REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos apeliacinis teismas šiandien paskelbė, kad prieš metus už vaikų užverbavimą prostitucijai nuteistas Žydrūnas Baršauskas (gim. 1976 m.) turės atlikti jam anksčiau skirtą pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmę.

REKLAMA
REKLAMA

Teismo nuomone, pirmosios instancijos teismas pagrįstai Ž. Baršauską pripažino kaltu dėl dviejų nepilnamečių merginų užverbavimo, siekiant jas įtraukti į prostituciją.

REKLAMA

Beveik prieš dešimt metų Ž. Baršauskas verbavo dvi nepasiturinčiai gyvenančias nepilnametes merginas, siekdamas jas parduoti į užsienį, kur jos užsiimtų prostitucija. Merginos teigė, kad jas buvo žadama legaliai įdarbinti Anglijoje veikiančiame fabrike. Ž. Baršauskas teigė norėjęs geranoriškai padėti merginoms, davė joms pinigų pasigaminti pasus, tačiau ši nuteistojo versija paneigta bylos duomenimis. Nuteistasis, užverbavęs nepilnametes, mergaites perdavė savo bendrininko kontrolei, kuris jas laikė nelaisvėje įvairiuose butuose, o vėliau, davęs joms suklastotus tėvų sutikimus išvykti į užsienio šalis, jas išgabeno. Teismo nuomone, nuteistasis akivaizdžiai turėjo tikslą merginas užverbuoti, siekiant jas įtraukti į prostituciją.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo pačiu teismas pripažino, kad dviejų nukentėjusiųjų merginų parodymai šiek tiek skiriasi, dėl ko tapo neįmanoma nustatyti tikslių jų pardavimo aplinkybių ir Ž. Baršausko ryšių su kitais pardavimo procese dalyvavusiais asmenimis. Kadangi merginos į teismo posėdžius kviečiamos neatvykdavo, patikslinti kai kurių aplinkybių nėra galimybės. Todėl iš kaltinimo Ž. Baršauskui pašalinta aplinkybė, kad jis su tyrimo nenustatytu asmeniu bendrais veiksmais pardavė nenustatytiems asmenims du vaikus, siekdamas, kad jie būtų įtraukti į prostituciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau teismas pabrėžia, kad tai nekeičia nei Ž. Baršausko padaryto nusikaltimo esmės, nei bausmės dydžio – jis, subendrinus už šį nusikaltimą skirtą bausmę su anksčiau skirta bausme, kalės 5 su puse metų, kaip buvo nuspręsta pirmosios instancijos teisme.

Apeliantas skundėsi dėl itin ilgos proceso trukmės, teigdamas, kad tai pažeidžia jo teises, tačiau Apeliacinis teismas nusprendė, kad procesas užtruko dėl jo dalyvių rezidavimo užsienyje, neatvykimo į posėdžius, beveik penkerius metus trukusios apelianto paieškos ir jo perdavimo Lietuvai mechanizmo, todėl padarė išvadą, kad Ž. Baršausko priekaištai nepagrįsti.

Apeliaciniame skunde Ž. Baršauskas neigė turėjęs tikslą merginas suklaidinti dėl jų įdarbinimo Anglijoje ir prašėsi išteisinamas.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis dar gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų