turi suderinti su šeimininkais“, – pridūrė V.Andrikonis. Medžiotojų klubo vadovas sakė, kad bokštelį už savus pinigus pasigamino ir pasistatė pats A.Boratinskas. Klubas šių dalykų nederino ir nieko neplanavo statyti. „Viskas išaiškėjo tik po gaisro. Čia yra asmeninė Algimanto, o ne klubo iniciatyva. Žinoma, deginti medžioklės bokštelį negerai, nes sugadintas turtas. Tačiau A.Boratinsko veiksmų taip pat nepateisinu. Be abejo, viską reikėjo suderinti su šeimininkais, o jei kilo kažkokių keblumų, juos reikėjo išspręsti. Medžiotojams per susirinkimus nuolat kartojama, kad mes turime sutarti su savininkais“, – sakė V.Andrikonis.

REKLAMA

Molėtų rajono kriminalinės policijos skyriaus viršininkas Arūnas Maigys sakė, kad jų rajone tai – pirmas atvejis, kai buvo sudegintas medžioklės namelis. „Prieš keletą metų kitoje teritorijoje buvo nuverstas medžioklės bokštelis. Visi žemės sklypų savininkai kilusius ginčus turėtų išspręsti kartu su medžiotojais ir jų klubų vadovais“, – akcentavo A.Maigys.

Nuotr. I.Dabužinskienė, neapsikentusi medžiotojų savivalės ir nelegaliai vykdomos veiklos, raštu kreipėsi į Molėtų rajono savivaldybę.

Nesulaukusi pagalbos ir bendradarbiavimo, moteris ėmėsi drastiškų priemonių ir likvidavo bokštelį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų