• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Triukšmingi festivaliai ypač išpopuliarėjo tarp pramogų ir linksmybių ištroškusių poilsiautojų. Dažnas renkasi festivalį ne tik pagal kainą, kuri paskutinėmis dienomis perpardavinėjant bilietus šoktelėti net iki 1 000 Lt, bet ir pagal pramogas. Neseniai nugriaudėjęs ir „išmaudęs“ poilsiautojus Karklės festivalis sukėlė susirūpinimą dėl festivalininkų kultūros ir Lietuvoje organizuojamų festivalių tikslų. Šiukšlių laukai, itin gausi išgėrusiųjų minia – gana įprastas kai kurių šiųmetinių festivalių pabaigos vaizdas.

REKLAMA
REKLAMA

Vasara – festivalių metas

Prieš keletą metų vasarotojų traukos centru buvusios kaimo turizmo sodybos pastaraisiais metais nepranoksta festivalių populiarumo. Kažin, ar lieka savaitgalių be vieno ar kito, didesnio ar mažesnio festivalio Lietuvos ar kaimyninių valstybių teritorijose. Lyg ir reikėtų džiaugtis, kad ieškoma masinių renginių, kokybiškos muzikos, įvairių pramogų ir laisvalaikio būdų, bet akibrokštu tampa kalnai šiukšlių ir ne itin gera festivalininkų sveikata. „Teko dalyvauti festivalyje Zarasuose. Vos atvažiavęs, nesitikėjau išvysti tiek girto jaunimėlio. Man su draugais bestatant palapinę, vieną vaikinuką leisgyvį išsivežė greitoji. Toks jausmas, kad svarbiausia prisigerti net nepabandžius pasiekti pagrindinės scenos ar pan. Gal galėtų organizatoriai labiau kreipti į tai dėmesį, nes dabar daugelis geria, kol nugriūva“, – teigia šiemet festivalyje dalyvavęs Rytis.

REKLAMA

Šeimos ugdymo ar masinės kultūros rezultatas?

Festivalio visai šeimai „Naisių vasara“ sumanytojas ir mecenatas Ramūnas Karbauskis kalbėdamas apie liepos mėn. įvykusį festivalį Šiaulių rajone mini, kad pagarba sau ir kitiems išugdoma šeimoje: „Kalbant apie atsakomybę, aišku, ji formuojasi vaikystėje, be abejonės, pirmiausia šeimoje, taigi tokie festivaliai kaip Naisių turi tapti tradiciniais visuose Lietuvos regionuose, kad formuotų vaikų supratimą, kaip ilsimasi su šeima, kad vaikai nepametami išgėrusių tėvų, o yra didžiausias tėvų džiaugsmas, kartu leidžiant laiką festivalyje.“

REKLAMA
REKLAMA

Vienas opiausių ir daug diskusijų sukėlęs klausimas po paskutinio festivalio pajūryje – festivalininkų požiūris į elementarios tvarkos palaikymą. Dalyviai socialiniuose tinkluose nevengė pasidalinti įspūdžiais. Deja, jie rėžia akį – teritorija lyg po karo. Kyla natūralus klausimas – kas kaltas? Ar poilsiautojai, sumokėję gana didelius pinigus ir leidę sau atsipalaiduoti, ar organizatoriai, nepasirūpinę teritorijos švara? R. Karbauskis nesidrovi palyginti: „Kad suprastume problemos lygį – pas mus yra du žmonės, kurie yra atsakingi už visa tai. Yra savanoriai, kurie pakabina šiukšlių maišelius ir praneša, jei kažkur jie pripildyti. Bet tik du žmonės tai padaro. Vertinant šiukšlinimą, tai dalinkit Karklės festivalio šiukšlių kiekį iš 10 000 kartų ir gausit mūsų šiukšlinimo lygį. Tai neįtikėtini skaičiai. Ir tik du žmonės sutvarko visą festivalio teritoriją. Mūsų festivalyje per 3 dienas buvo 30 000 žmonių. Tai yra daug daugiau negu Karklėje, bet rezultatai skiriasi.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Alkoholis – festivalio kultūros rodiklis, arba kai jūra iki kelių

„Naisių festivalyje žmonės nei mėto daiktus kur papuola, nei šiukšlina, nes yra blaivūs. Tėvai atvyksta su vaikais, o vaikams būtų negražu rodyti tokį negerą pavyzdį. Skirtingi festivaliai, skirtinga ir publika“, – mini R. Karbauskis.

Pašnekovas teigia, kad dalyvių elgesį lemia du veiksniai – alkoholio vartojimas ir amžius. „Kai yra žmonės, kurie turi vaikus, tai jų atsakomybės laipsnis irgi išauga. O jei yra prekiaujama alkoholiu, tai nelabai ir įmanoma suvaldyti nei su 150 apsaugos darbuotojų, nei su 2 000, nes prie kiekvieno nepastatysi po prižiūrėtoją“, – teigia R. Karbauskis.

REKLAMA

Ko tikėtis artimiausių festivalių Šiaulių krašte metu?

Septintus metus organizuojamo „Saulėtųjų naktų“ festivalio vienas iš organizatorių Irmantas Jadzevičius savaitgalį vyksiančiame festivalyje tikisi sulaukti draugiškų ir kultūringų poilsiautojų. Apibendrindamas organizacinę patirtį, pastebi, kad nėra kilę problemų dėl švaros. „Šiukšliadėžių pristatome daug, sutinkdami festivalio dalyvius šiek tiek edukuojame apie bendrą tvarką. Mes nematom problemos, nes nėra minios žmonių, tarkim 15 000, kuriuos sudėtingiau suvaldyti. Tarp mūsų draugiški santykiai būna, atsakingai poilsiaujame. Daug pažįstamų „Saulėtųjų naktų“ festivalyje būna, o nuėjęs pas draugą juk nešiukšlini“, – teigia I. Jadzevičius.

REKLAMA

I. Jadzevičius be dalyvių amžiaus ir alkoholio vartojimo išskiria dar vieną veiksnį, lemiantį renginio pasisekimą ir dalyvių kultūros palaikymą, t. y. užimtumas ir nemokamos pramogos. „Lietuvoje alkoholio vartojimas yra tikrai paplitęs. Daugelyje renginių trūksta veiklos. Jei nėra kuo užsiimti atvažiavus į festivalį, o koncertas būna tik vakare, tai, aišku, vartoja alkoholinius gėrimus. Bet jei esi užimtas visą dieną, to nereikia. Pas mus yra dienos veiklos nuo ryto iki vakaro, tuo pačiu metu vyksta keli užsiėmimai. Jei visur stengiesi aktyviai dalyvauti, nebėra laiko vartoti alkoholį. Dauguma atvažiuoja pas mus smagiai praleisti laiką, dalyvauti festivalyje, tai jie tą laiką ir išnaudoja, susirenka ne dėl alkoholio. Svarbu ir tai, ar pramogos mokamos. Mūsų festivalis yra nekomercinis. Visos pramogos jo metu yra nemokamos, kiek pamenu, nuo festivalio pradžios. O jei yra koks nusileidimas lynu, tai jis nei lito nekainuoja. Jei suorganizuojam stalo futbolą, tai už jį nei lito, nei dviejų neprašome. Tokia mūsų koncepcija. Mes tuo tikim, mes tą darom ir taip žmonių pritraukiam. Sėdi grupė žmonių ir pina virveles arba kiti iš ragų kažką šlifuoja. Kiekvienas atranda savo veiklą“, – džiaugiasi I. Jadzevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šį savaitgalį šiauliečiai linksminsis ir festivalyje „Salduvė 2014”. Organizatoriai taip pat tikisi dalyvių supratingumo ir tvarkingumo. „Reikėtų tikėtis maksimalaus šiauliečių tvarkingumo, nes bus pastatyti konteineriai, šiukšliadėžės, tai manome, kad šiukšlių pievose bus minimaliai. Tvarka rūpinsis ir savanoriai“, – teigia vienas iš renginio organizatorių Redas Misiulis.

Pašnekovas išskyrė ir dar vieną renginio pasisekimą lemiantį veiksnį – trukmę: „Kalbant apie didžiuosius festivalius, dieną užimtumo nėra, tai žmonės pramogauja vartodami alkoholinius gėrimus. Mūsų gyvos muzikos festivalis pirmą dieną vyks nuo 18 val. iki 24 val., antrą dieną – nuo 15 val., taigi nespės prisivartoti. Mes nedarom jokių palapinių miestelių. Žmogus atėjo, jam patiko, jis išklausė koncertus ir į namus. Padauginama kelių dienų festivaliuose. Žmonės sumoka šimtus litų ir, matyt, stengiasi atsigriebti“, – samprotauja R. Misiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų