REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienio, rugsėjo 2 d., „Baltpool“ biokuro biržos aukcione sudaryta 13 sandorių už 1,6 mln. litų, kurių metu parduota 2,7 tūkst. tonų naftos ekvivalento (tne) biokuro.

Antradienio, rugsėjo 2 d., „Baltpool“ biokuro biržos aukcione sudaryta 13 sandorių už 1,6 mln. litų, kurių metu parduota 2,7 tūkst. tonų naftos ekvivalento (tne) biokuro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pastaruoju metu susidarė stabili biokuro aukcionų dalyvių masė, kuri teikia pirmenybę būtent šiam biokuro įsigijimo ir pardavimo būdui. Nuo liepos pabaigos vos vieno aukciono metu sandorių suma buvo mažesnė nei milijonas litų. Manome, kad ateityje aktyvių dalyvių ir sandorių skaičius nuosekliai augs, o didesni biržos prekybos svyravimai priklausys tik nuo sezono“, - sako Energijos išteklių biržos “Baltpool” generalinė direktorė Laura Žalaitė.

REKLAMA

Konkurencija jau davė akivaizdžius rezultatus. Biržoje formuojasi mažesnė biokuro kaina nei praėjusiais metais. Šio aukciono metu rugsėjui sudarytų sandorių vidutinė kaina buvo 548 Lt/tne, 8 proc. žemesnė nei VKEKK paskelbta vidutinė rinkos biokuro kaina 2013 metų rugsėjį, kada ji siekė buvo 594Lt/tne.

Spalio ir lapkričio mėnesiams šiame aukcione biokuras parduotas už atitinkamai 532 Lt/tne ir 577 Lt/tne, tuo tarpu VKEKK duomenimis pernai vidutinė rinkos kaina spalio mėnesį buvo didesnė 103, o lapkričio - 82 litais. Kauno apskrityje sudarytas sandoris pirmam 2015 metų ketvirčiui pirkti biokurą už 644 Lt/tne, tuo tarpu VKEKK duomenimis praėjusį šildymo sezoną vidutinė biokuro kaina šiuo laikotarpiu buvo 10 proc. didesnė ir siekė 715 Lt/tne.

REKLAMA
REKLAMA

„Jau dabar matome, kad biržoje biokurą įsigiję pirkėjai šiemet jį gaus pigiau, nei kad vidutiniškai mokėjo visos šilumos tiekimo įmonės atitinkamu laikotarpiu praėjusį šildymo sezoną“, - sako L. Žalaitė.

Didžiausias sandoris antradienio aukcione sudarytas Panevėžio apskrityje, kur biokuro nupirkta už 0,75 mln. litų. Mažiausiai už biokurą, kuris bus pristatytas dar šį mėnesį, mokėta Panevėžio aps. – 508,2 Lt/tne. Didžiausia biokuro kaina buvo 644 Lt/tne, taip pat Panevėžio aps., tik šis sandoris sudarytas jau šildymo laikotarpiui.

„Baltpool“ biokuro biržoje pirkimo-pardavimo aukcionai vykdomi kiekvienos savaitės antrą darbo dieną. Šiuo metu biržoje registruota 128 dalyvių, iš jų 32 pirkėjai, 96 pardavėjai. Nuo 2014 metų pradžios biokuro biržoje sudaryta sandorių už daugiau kaip 16 mln. litų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų