REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Indrė MIKELIONYTĖ

Neskaičiuok svetimų pinigų, bet savus – tiesiog būtina. Šįsyk raginame suskaičiuoti ne tuos, kurie pūpso jūsų piniginėje, o tuos, kurie galėtų ten būti, bet jų nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Kieeeeek?

Neseniai startavo skaičiuoklė, atskleidžianti, apie ką dažniausiai net nepagalvojame, – kiek mes sumokame mokesčių. Skaičiuoklėje www.mokumokescius.lt savo atlyginimą į rankas įvedęs žmogus pamato, kiek mokesčių sumokama nuo jo atlyginimo per mėnesį ir per metus.

REKLAMA

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) vyr. ekspertė Kaetana Leontjeva, paklausta, ar tai liūto dalis, kelianti baimę, tikino, kad daugelis apklaustųjų tvirtina girdėję, jog Lietuvoje aukštas darbo jėgos apmokestinimas: „Visgi retas darbuotojas galėtų pasakyti, kiek sudaro jo alga su visais mokesčiais, mokamais nuo atlyginimo. Kai tik sukūrėme šią skaičiuoklę ir rodėme žmonėms, pamatėme daug šokiruotų veidų: žmonės tiesiog negalėjo patikėti, kad, pavyzdžiui, uždirbdami 1 800 litų į rankas, per mėnesį sumoka apie 1 250 litų mokesčių nuo algos, o per metus – apie 15 tūkstančių litų.“

REKLAMA
REKLAMA

Į šią sumą net nepatenka mokesčiai, kuriuos mokame tiesiog apsipirkdami parduotuvėse, pirkdami degalų ir kitų įvairių prekių ir paslaugų, t. y. pridėtinės vertės mokestis (PVM) ir akcizai.

„Skaičiuoklėje įvedęs dar ir vartojimą, žmogus sužino, kad per metus į biudžetą sumoka apie 20 tūkstančių litų. Paaiškėja, kad daugiau nei pusė žmogaus atlyginimo panaudojama mokesčiams valstybei sumokėti. Kai viena pažįstama pamatė šiuos skaičius, jos reakcija buvo: „Kieeeek?“ Sumos išties didžiulės. O ar reikia susirūpinti ir baimintis, gali spręsti patys žmonės, kuriuos labai kviečiu apsilankyti svetainėje www.mokumokescius.lt ir sužinoti, kiek mokesčių jie moka“, – ragino K.Leontjeva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patenkame į dešimtuką

Pagal mokesčius nuo atlyginimo Lietuva patenka į didžiausius mokesčius taikančių Europos Sąjungos valstybių dešimtuką. „Eurostat“ duomenimis, Lietuvoje du trečdalius vidutinį atlyginimą uždirbančio žmogaus mokesčiai nuo algos sudaro 39 proc. Atlyginimai mažiau apmokestinami Airijoje – 21 proc., Jungtinėje Karalystėje – 27 proc., Lenkijoje – 35 proc.

„Esant mažesniems mokesčiams, darbo pajamoms, daugiau žmonių galėtų susirasti darbo, o jau dirbantiems liktų daugiau lėšų asmeniniam vartojimui. Žinoma, tai padėtų spręsti ir atlyginimų vokeliuose problemą – dabar yra didžiulis skirtumas tarp to, ar žmogus gaus legalų atlyginimą ir mokės mokesčius, ar gaus atlyginimą vokelyje ir nemokės jokių mokesčių. Mažinant mokesčius šis skirtumas būtų sumažintas“, – neabejoja LLRI ekspertė.

REKLAMA

Pagal PVM tarifą taip pat esame tarp didesnį tarifą taikančių valstybių. 15 proc. tarifas taikomas Liuksemburge, 18 proc. – Maltoje, 19 proc. – Vokietijoje ir Kipre, 20 proc. – Estijoje, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Slovakijoje.

Paprašyta įvardyti, kokie konkretūs patarimai valstybės valdantiesiems galėtų būti situacijai pakeisti, žinoma, taip nesudarant biudžeto skylių, K.Leontjeva kaip galimybę įvardijo pačių didžiausių mokesčių mažinimą, o Lietuvoje tai yra „Sodros“ įmokos.

„Tai gali nuskambėti labai nerealistiškai, ypač turint omenyje „Sodros“ biudžeto deficitą ir sukauptą skolą. Pateiksiu Gruzijos pavyzdį. Prieš dešimtmetį Gruzijoje buvo drastiškai sumažintos „Sodros“ įmokos – nuo 30 iki 20 procentų. Bet neatsivėrė jokia skylė, priešingai – jau per pirmuosius metus „Sodros“ įplaukos išaugo 50 procentų. Taip yra dėl to, kad žemesnis tarifas leido sukurti daugiau vietų ir buvo rimtas smūgis šešėliui. Kaip jau sakiau, atlyginimai vokeliuose mokami todėl, kad yra didžiulis skirtumas tarp pajamų į rankas mokant mokesčius ir jų nemokant. Sumažintas „Sodros“ tarifas tapo rimta paskata mokėti mokesčius, o ne jų vengti“, – savo siūlymą grindė K.Leontjeva.

REKLAMA

Taip pat, anot ekspertės, reikėtų mažinti PVM tarifą. Mat didinant PVM 2008-ųjų pabaigoje žadėta, kad tai laikinas žingsnis. „Krizė jau baigėsi, valstybės tarnautojų atlyginimai atkurti, pensijos ne tik atkurtos, bet ir pradedamos kompensuoti, o štai mokesčių mokėtojai tebėra priversti mokėti „laikiną“, krizinį, PVM. Nors kalbama apie galimą pusantro milijardo nuostolį biudžetui sumažinus PVM, iš tiesų PVM sumažinimas 1 procentiniu punktu sumažintų biudžetą apie 120 milijonų, ir tai net nevertinant ilgalaikių teigiamų pasekmių. Jeigu bijoma didesnių praradimų, PVM mažinimą galima išdėstyti per laiką, numatant, kad nuo 2015 metų galios 20 procentų PVM, 2016 metais – 19, o 2017 metais – 18 procentų tarifas“, – svarsto pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas mokestis, kurio mažinimas papildytų gyventojų kišenes, – akcizas benzinui. Jis yra 1,50 lito už litrą degalų, o ES nustatytas minimumas sudaro 1,24 lito. Beje, pats akcizas apmokestintas PVM! K.Leontjevos skaičiavimu, sumažinus akcizą benzinui iki ES nustatyto minimumo, benzinas galėtų atpigti maždaug nuo 4,60 iki 4,29 lito.

Didindama mokesčius, pasak LLRI ekspertės, valdžia dažniausiai neįvertina būsimų padarinių: svajojama apie didesnes pajamas, o realybė būna kitokia, nes auga šešėlis, lėtėja ekonomikos augimas. Kai tik pasiūlomas mokesčių mažinimas, būna atvirkščiai: valdžia sako, kad negalima to daryti tinkamai nesuprognozavus pasekmių.

REKLAMA

„Kaip rodo skaičiuoklė www.mokumokescius.lt, mes jau dabar sumokame labai daug mokesčių, tad juos reikėtų mažinti ir kuo skubiau. Palinkėčiau politikams drąsos mažinant mokesčius ir kad nenuogąstautų, jei biudžetas netektų dalies pajamų. Kiekvienas litas, nepatekęs į biudžetą, lieka mokesčių mokėtojų kišenėse. O pagrindinė biudžeto bėda yra per didelės išlaidos, tad mokesčių mažinimas kartu su nereikalingų išlaidų atsisakymu užtikrintų, kad biudžete neatsivertų naujų skylių“, – reziumavo K.Leontjeva.

Ką mano alytiškiai – ar žinote, kiek sumokate mokesčių?

„Žinau, kad ta dalis tikrai didelė, tačiau pasakyti, kiek tiksliai, negalėčiau. Gal kokie 30 procentų? Daugiausia „suvalgo“ „Sodra“, tuo aš tikrai neabejoju, nors jos biudžeto skylės milžiniškos.“ (Marija)

REKLAMA

„Lietuviai sumoka daug mokesčių valstybei, bet gyvena turbūt prasčiausiai. Mes visada taikome ne į tuos dešimtukus, į kuriuos reikia. Ar tik ne 50 procentų nuo atlyginimo sumokame? Kiek tiksliai, nežinau, bet tikrai per daug.“ (Marius)

„Sodros“ įmokos, privalomasis sveikatos draudimas ir dar galybė kitų mokesčių – viskas ant mūsų, darbuotojų, pečių, o gyvena ir sau pilvus prieš saulę šildo bedarbiai, gaunantys išmokas. Reikia mažinti mokesčius ir įdarbinti veltėdžius.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų