REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kristina Jackūnaitė, Lidija Jankauskienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Nuo naujų metų planuojama mažinti šeimynose globojamų vaikų skaičių. Naujai steigiamose bus galima globoti tik iki aštuonių vaikų, o šeimynai įsteigti užteks keturių globotinių. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija taip tikisi paskatinti kuo daugiau žmonių imtis auginti svetimus vaikus.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių rajone gyvenanti Ingrida Volosova globoja dvylika vaikų, kurių trys neįgalūs. Šeimyną ji įkūrė daugiau nei prieš šešerius metus.

REKLAMA

„Buvau sunkiai sirgusi ir prisižadėjau Dievui, kad aš auginsiu vieną vaiką, bet mano turbūt toks likimas, kad pametėjo tris [vaikus]. Užauginau tris ir man pasidarė nuobodu namuose, nes namai nemaži, trūko tikriausiai to vaikų klegesio. Taip susigalvojau įkurti šeimyną“, – pasakoja Šiaulių r. šeimynos „Fiesta“ įkūrėja I. Volosova.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Seimui pateikė įstatymo projektą, pagal kurį nuo naujųjų metų naujai steigiamose šeimynose negalės augti daugiau nei aštuoni vaikai, įskaitant ir savąsias globėjų atžalas.

REKLAMA
REKLAMA

„Galbūt kai šeimynose auga po 12 vaikų, viso to dėmesio nėra. Mes, matydami tą situaciją ir matydami tai, kad Lietuvoje nelabai tos šeimynose kuriasi, priėmėme sprendimą, kad šeimose būtų mažiau vaikučių“, – aiškina socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Šiuo metu Lietuvoje yra tik penkiasdešimt viena šeimyna, o Vilniuje – tik viena. Dabar, norint steigti šeimyną, reikia apsiimti auginti mažiausiai šešis vaikus, o pagal projektą užtektų keturių. Už kiekvieną globotinį valstybė skiria tūkstantį litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pavyzdžiui, per praeitus metus tik 3 šeimynos susikūrė. Turbūt tos šeimos neapsisprendžia todėl, kad yra didelė atsakomybė ir rizika. 8 ar 12 vaikų yra pakankamai daug, o kada siūlome 4 savo įstatymo projekte, manau, atsiras daugiau šeimų Lietuvoje, kurios norės globoti vaikučius“, – sako A. Pabedinskienė.

„Nemanyčiau, kad [šeimynų] padaugės, nes dabar jau globoti žmonės nebenori todėl, kad negaunam gerų atlyginimų. Mes gauname praktiškai minimumą, dirbdami 24 val. per parą, be atostogų. Dabar vaikams vasarą atostogos, o mums labai įtemptas ir atsakingas darbas. Ir gauti tūkstantį litų – na, iš tiesų juokinga “, – teigia I. Volosova.

Pakeitimais taip pat supaprastintas šeimynų steigimas ir išplečiamas galimų globėjų būrys. Taip ministerija siekia ateityje atsisakyti didelių, nuo sovietmečio likusių vaikų namų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų