REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Prezidentė pirmadienį paragino diskutuoti ne apie atskirų mokesčių mažinimą, o apie socialinių problemų sprendimą. Dalia Grybauskaitė sukritikavo galimybę nuo 21 proc. iki 18 proc. sumažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM).

REKLAMA
REKLAMA

Pasak šalies vadovės, socialinę atskirtį pirmiausia tiesiogiai veikia minimalaus atlyginimo didinimas, bet ne PVM.

REKLAMA

„PVM yra vartojimo mokestis, vienas vartoja daugiau, kitas mažiau, vienas perka brangesnius, kitas pigesnius daiktus. Automatiškai, kas turtingesnis, tas ir gaus didesnį palaikymą. Taigi, viskas būtų atvirkščiai. Mes kalbėkime apie skurdą, apie socialinę atskirtį, apie tą visuomenės dalį, kuriai sunkiausia. Tai tikrai ne PVM mokesčiai tai daliai pirmiausiai padėtų“, -pirmoje po inauguracijos spaudos konferencijoje pirmadienį sakė šalies vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

„Niekada negalima diskutuoti, ypač apie mokestinius dalykus, išėmus vieną mokestį iš bendro konteksto. Visi - tiek vartojimo, tiek tiesioginiai-netiesioginiai mokesčiai turi būti sprendžiami kartu, žiūrint, kokį tikslą norime pasiekti“, - pridūrė prezidentė

Jos teigimu, jei norima sumažinti mokesčių naštą, galimi įvairūs kiti variantai. Tačiau, D.Grybauskaitės žodžiais, vien PVM sumažinimas gali padaryti didelę skylę valstybės biudžete.

„Galima įsivaizduoti, koks tai būtų smūgis ir ką tai reikštų mūsų užduotims, kai mes galvojame apie pensijų pakėlimą, apie mažiausių išmokų, mažiausių atlyginimų padidinimą. Todėl ir kartoju, kad atskirų mokesčių „atskirai šūviais“ viešoje erdvėje diskutuoti tikrai nereikėtų. Reikia galvoti apie visą sistemą ir apie tuos uždavinius, socialinėje sferoje, ypač mažinant socialinę atskirtį, kas ypač yra svarbu ir ką reikėtų greičiau didinti“, - sakė D.Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, valdančioji dauguma pirmiausiai turi įvertinti finansines biudžeto galimybes ir norimą pasiekti tikslą.

„Pirmiausiai valdančioji dauguma turi susėsti ir apsispręsti, ką mes turime daryti pagal mūsų finansines galimybes. O pirmiausiai tai yra socialinė atskirtis, pirmiausiai tie, kam yra sunkiausia“, - sakė prezidentė.

Apie galimybę mažinti PVM kalba ekonomistai ir teisininkai. Eurokomisaras Algirdas Šemeta liepos pradžioje „Verslo žinioms“ užsiminė, kad daugelis Europos Sąjungos šalių narių galėtų net sumažinti standartinį PVM tarifą, jei išplėstų apmokestinamąją bazę ir taikytų mažiau šio mokesčio lengvatų.

Skaičiuojamam, kad PVM sumažinimas trimis punktais biudžetui kainuotų iki 1,4 mlrd. litų pajamų.

Standartinis PVM Lietuvoje siekia 21 proc., jis galioja nuo 2009 metų rudens.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų