• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno technologijos universitete (KTU) informatiką pusę metų studijavęs Felixas Ebbergas įsitikinęs – asmeninė patirtis yra daug svarbesnė nei mokslai. Dortmundo taikomųjų mokslų universiteto studentas mano, kad į Lietuvą dar tikrai grįš – galbūt netgi siekti karjeros. „Turėsiu išsilavinimą, šiek tiek moku kalbą ir turiu gyvenimo čia patirties. Kodėl gi ne?“, – šypsosi KTU mainų programos studentas.

Kauno technologijos universitete (KTU) informatiką pusę metų studijavęs Felixas Ebbergas įsitikinęs – asmeninė patirtis yra daug svarbesnė nei mokslai. Dortmundo taikomųjų mokslų universiteto studentas mano, kad į Lietuvą dar tikrai grįš – galbūt netgi siekti karjeros. „Turėsiu išsilavinimą, šiek tiek moku kalbą ir turiu gyvenimo čia patirties. Kodėl gi ne?“, – šypsosi KTU mainų programos studentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pasirinkai atvykti studijuoti čia, į KTU?

Tiesiog norėjau studijuoti užsienyje. Svarsčiau galimybę važiuoti į Australiją, bet supratau, kad tai labai brangu. Aš jau buvau dalyvavęs „Erasmus“ mainų programoje Suomijoje, tarp studentų buvo ir lietuvių. Tad, kai vienas mano dėstytojas pasiūlė važiuoti studijuoti pusę metų į KTU, nes mano – Dortmundo taikomųjų mokslų universitetas – buvo ką tik užmezgęs bendradarbiavimą su jūsų universitetu, pagalvojau: „Kodėl gi ne? Galiu būti pirmas dalyvis.“

REKLAMA

Na, ir kokie įspūdžiai? Ar tai buvo teisingas pasirinkimas?

Buvo smagu sutikti savo senus draugus, su kuriais susipažinau Suomijoje. Labai patiko kalbos kursai – jie truko pirmąsias tris savaites po atvykimo, tik gaila, kad negalėjau lankyti visų paskaitų. Išmokau kaip užsisakyti kavinėje, papildyti sąskaitą, paklausti, kaip sekasi, pasakyti: „Labas, aš Felixas, esu iš Dortmundo. Aš turiu mašiną, tai – Merecedes-benz.“ Netgi moku sakyti komplimentus.

REKLAMA
REKLAMA

Smagu, kad tiek visko gali išmokti per trumpą laiką. Mūsų kalba – labai sudėtinga.

Ji tikrai sudėtinga, ir, jei nebandysi bendrauti su žmonėmis, tai kursai nepadės. Dabar galiu suprasti žmones, kai jie lėtai kalba, pavyzdžiui, kartą buvau tokioje prezentacijoje – viską supratau, nes lektorius kalbėjo lėtai, be to, padėjo skaidrės. Kai bandau kalbėti lietuviškai, lietuviai daug draugiškiau į mane žiūri. Man net yra sakę, kad mano akcentas skamba panašiai kaip panevėžietiškas. Juokinga, nes Panevėžyje žmonės manęs visiškai nesuprato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vokiečių jaunimas labai gerai kalba angliškai, o kaip yra su lietuvių studentais? Jauni žmonės Lietuvoje angliškai kalba taip pat gerai kaip aš, o kartais net ir geriau. Susiradau du naujus draugus, jie abu puikiai kalba angliškai, nors galėčiau su jais susikalbėti ir savo kalba, nes jie moka vokiškai.

Ką manai apie studijas KTU?

KTU turėjau progą lankyti tikrai įdomų technologijų antreprenerystės kursą. Kurse paskaitas skaitė dėstytojai iš įvairių šalių, buvo labai smagu. Su tarptautinių studentų komanda parengėme projektą ir jį pristatėme. Komanda pasirinko vystyti mano idėją – tai programėlė, kuri padėtų atsiskaityti už paslaugas (prekybos centruose, viešajame transporte) išmaniuoju telefonu. Tokių sprendimų rinkoje jau yra, tačiau, pavyzdžiui, Vokietijoje jie dar nepopuliarūs. Lietuvoje šios programėlės, kiek teko matyti, yra nepatogios, jas sunku suprasti, todėl mes pasiūlėme geresnį sprendimą.

REKLAMA

Kuo panašūs universiteto studentai Dortmunde ir tie, kuriuos sutikai čia, KTU?

Paskaitas lankau su tarptautiniais studentais – jie visi iš skirtingų šalių, atstovauja skirtingas kultūras, o tai, žinoma, man yra visai kitokia patirtis. Nors, tiesą sakant, aš daugiau bendrauju su lietuviais nei su užsieniečiais. Lietuviai labai draugiški – gali su jais ir pasilinksminti, ir pasikalbėti apie rimtus dalykus. Sužinojau daug naujo.

Tad kokią gerąją patirtį išsiveši iš Kauno?

Manau, kad asmeninis patyrimas yra daug svarbesnis nei mokslai. Pusmetis čia man suteikė gyvenimiškos patirties, kurios nebūčiau įgijęs niekur kitur. Kadangi Dortmundo universitetas turi sutartį su KTU, manau, kad tikriausiai čia grįšiu, galbūt magistro studijoms. Supratau, kad man patinka studijuoti užsienyje, tai – visai kas kita, nei mokytis namie. Supratau, kad galiu gyventi bet kur. Tiesiog atsikrausčiau ir pusę metų mokiausi kitoje šalyje – mano asmeniniam tobulėjimui tai davė labai daug. Dabar man atrodo, kad, jeigu nuspręsčiau važiuoti mokytis ar dirbti į bet kurią pasaulio vietą, man tai nesukeltų didelių sunkumų.

REKLAMA

Kaip išnaudojai savo laiką čia?

Labai daug keliavau – buvau nuvykęs net į Sankt Peterburgą ir Maskvą. Lietuvoje aplankiau Panevėžį, Šiaulius, Druskininkus, Trakus, Vilnių, Palangą, Nidą. Esu gana aukštas, todėl lėktuvu visada turiu skristi pirmąja klase, o tai labai brangu. Man nepatinka lėktuvai. Todėl atvykau automobiliu, o važiuodamas atgal dar galėsiu aplankyti ir Lenkiją.

Koks buvo didžiausias tavo atradimas čia, kas nustebino?

Iš tiesų nustebau, kad čia gatvėje yra tiek daug žmonių. Kauno senamiestyje gyvenimas verda – žmonių tiek daug, kad net negali praeiti. Niekada nepatyriau to Vokietijoje. Dortmundas – didelis miestas, gal net dvigubai didesnis už Kauną, bet jis visai kitoks. Be to, nežinojau, kad turite tokias nuostabias kopas Nidoje. Kai pirmą kartą jas pamačiau, pagalvojau: „Nieko sau... Nė nemaniau, kad čia galiu pamatyti tokį dalyką.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Čia būdamas išmokau, kad turėčiau labiau mėgautis gyvenimu, per daug negalvodamas apie tai, koks būsiu ateityje, ką dirbsiu, koks bus mano gyvenimas. Supratau, jog noriu turėti darbą, kurį man bus malonu dirbti. Kitu atveju – nėra prasmės. Ši patirtis man padėjo suprasti, kaip smagu keliauti, manau, kad dar daug keliausiu.

Kokie tavo ateities planai?

Esu informatikos studentas. Manau, kad pasuksiu į verslo informatiką, sieksiu projektų vadovo karjeros, jau turiu šiokios tokios patirties ir įgūdžių – nenoriu visą laiką sėdėti priešais kompiuterio ekraną ir programuoti. Gal netgi sieksiu karjeros Lietuvoje, nes žinau, kad čia yra informatikos verslo įmonių. Turėsiu tinkamą išsilavinimą, be to, būsiu šiek tiek pagyvenęs Lietuvoje, kodėl gi ne?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų