REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji Britanija: Rusijos sprendimas pablogino jos patikimo dujų tiekėjo įvaizdį

Kijevas Rusijos dujas bandys kompensuoti Europos reversu

Ukrainos delegacija antradienį išvyks į Budapeštą tartis su Europos bendrovėmis dėl dujų pirkimo, pirmadienį pranešė valstybinė energetikos įmonė „Naftogaz“, kai Maskva nutraukė dujų tiekimą Kijevui.

Ukrainos delegacija antradienį išvyks į Budapeštą tartis su Europos bendrovėmis dėl dujų pirkimo, pirmadienį pranešė valstybinė energetikos įmonė „Naftogaz“, kai Maskva nutraukė dujų tiekimą Kijevui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Europos bendrovės pasiruošusios tiekti dujas Ukrainai. Jos siūlė dujas gera kaina – 320 JAV dolerių (816 litų)“ už tūkstantį kubinių metrų, sakė „Naftogaz“ generalinis direktorius Andrijus Kobolevas, kurio žodžiai cituojami vyriausybės tinklalapyje paskelbtame pranešime.

REKLAMA

A.Kobolevas pridūrė, kad „Naftogaz“ jau yra Vokietijos įmonių grupės RWE ir Prancūzijos „Gaz de France“ klientė.

„Taip pat gauname pasiūlymų iš kitų panašių didelių bendrovių“, – sakė jis.

Rusijos energetikos milžinės „Gazprom“ generalinis direktorius Aleksejus Mileris pareiškė, kad Europos bendrovės neturi teisės perpardavinėti Ukrainai iš Rusijos gaunamas dujas.

Europos bendrovės „neturi teisės to daryti“, jis sakė Rusijos naujienų agentūrai „RIA Novosti“.

REKLAMA
REKLAMA

Ukraina iš Rusijos gaudavo pusę savo suvartojamų dujų, o per šią šalį tranzitu tiekiama 15 proc. Europoje suvartojamų dujų.

„Gazprom“ pirmadienį paskelbė įvedanti Ukrainai išankstinio mokėjimo režimą. Dėl tokio žingsnio dujų tiekimas faktiškai nutrūko, nes Kijevas ir Maskva dar nėra išsprendę ginčo dėl neapmokėtų skolų.

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas pareiškė, kad tas žingsnis yra „dar vienas etapas Rusijos agresijoje prieš Ukrainos valstybę“.

Prieš „Gazprom“ nutraukiant tiekimą, A.Jaceniukas sakė, kad Ukraina diversifikuos savo energetikos išteklių šaltinius, pirkdama dujas iš Lenkijos, Vengrijos ir Slovakijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai vasarį Ukrainoje buvo nuverstas Kremliui palankus prezidentas Viktoras Janukovyčius, Rusija smarkiai padidino dujų kainą kaimyninei šaliai – nuo 268 iki 485 dolerių už tūkstantį kubinių metrų.

Po kelias savaites trukusių derybų Maskva pasiūlė galutinę kainą – 385 dolerius (982 litus) už tūkstantį kubinių metrų.

(papildyta 15.21) „Gazprom“ sprendimas užsukti dujas Ukrainai blogina patikimo tiekėjo įvaizdį, sako Britanija

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as (Viljamas Heigas) antradienį pareiškė, kad Rusijos dujų eksporto monopolininkės „Gazprom“ sprendimas nutraukti tiekimą Ukrainai, nesutariant dėl kainų, blogina Maskvos kaip patikimos energetikos išteklių tiekėjos įvaizdį.

REKLAMA

„Aišku, apgailestaujame dėl „Gazprom“ sprendimo tai padaryti ir manome, kad toks sprendimas kenkia Rusijos patikimumui, tiekiant energetikos išteklius kitur Europoje“, – W.Hague'as sakė parlamentui.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų