REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė toliau abejoja dėl žemės ūkio ministerijos ir jai pavaldžių įmonių veiklos skaidrumo ir reikalauja ministro Vigilijaus Juknos atsakomybės.

REKLAMA
REKLAMA

Tai po šalies vadovės susitikimo su žemės ūkio ministru žurnalistams sakė prezidentės vyriausiasis patarėjas Nerijus Udrėnas.

REKLAMA

,,Prezidentė pažymėjo, kad žemės ūkio ministerija yra viena iš tų ministerijų dėl kurių veiklos skaidrumo ir politizavimo kyla augiausia problemų“, - trečiadienį po prezidentės Dalios Grybauskaitės susitikimo su žemės ūkio ministru sakė vyriausiasis prezidentės patarėjas Nerijus Udrėnas.

,,Viešoje erdvėje reiškiamos abejonės dėl galimai neskaidriai skirstomos ES paramos ir žvejyvos kvotų, nesąžiningų konkursų ir ministerijai pavaldžių su politkais susujusių įmonių protegavimo, ir pasak prezidentės, ministras turėtų prisiimti atsakomyb ne tik už efektyviai funkcionuojantį žemės ūkio sektorių, bet ir ministerijos veiklą“, - citavo prezidentę D. Grybauskaitę vyriausiasis patarėjas.

REKLAMA
REKLAMA

,,Ministro pareiga ir atsakomybė užtikrinti –žemės ūkio sistemos skaidrumą, nepotizmas, protekcionizmas, neskaidriai skirstomos lėšos ir vykdomi konkursai griauna žmonių pasitikėjimą savo valstybe, daro didelę žalą ne tik šalies žemės ūkiui, bet ir žmonėms. Todėl ministras pprivalo nedelsiant imtis visų priemonių ydingai padėčiai ištaisyti, užtikrinti, kad ministerijoje ir visose įmonėse dirbtų neabejotinos repitacijos sąžiningi žmonės, nesaistomi jokių galimų korupcinių ryšių“, - perdarvė prezidentės poziciją N. Udrėnas. Jis sakė, kad Lietuva šiam finansiniam periodui iš ES gaus 44 mlrd. litų, iš kurių 18 mlrd. bus skirta žėmės ūkio sektoriui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

,,Turime paklausti, ar žmonės realiai pajus tų pinigų naudą, ar tie pinigai nusės tam tikrų interesų grupių kišenėse. Prezidentės nuomone, pinigai, kurie duos postūmį realiai pagerinti žmonių gyvenimą, ir tam jų skirtymo mechanizmas turi nekelti jokių abejonių, kriterijai turi būti aiškūs, skaidrūs depolitizuoti ir užtikrinantys tų pinigų geriausią panaudojimą“, - perduodamas prezidentės poziciją sakė N. Udrėnas.

Jis pridūrė, kad prezidentė pabrėžė, jog žvejybos kvotų skirstymo praktika, kurios metu proteguojama viena įmonė, prieštarauja valstybės interesams ir privalo būti kuo greičiau sutabdyta. N.udrėnas pridūrė, kad prezidentės nuomone, žemės ūkio sektorius yra labai svarbus, ir stengiantis pagerinti jų gyvenimo kokybę skiriamos didelės ES ir valstybės lėšos, ir ,,tam , kad jos atneštų didžiausią naudą, ministerijos atsakomybė – užtikrinti skaidrią tų pinigų panaudojimo tvarką“.

REKLAMA

Ministerija pateko į ,,juoduosius sąrašus“

Būtent V. Juknos vadovaujamoje ministerijoje krito pirmoji ,,juodojo sąrašo“ auka – birželio viduryje atsistatydinimo pareiškimą įteikė žemės ūkio viceministras Rytis Šatkauskas. Taip pat buvo pranešta, kad jis kreipėsi į teisėsaugos institucijas, prašydamas suteikti jam visą informaciją, kuria remiantis viešoje erdvėje buvo skleidžiamos abejonės dėl jo darbo skaidrumo.

R.Šatkauskas žurnalistams teigė nei kaip įtariamasis, nei kaip liudytojas ar bet kokiame kitame statuse nebuvo apklaustas jokioje byloje. Su teisėsaugos pareigūnais jis teigė bendravęs savo iniciatyva po to, kai pernai rudenį viena televizija pranešė apie neva jo per tarpininkus reikalautą 500 tūkst. litų kyšį. Praėjusių metų pabaigoje šio viceministro darbo kabinete buvo rasta pasiklausymo įranga.

REKLAMA

Susitikimu su žemės ūkio ministru Vigilijumi Jukna prezidentė D. Grybauskaitė baigė susitikimų su Algirdo Butkevičiaus vadovaujamos vyriausybės ministrai seriją. Šie susitikimai vyko artėjant antrosios jos kadencijos šalies vadovo poste pradžiai.

Po prezidentės inauguracijos, tą pačią dieną, kai ji pradės eiti savo pareigas, A. Butkevičiaus vadovaujama vyriausybė turės grąžinti savo įgaliojimus. Šalies vadovė per 15 dienų teikia Seimui svarstyti įgaliojimus grąžinusios vyriausybės premjero kandidatūrą. Kad vyriausybė, jei joje nepasikeitė daugiau nei pusė iki įgaliojimų grąžinimo dirbusių ministrų, iš naujo gautų įgaliojimus veikti pagal anksčiau patvirtintą programą, Seimas turi pritarti premjero kandidatūrai. Jeigu Seimas šiai kandidatūrai nepritaria, vyriausybė privalo atsistatydinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų