REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Manoalga.lt atlyginimų tyrimo duomenimis moterys už vieną ir tą patį darbą vidutiniškai gauna 12 % mažesnį atlyginimą nei vyrai. Priklausomai nuo darbo srities ir užimamų pareigų atlyginimų skirtumas svyruoja nuo kelių dešimčių litų, pvz. energetikos ar inžinerijos srityse iki kelių šimtų, pvz. bankininkystės ar farmacijos srityse. Vos tik keliose srityse moterys uždirba daugiau už vyrus.

REKLAMA
REKLAMA

Net ir tose srityse, kuriose dirba kelis kartus daugiau moterų nei vyrų, vyrų atlyginimai vis tiek yra didesni – vidutiniškai 370 LTL:

REKLAMA

Tyrimo duomenimis, moterys už vyrus daugiau uždirba tik žmogiškųjų išteklių ir nekvalifikuotos darbo jėgos sektoriuose. Mažesni moterų atlyginimai paaiškinami tuo, kad jos dažniausiai dirba mažai apmokamus, žemesnės kvalifikacijos darbus ir daug rečiau nei vyrai užima aukštas pareigas. Tačiau, kodėl už tą patį darbą moterims mokamas mažesnis atlyginimas iš dalies gali būti paaiškinama tuo, kad moterys kelia mažesnius reikalavimus, jų lūkesčiai ne tokie aukšti, o savivertė žemesnė nei vyrų. Taip pat dėl didelės konkurencijos darbo rinkoje moterys lengviau „numuša“ savo kainą, norėdamos gauti darbą.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik iš 500 manoalga.lt tyrime esančių pareigų, vos 26 –iose pareigose moterys uždirba bent 100 Lt daugiau nei vyrai:

1. Kontrolierius (finansai, apskaita) 2. IT konsultantas 3. IT sistemų analitikas 4. Produktų vadovas (rinkodara, reklama) 5. Reklaminės kampanijos planuotojas 6. Odontologas 7. Produktų vadovas (prekyba) 8. Valytojas 9. Administratorius 10. Sąmatininkas 11. Mokslinių tyrimų darbuotojas 12. Universiteto dėstytojas 13. Muzikos ir meno mokyklos mokytojas 14. Lektorius 15. Personalo atrankos specialistas 16. Padavėjas 17. Maitinimo padalinio vadovas 18. Produkto vadovas – specialistas (bankininkystė) 19. Logistikos direktorius 20. Gamybos direktorius 21. Draudimo brokeris 22. Kokybės vadybos inžinierius 23. Finansų vadovas 24. Kokybės vadovas 25. Pirkimo vadovas 26. Jaunesnysis projektų vadovas (valdymas) Sritys, kuriose didžioji dauguma darbuotojų yra vyrai, atlyginimai skiriasi apie 260 LTL.

Manoalga.lt - didžiausia, individualiam palyginimui nemokamai prieinama atlyginimų duomenų bazė Lietuvoje. Nuo 2014 birželio mėnesio www.manoalga.lt duomenų bazė pasipildė daugiau nei 14 000 darbuotojų iš visos Lietuvos atlyginimais.

Rita Karavaitienė  

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų