• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Š. m. rugpjūčio 23–24 dienomis Trakų salos pilyje vyks „Senųjų amatų dienos". Renginio organizatorius – Trakų istorijos muziejus – laukia visų, besidominčiu tautos praeitimi ir norinčių perimti istorinę patirtį.

Š. m. rugpjūčio 23–24 dienomis Trakų salos pilyje vyks „Senųjų amatų dienos". Renginio organizatorius – Trakų istorijos muziejus – laukia visų, besidominčiu tautos praeitimi ir norinčių perimti istorinę patirtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dideli ir maži, apsiavę ir basi, pėsti, raiti ir ratuoti, biednesni ir bagoti, pavieniui ir poromis, atplaukę mariomis bei jūromis bus pasveikinti atvykę į unikalią, autentiškai atstatytą, Viduramžių dvasia alsuojančią Trakų salos pilį. Nepaprastą bei iškilmingą vietą, kurioje jau dešimtąjį kartą vyksta tarptautinės Senųjų amatų dienos. Šiemet pažinties su visais laukia keturiasdešimt amatininkų, pristatysiančių daugiau nei 20 skirtingų senųjų amatų. Bet svarbiausi renginio dalyviai jūs – šventės svečiai.

REKLAMA

Norėdami pažinti tautą, pažinkite jos pagrindinius amatus, veiklas ir verslus, darbo įrankius, drabužius bei papročius. Daugeliui mūsų to laikotarpio amatininkų profesijos – dročius, skiečius, bendorius, stelmokas, garborius, skūrdirbys, rimorius, šikšnius, komutininkas, šiaučius, plytinikas ar kriaučius šiandien atrodo atklydę iš gilios tautos praeities. Amatininkų naudotų darbo įrankių pavadinimai: skliutas, blaškas, drokas, svambalas, liūdė, lankena, varstotas, šlėga, vinkelis, šutintuvas, binkis, ratlenkis, kulnasukis, striūna, kailmautis, kaišena, pinas, drotas, švaika – skamba lyg iš fantastikos pasaulio.

REKLAMA
REKLAMA

Šventėje perprasti senuosius amatus, gamybos būdus ir technologijas padės, savo išmintimi ir gudrybėmis pasidalins, išbandyti jūsų nagingumą, gebėjimus, atskleisti tūnančius talentus jums talkins čia dalyvaujantys gyvosios istorijos renginių senbuviai: Kazimieras Barišaustas (senoji juvelyrika, archeologinės rekonstrukcijos), Eligijus Rimkus (medžio apdirbimas, staliaus amatas), Tereza Šakienė, Alfreda Petrauskienė (senovinė žvejyba, bučių ir varžų pynimas), Elena Aleksejeva, Laura Sodeikaitė (puodininkystė, raugo keramika), Vytautas Butvilas–Mažylis (Liepos žievės kibirėlių gamyba), Saulius Poderis (kaulo, rago bei gintaro apdirbimas), Dalia Grigonienė (senoji batsiuvystė), Vasarė Ratkevičienė (siūlų ir audinių dažymas augaliniais dažais), Rimas Supranavičius, Kristina Litvinienė (knygrišystė) Adelė Karaliūnaitė (senoji medicina), Rimantas Ordinas (žalvario papuošalai), Zoja Ramanauskienė (dekoratyvinis emalio dirbiniai), svečiai iš Lenkijos Leonard Guslakov, Elžbieta Slota (Kailių ir odos išdirbimas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmąsyk Senųjų amatų dienose dalyvaus Gintaras Knieža (plytininkystė, čerpių gamyba), Arūnas Mickus (graviravimas, spaudų gamyba), Vilniaus barzdaskučiai (barzdaskutystė), Brigita Rakauskienė, Jurgita Šimukonienė (vilnos vėlimas), šeimyninis duetas Bronė Surdokienė ir Darata Surdokaitė (juostų pynimas, vijimas, žalvario papuošalai), Virginija Zvolinskaitė (muilo gamyba), Silvija Juknevičienė (augalininkystė, gamtos gėrybių rinkimas), Rasa Bertašiūtė (kepiniai, meduoliai), Tomas Pacaitis (kalvystė).

Vaikams ir ne tik, šeštadienį 13 val. bus rodomas Valstybinio Kauno lėlių teatro spektaklis –„Žiogas Zigmas Žalgirio mūšyje" (rež. A. Sunklodaitė). Spektaklis sukurtas pagal poeto, dramaturgo, literatūros ir pasaulio žinovo Liudviko Jakimavičiaus devintąją knygą. „Žiogas Zigmas Žalgirio mūšyje“ – tai gyva, nenuobodi Žalgirio mūšio sceninė interpretacija. Ne istoriškai detali, tiksli, išsami, „vadovėlinė“, o žaisminga, vaizdinga, pasakiška, todėl itin suprantama mažiesiems žiūrovams. Spektaklis tinkamas absoliučiai visiems tėveliams ir jų vaikams, nes juk jame kalbama apie mūsų šalies istoriją ir jos didžias asmenybes.

REKLAMA

Taip pat šventėje bus gausu ir kitokių staigmenų. Trakų istorijos muziejaus darbuotojai kvies įsiamžinti nuotraukoje, vilkint istorinius drabužius. Senojoje raštinėje dirbs graveris bei raštininkas, o raštai – antspauduojami smalkos antspaudais. Renginio svečiai bus kviečiami išbandyti sėkmę loterijjoje, žaidimus bei pramogas vaikams, nusikaldinti monetą, paragauti Viduramžių pilies virtuvės skanėstų ar įsigyti suvenyrų atminčiai. Turėsite saugotis, kad pilvai neįtrūktų nuo šauniojo juokdario pokštų ir stengtis nepakliūti į žiauraus budelio nagus.

REKLAMA

Atvykusius svečius bei pilėnus linksmins „Vilniaus kojūkininkai“, folkloro grupės „Mindrauja“ (Lietuva), „Rikši“ (Latvija), Jonas Čepulis ir Aleksandras Makejevas (Lietuva), Viduramžių bei Renesanso šokių kolektyvas „Stella“ (Rusija, Sankt Peterburgas), keltiško folkloro grupė „The Windrose" (Armėnija). Riterių brolijos „Vilkatlakai“ (Lietuva) ir „Komturia“ (Latvija) inscenizuos XIII-XIV a. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Teutonų Ordino karių kovas.

Šeštadienio vakarą, salos pilį apgaubus sutemoms kviesime visus dalyvauti apeigose: tarsi išnyks laiko ribos, tarsi persikelsime į praeitį ir susijungsime su protėviais. Juk ir šiuolaikiniame gyvenime turime išmokti padėkoti ne tik esantiems, bet ir tiem, kurie yra už laiko ribos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų