• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) ir aukščiausio rango diplomatai iš Europos ir Artimųjų Rytų šeštadienį susirinkę Paryžiuje paragino pratęsti šiuo metu galiojantį laikiną Izraelio ir „Hamas“ ugnies nutraukimą.

REKLAMA
REKLAMA

Abi konflikto šalys sutiko paskelbti Gazos Ruože 12 valandų „humanitarines“ paliaubas, kurios prasidėjo šeštadienį ryte ir trumpam sustabdė konfliktą, jau pareikalavusį beveik tūkstančio palestiniečių, daugiausia – civilių gyventojų, gyvybių.

REKLAMA

19-tą dieną trunkantis Izraelio puolimas „Hamas“ valdomame Gazos Ruože buvo pradėtas reaguojant į raketas, kuriomis šio islamistų judėjimo kovotojai apšaudo žydų valstybę. Per operaciją taip pat žuvo 37 Izraelio kariai.

„Visi mes raginame šalis pratęsti dabar galiojantį humanitarinį ugnies nutraukimą iki 24-ių valandų su galimybe pratęsti (paliaubas) dar ilgiau“, – po daugiau kaip dvi valandas trukusio susitikimo žurnalistams sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent‘as Fabiusas (Loranas Fabiusas).

REKLAMA
REKLAMA

„Visi mes norime kuo greičiau sutarti dėl ilgalaikio ugnies nutraukimo, kuris atitiktų ir Izraelio reikalavimus dėl saugumo, ir palestiniečių reikalavimus dėl socialinės ekonominės plėtros“, – sakė jis.

J.Kerry ir L.Fabiusas susitiko su savo kolegomis iš Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Italijos, Kataro ir Turkijos, taip pat – Europos Sąjungos (ES) atstovais.

„Dabar kalbama, kad reikia pasiekti bendrą poziciją, jog nebebūtų žūčių“, – prieš derybas sakė Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ir mes sustabdyme žūtis, sutardami, kad paliaubos pasislinkdamos galiotų 12 val., 24 val. ar 48 val., o po to dar ilgiau, mes sudarytume pasitikėjimo lygį, kuris leistų šalims susėsti prie apskritojo stalo ir derėtis dėl esminių klausimų“, – sakė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Philipas Hammondas (Filipas Hamondas).

J.Kerry, kuris vadovavo tarptautinėms pastangoms pasiekti paliaubas, nuolat palaikė kontaktus su Turkijos ir Kataro užsienio reikalų ministrais, nes abi šios šalys gali paveikti „Hamas“.

„Hamas“ lyderis Khaledas Meshaalas (Chalidas Mešaalas) gyvena Katare, o į islamišką kryptį orientuotas Turkijos premjeras griežtai kritikavo ir Izraelio puolimą Gazos Ruože, ir Egipto vaidmenį stengiantis susitarti dėl ugnies nutraukimo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų