• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šių metų Nobelio premija už pasiekimus fizikos srityje buvo paskirta trims Japonijoje gimusiems mokslininkams - Isamu Akasaki (Isamui Akasakiui), Hiroshi Amano (Hirošiui Amanui) ir Shuji Nakamurai (Šiudžiui Nakamurai) - už mėlyną šviesą skleidžiančių šviesos diodų (LED), kurie tapo nauju energiją ir aplinką tausojančiu šviesos šaltiniu, išradimą, antradienį pranešė Nobelio komitetas.

REKLAMA
REKLAMA

Švedijos karališkoji mokslų akademija nurodė, kad šis atradimas buvo padarytas tik prieš 20 metų, "tačiau jis jau padėjo sukurti baltą šviesą visiškai nauju būdu visų mūsų naudai".

REKLAMA

85 metų I.Akasaki yra Meidzo universiteto profesorius ir Nogojos universiteto profesorius emeritas. 54 metų H.Amano taip pat profesoriauja Nagojos universitete, o 60-metis Sh.Nakamura šiuo metu dirba profesoriumi Kalifornijos universitete Santa Barbaroje.

Šie laureatai sukėlė perversmą šviesos šaltinių technologijose, kai praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje pagamino pirmuosius ryškią mėlyną šviesą skleidžiančius puslaidininkius.

Mėlynos šviesos LED, leidžiančius kartu su gerokai anksčiau išrastais raudonos ir žalios šviesos diodais išgauti baltą šviesą, sukurti buvo mėginama ištisus dešimtmečius.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tai pavyko tik šiems mokslininkams, išradusiems technologijas, leidžiančias išauginti ypatingos struktūros galio nitrido kristalus ir pagaminti iš jų puslaidininkius, nurodė Nobelio komitetas.

„Maždaug ketvirtadalis pasaulyje suvartojamos elektros energijos panaudojama apšvietimui, todėl LED prisideda tausojant Žemės išteklius“, – pabrėžė komitetas.

Sh.Nakamura, kuris Kalifornijoje buvo pažadintas Nobelio žiuri telefono skambučio vidury nakties ir pasikalbėjo su žurnalistais Stokholme, nors ryšys smarkia trūkinėjo, sakė, kad jaučiasi nuostabiai ir negalintis patikėti šia žinia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais Nobelio fizikos premija už pasiekimus fizikos srityje buvo paskirta Belgijos mokslininkui Francois Englert'ui (Fransua Anglerui) ir Didžiosios Britanijos fizikui Peteriui Higgsui (Piteriui Higsui) už „dieviškosios dalelės“ – Higso bozono, paaiškinančios masės egzistavimą – atradimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų