REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Varšuvoje paskelbti 26-ojo metinio Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso nugalėtojai. Šimtas dešimt 14–20 m. tyrėjų įtemptai varžėsi pristatydami savo projektus ir vildamiesi padaryti įspūdį tarptautinei vertinimo komisijai.

REKLAMA
REKLAMA

Be teisės laikyti save vienais iš geriausių jaunųjų mokslininkų Europoje, nugalėtojai taip pat pasidalijo 62 500 eurų ir buvo apdovanoti kitais puikiais prizais, tokiais kaip kelionės mokslo tikslais, pranešė konkurso organizatoriai.

REKLAMA

Trys pirmosios premijos po 7 000 eurų atiteko João Pedro Estácio Gasparui Gonçalvesui de Araújo iš Portugalijos, Marianai De Pinho Garciai ir Matildei Gonçalves Moreirai da Silva iš Portugalijos ir Lubošui Vozdecký iš Čekijos. Antrosios premijos šiemet skirtos dalyviams iš Airijos, Bulgarijos ir Slovėnijos už originalius projektus matematikos ir chemijos srityse. Trys trečiosios premijos skirtos už projektus, parengtus dalyvių iš Lietuvos, Jungtinės Karalystės ir Vokietijos.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad trečiąją vietą užėmė Matas Navickas su projektu „Žydinti obelis „Malus baccata x Malus prunifolia“ in vitro“.

Pagrindinis Mato Navicko tyrimo tikslas – išauginti miniatiūrinę žydinčią obelį „Malus baccata x Malus prunifolia“ mėgintuvėlyje. Tokios obelys užauga iki 7 m aukščio, žydi raudonai ir veda maždaug 1 cm dydžio obuolius. O Matas Navickas mėgintuvėliuose jas užaugino iki 5 cm aukščio; be to, joms nužydėjus jas galima persodinti ir auginti vazonėliuose.

Matas Navickas atliko daugybę eksperimentų atrinkdamas augalinius hormonus, bandydamas medelio auginimo ir dauginimo terpę, skatindamas obels sužydėjimą. Parengta pražydinimo technologija leis žmonėms lengvai auginti šį miniatiūrinį medelį ir taip pat galėtų būti naudinga mokslininkams, tiriantiems, kaip sutrumpinti laiką iki pirmojo augalų sužydėjimo, sakoma pranešime.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų