REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

JAV pareigūnai suėmė kelias dešimtis aršiausių demonstrantų

Kelių šimtų asmenų demonstracija sulaukė didelio žiniasklaidos dėmesio

Misūrio valstijos mieste Fergusone protestuotojai naktį iš pirmadienio į antradienį šaudė į policiją ir svaidė Molotovo kokteilius, šiame Sent Luiso priemiestyje tęsiantis smurtui, per kurį buvo sužeisti šeši žmonės, o dar 31 buvo suimtas, pranešė policija.

Misūrio valstijos mieste Fergusone protestuotojai naktį iš pirmadienio į antradienį šaudė į policiją ir svaidė Molotovo kokteilius, šiame Sent Luiso priemiestyje tęsiantis smurtui, per kurį buvo sužeisti šeši žmonės, o dar 31 buvo suimtas, pranešė policija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policija atsakė leisdama ašarines dujas, mėgindama išvaikyti apie 200 žmonių minią, antradienį sakė Misūrio kelių policijos kapitonas Ronas Johnsonas (Ronas Džonsonas). Pasak jo, policija elgėsi santūriai ir nešaudė.

REKLAMA

R.Johnsonas pridūrė, kad du demonstrantai ir keturi pareigūnai buvo sužeisti per naujausius neramumus Fergusone, kuriuos išprovokavo incidentas, kai baltaodis policininkas nušovė vieną neginkluotą juodaodį paauglį.

Tas įvykis taip pat iš naujo įžiebė debatus dėl policijos elgesio su mažumomis Jungtinėse Valstijose.

Policijos pareigūnas Darrenas Wilsonas (Darenas Vilsonas) rugsėjo 9-ąją nušovė 18-metį Michaelą Browną (Maiklą Brauną) gyvenamojo kvartalo gatvėje vidury dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį protestai dėl to incidento prasidėjo taikiai, praėjus kelioms valandoms po to, kai JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), šiuo metu išvykęs vasaros atostogų, kreipėsi per nacionalinę televiziją, ragindamas atkurti ramybę.

R.Johnsonas sakė per spaudos konferenciją, kad triukšmingai, tačiau taikiai protestavęs būrys, kurį sudarė apie 200 demonstrantų, pradėjo judėti prie riaušių policininkų, o nedidelė grupė puldinėti pareigūnus.

„Naktį klostosi pavojinga dinamika, – aiškino policijos vadas. – Ji leidžia nedideliam skaičius smurtaujančių agitatorių pasislėpti minioje ir mėginti sukelti chaosą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų pareigūnai buvo smarkiai apšaudomi“, – teigė R.Johnsonas.

Policijos kapitonas stovėjo už stalo, ant kurio buvo padėtas pistoletas ir Molotovo kokteilis – anot R.Johnsono, atimti iš protestuotojų.

Kai kurie iš demonstrantų buvo ne vietiniai, o atvykėliai iš kitur, įskaitant Niujorką ir Kaliforniją, pridūrė R.Johnsonas.

Ta spaudos konferencija prasidėjo nuo maldos už taiką, kuriai vadovavo apygardos kapelionas.

„Protestuotojai yra taikūs ir pagarbūs. Protestuotojai nesigrumia su policija, – sakė R.Johnsonas. – Tik nusikaltėliai svaido Molotovo kokteilius ir šaudo, sukeldami pavojų gyvybėms ir turtui.“

REKLAMA

Anksčiau pirmadienį į Fergusoną atvyko JAV Nacionalinės gvardijos kariai, tačiau jie mažai kišosi, kai riaušių policininkai vaikė demonstrantus apie 23 val. vietos (7 val. Lietuvos) laiku.

B.Obama, pirmasis JAV prezidentu tapęs afroamerikietis, sakė trečiadienį pasiųsiantis į Fergusoną generalinį prokurorą Ericą Holderį (Eriką Holderį), Vašingtonui pradėjus tyrimą dėl numanomų pilietinių teisių pažeidimų.

Atsiųsti pastiprinimai suteikė galimybę Misūrio gubernatoriui Jay Nixonui (Džėjui Niksonui) atšaukti naktį turėjusią įsigalioti komendanto valandą, tačiau įtampa dėl prieštaringų M.Browno žūties aplinkybių išliko didelė.

REKLAMA

„Tikimasi, kad jie saugos Amerikos piliečius, tačiau jie kariauja su neginkluotais piliečiais“, – sakė protestuotojas Ronas Henry (Ronas Henris), vilkintis marškinėlius su užrašu „Liaukitės mus žudę“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų